7_Jakosciowa_analiza_weglowodanow.pdf
(
77 KB
)
Pobierz
07
7.
JAKO
Ś
CIOWA ANALIZA
Monosacharydy pod wpływem st
ęŜ
onych kwasów (octowego, solnego lub siar-
kowego) i podwy
Ŝ
szonej temperatury ulegaj
ą
odwodnieniu. Na działanie roz-
cie
ń
czonych kwasów w temperaturze pokojowej s
ą
stosunkowo odporne. Od-
wodnienie pentoz prowadzi do wytworzenia furfuralu, natomiast odwodnienie
heksoz tworzy 5-hydroksymetylenofurfural.
H O
H
H
H C
C
H C
C H
O H
O H
O
H C
C
3 H
2
O
H C
C
C
H
O
C
O
H O
H
H
p e nto za
furfura l
Odwodnieniu najłatwiej ulegaj
ą
pentozy, natomiast w
ś
ród heksoz ketozy. Disa-
charydy reaguj
ą
wolniej ni
Ŝ
monosacharydy, lecz szybciej od polisacharydów.
Furfural i 5-hydroksymetylenofurfural kondensuj
ą
z ró
Ŝ
nymi fenolami, chino-
nami lub aminami aromatycznymi, tworz
ą
c ró
Ŝ
nobarwne poł
ą
czenia, które wy-
korzystywane s
ą
do wykrywania, ró
Ŝ
nicowania i oznacze
ń
ilo
ś
ciowych cukrów.
H O
H
C H
2
O H
C H
2
O H
H C
C
H C
C
O H
O H
O
H C
C
3 H
2
O
H C
C
C
O
C
H
O
H O
H
H
he k s o za
5 - hyd ro k s ym e tyle no furfura l
1
W
Ę
GLOWODANÓW
1. Odró
Ŝ
nianie pentoz od heksoz – reakcja Taubera
Zasada:
Furfural, powstaj
ą
cy z pentozy pod wpływem lodowatego kwasu octowego,
kondensuje z benzydyn
ą
, daj
ą
c produkt o barwie czerwonej. Heksozy w tych
warunkach daj
ą
zabarwienie
Ŝ
ółte lub brunatne.
2
+
H
2
N
NH
2
O
C
H
O
3 H
2
O
furfural
benzydyna
O
C
H
N
N
C
H
O
czerwony kompleks
Wykonanie:
Przygotowa
ć
dwie probówki zawieraj
ą
ce po:
– 0,5 ml 4% roztworu benzydyny w lodowatym CH
3
COOH.
·
·
Doda
ć
:
– 1 kropl
ę
0,5% roztworu ksylozy (lub rybozy) do pierwszej probówki,
– 1 kropl
ę
0,5% roztworu glukozy do drugiej probówki.
·
Obie próby ogrza
ć
do wrzenia w ła
ź
ni wodnej, po czym natychmiast schłodzi
ć
pod bie
Ŝą
c
ą
wod
ą
. Porówna
ć
wyniki reakcji w obu próbach.
2. Odró
Ŝ
nianie ketoz od aldoz – reakcja Seliwanowa
Zasada:
Ketozy w
ś
rodowisku 12% roztworu HCl i po 30 sekundach ogrzewania s
ą
przekształcone w 5-hydroksymetylenofurfural, natomiast w tych warunkach
aldozy pozostaj
ą
niezmienione, pozwala to na zró
Ŝ
nicowanie heksoz. Wytwo-
rzony 5-hydroksymetylenofurfural kondensuje z rezorcyn
ą
, tworz
ą
c kompleks
o zabarwieniu czerwonowi
ś
niowym. Bardzo wa
Ŝ
ne jest utrzymanie powy
Ŝ
-
2
szych warunków do
ś
wiadczenia, zarówno st
ęŜ
enia kwasu solnego, jak i czasu
ogrzewania.
HO
HO H
2
C
O
C
O
H
+
2
O H
5- hydroksymetylenofurfural
rezorcyna
O
H
HO
C
O
H
2
C O H
kompleks czerwonowi
ś
niowy
kompleks czerwono- wi
ś
niowy
Zwi
ę
kszenie st
ęŜ
enia roztworu HCl i wydłu
Ŝ
enie czasu trwania ogrzewania
mo
Ŝ
e spowodowa
ć
,
Ŝ
e aldozy ulegn
ą
podobnej przemianie, daj
ą
c dodatni wynik
reakcji.
Wykonanie:
Przygotowa
ć
dwie probówki, do których odmierzy
ć
:
– do pierwszej probówki 1 ml 0,5% roztworu galaktozy (lub glukozy),
– do drugiej probówki 1 ml 0,5% roztworu fruktozy.
· Do ka
Ŝ
dej próby doda
ć
dokładnie po 0,5 ml st
ęŜ
onego HCl (otrzyma si
ę
roz-
twór o st
ęŜ
eniu 12%).
