"Boczniak po krasnoludzku "
Składniki:
250 g boczniaka,2 cebule,1 łyżka mąki,100 g marchwi,50 g selera,50 g pietruszki,tłuszcz do smażenia,1 łyżka oleju,sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy,tymianek,pół łyżeczki cukru.
Sposób przyrządzenia:
Posiekaną cebulę krótko dusić na tłuszczu, połączyć z drobno pokrojonymi grzybami, osolić i dusić jeszcze chwilę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz pół łyżeczki tymianku. Dusić podlewając co jakiś czas wodą. Na koniec odparować, oprószyć mąką i ogrzewać jeszcze kilka minut. Doprawić octem i cukrem. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem usunąć przyprawy.
"Boczniak smażony a la schabowy "
5 dużych kapeluszy boczniaka,4 łyżki mąki,2 jajka,4 łyżki startej bułki,3 łyżki masła,2 szkl. mleka,sól,pieprz.
Kapelusze umyć, namoczyć kilka minut w mleku, posolić i przyprawić pieprzem. Po 15 min. obtaczać z obu stron w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, panierować w bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron. Potem na małym ogniu dosmażyć jeszcze 10 min.
"Boczniaki duszone na ostro "
500 g boczniaka,1 szkl. wywaru z jarzyn,2 łyżki masła,1 łyżka mąki,1 cebula,1 łyżka musztardy,sól,pieprz i cukier do smaku.
Oczyszczone grzyby pokroić w paski. Dusić, aż do wydzielania soku. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu. Zrumienić makę, zalać wywarem i dobrze wymieszać, dodac musztardę, pieprz, sól i szczyptę cukru. Sosem zalać grzyby i dusić do miękkości.
"Boczniaki smażone w śmietanie "
20 dkg boczniaków,1 cebula,2 łyżki tłuszczu,1 łyżka mąki,0.5 szkl. śmietany,sól,pieprz do smaku,1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Grzyby umyć, jeśli duże to pokroić w cienkie paski. Pokroić również po umyciu bardzo drobno cebulę. Podgrzać tłuszcz i na niego włożyć grzyby z cebulą. Smażyć razem ok. 15 min. Śmietanę rozmieszać z mąką, zalać nią grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie całość przez chwilę poddusić. Podając grzyby posypać je posiekaną natką pietruszki.Boczniak znacznie zyskuje na smaku po krótkim obgotowaniu w wodzie przed przygotowaniem zasadniczej potrawy.
"Boczniaki duszone z winem "
750 g boczniaka,2 pomidory,5 łyżek oleju,0.5 szkl. wytrawnego białego wina,0.5 szkl. wody,sok z cytryny,kilka ziarenek pieprzu,liść laurowy,natka pietruszki,sól.
"Boczniaki marynowane "
1 kg grzybów,2 szkl. wody,0.5 szkl. octu 10%,1 łyżeczka soli,3 łyżki cukru,10 ziaren pieprzu,5 ziaren angielskiego ziela,łyżeczka gorczycy,3 liście laurowe
Grzyby należy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 10 min., odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą (wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do przestygnięcia do temp. ok. 60°C - 65°C. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15 - 20 min. w zależności od wielkości opakowania lub zagotować w zalewie i gorące wkładać do słoiczków przekręcając je do góry dnem.
"Flaczki z boczniaków "
50 dkg boczniaków,1 cebula,2 marchewki,1 pietruszka,1 por (biała część),0.5 selera,1 łyżka majeranku,1 łyżka tymianku,1 liść laurowy,5 ziaren ziela angielskiego,6 ziaren pieprzu,1 łyżka słodkiej papryki,szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej,4 - 5 szkl. bulionu warzywnego,sól,olej.
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Warzywa umyć, pokroić. Na oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i boczniaki, przesmażyć mieszając. Wlać bulion i dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Gotować ok. 20 min. Pod koniec gotowania wsypać paprykę, majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Wymieszać, zagotować.
"Flaki z boczniaków "
50 dkg boczniaków,4 marchewki,3 pietruszki,2 nieduże pory,2 cebule,średniej wielkości seler,3 kostki bulionu warzywnego,2 łyżki oliwy,natka pietruszki,mielona papryka,sól,pieprz.
Jarzyny umyć i obrać. Cebule i pory pokroić w półplasterki i poddusić na oliwie. Resztę warzyw pokroić w wąskie paski, zalać dwoma litrami wody i zagotować. Dodać umyte i pokrojone w paski boczniaki, podduszone cebule i pory oraz bulion. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na talerzu posypać zupę posiekaną natką.
"Gulasz grzybowy z boczniaka "
500 g boczniaka,2 - 3 cebule,1 papryka,mąka,przecier pomidorowy lub ketchup,pieprz,śmietana,sól,można dodać trochę przyprawy do gulaszu. Sposób przyrządzenia:
Umyte, pokrojone grzyby na paseczki w poprzek blaszek podsmażyć na tłuszczu, dodać cebulę, paprykę i posypać mąką. Gdy jest zbyt gęste podlać wodą. Gdy wszystkie składniki staną się miękkie dodać przecieru lub ketchupu i śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze kilka minut. Do całości pod koniec duszenia można dodać kiełbasy pokrojonej w kostkę lub serdelka pokrojonego w krążki.
tea23