·
Próby ogrzewa
ć
we wrz
ą
cej ła
ź
ni wodnej przez 30 sekund, nast
ę
pnie schło-
dzi
ć
pod bie
Ŝą
c
ą
wod
ą
.
·
Do ka
Ŝ
dej próby doda
ć
kryształek rezorcyny i ponownie ogrza
ć
do wrzenia.
·
Porówna
ć
wyniki reakcji w obu próbach.
3
·
ANALIZA JAKO
Ś
CIOWA SKROBI
Zasada:
Struktur
ę
skrobi tworz
ą
dwa glukany, amyloza i amylopektyna. W roztworach
liniowy ła
ń
cuch amylozy zwija si
ę
w przestrzeni, tworz
ą
c lewoskr
ę
tn
ą
heliks
ę
,
w której na jeden skr
ę
t przypada 6 reszt glukozy. Helikaln
ą
struktur
ę
prze-
strzenn
ą
amylozy stabilizuj
ą
wi
ą
zania wodorowe, powstaj
ą
ce mi
ę
dzy wolnymi
grupami hydroksylowymi monocukrów.
3. Reakcja skrobi z jodem
Zasada:
Amyloza tworzy kompleks z jodem o barwie niebieskiej, któr
ą
zawdzi
ę
cza te-
mu,
Ŝ
e ma struktur
ę
uporz
ą
dkowanej helisy, z pustym wn
ę
trzem wypełnionym
jodem.
kompleks jodu z amyloz
ą
Zabarwienie nie jest wynikiem reakcji chemicznej, lecz skutkiem uwi
ę
zienia
cz
ą
steczek jodu wewn
ą
trz helisy. Jod wewn
ą
trz helisy znajduje si
ę
w odmien-
nym otoczeniu ni
Ŝ
w roztworze i ma inn
ą
barw
ę
. Barwa wynika z ruchu elek-
tronów wzdłu
Ŝ
ła
ń
cucha cz
ą
steczek jodu, wypełniaj
ą
cego wn
ę
trze helisy amy-
lozy oraz z pochłaniania
ś
wiatła przez cały kompleks. Natomiast podczas
ogrzewania helisa amylozy rozwija si
ę
, skutkiem zerwania wi
ą
za
ń
wodoro-
wych, uwalniaj
ą
c uwi
ę
ziony jod i barwa zanika. Amylopektyna z jodem daje
barw
ę
fioletowoczerwon
ą
. Natomiast skrobia z jodem daje zabarwienie fioleto-
woniebieskie.
4
Wykonanie:
·
Do probówki odmierzy
ć
1 ml 1% roztworu kleiku skrobiowego i doda
ć
1 kro-
pl
ę
rozcie
ń
czonego roztworu jodu w jodku potasu (płynu Lugola o barwie
słomkowej). Zaobserwowa
ć
powstałe zabarwienie.
·
Nast
ę
pnie prób
ę
ogrza
ć
do wrzenia na ła
ź
ni wodnej, zaobserwowa
ć
, czy za-
barwienie znika.
·
Prób
ę
schłodzi
ć
pod bie
Ŝą
c
ą
wod
ą
, zaobserwowa
ć
, czy zabarwienie powraca.
ODCZYNNIKI
4% roztwór benzydyny w CH
3
COOH lodowatym; 0,5% roztwór ksylozy (lub
rybozy); 0,5% roztwór glukozy; 0,5% roztwór fruktozy; 0,5% roztwór galakto-
zy; st
ęŜ
ony HCl; rezorycyna
in subst.
; 1% roztwór kleiku skrobiowego (1 g
skrobi zawiesi
ć
w 10 ml zimnej wody, po czym zawiesin
ę
t
ę
wla
ć
do 80 ml
wrz
ą
cej wody – po rozpuszczeniu ostudzi
ć
i uzupełni
ć
wod
ą
do 100 ml); roz-
twór jodu w jodku potasu (płyn Lugola – 2 g KJ rozpu
ś
ci
ć
w 5 ml H
2
O i w tym
roztworze rozpu
ś
ci
ć
1 g jodu, po czym uzupełni
ć
wod
ą
do 300 ml – jest to roz-
twór macierzysty, który przed u
Ŝ
yciem rozcie
ń
cza si
ę
150 razy).
NOTATKI
5
Plik z chomika:
zanetyork
Inne pliki z tego folderu:
dodatki.pdf
(84 KB)
15_Elektroforeza_zelowa.pdf
(37 KB)
14_Chromatografia_Cienkowarstwowa.pdf
(37 KB)
13_Wlasnosci_i_sklad_kwasow_nukleinowych.pdf
(70 KB)
12_Wlasnosci_fizykochemiczne_bialek.pdf
(43 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin