Boczniak - 1000 potraw.doc

(29 KB) Pobierz
"Boczniak po krasnoludzku "

"Boczniak po krasnoludzku "

 

Składniki:

250 g boczniaka,
2 cebule,
1 łyżka mąki,
100 g marchwi,
50 g selera,
50 g pietruszki,
tłuszcz do smażenia,
1 łyżka oleju,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
tymianek,
pół łyżeczki cukru.
 

Sposób przyrządzenia:

Posiekaną cebulę krótko dusić na tłuszczu, połączyć z drobno pokrojonymi grzybami, osolić i dusić jeszcze chwilę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz pół łyżeczki tymianku. Dusić podlewając co jakiś czas wodą. Na koniec odparować, oprószyć mąką i ogrzewać jeszcze kilka minut. Doprawić octem i cukrem. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem usunąć przyprawy.

 

"Boczniak smażony a la schabowy "

 

Składniki:

5 dużych kapeluszy boczniaka,
4 łyżki mąki,
2 jajka,
4 łyżki startej bułki,
3 łyżki masła,
2 szkl. mleka,
sól,
pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

Kapelusze umyć, namoczyć kilka minut w mleku, posolić i przyprawić pieprzem. Po 15 min. obtaczać z obu stron w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, panierować w bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron. Potem na małym ogniu dosmażyć jeszcze 10 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Boczniaki duszone na ostro "

Składniki:

500 g boczniaka,
1 szkl. wywaru z jarzyn,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
1 cebula,
1 łyżka musztardy,
sól,
pieprz i cukier do smaku.
 

Sposób przyrządzenia:

Oczyszczone grzyby pokroić w paski. Dusić, aż do wydzielania soku. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu. Zrumienić makę, zalać wywarem i dobrze wymieszać, dodac musztardę, pieprz, sól i szczyptę cukru. Sosem zalać grzyby i dusić do miękkości.
 

"Boczniaki smażone w śmietanie "

 

Składniki:

20 dkg boczniaków,
1 cebula,
2 łyżki tłuszczu,
1 łyżka mąki,
0.5 szkl. śmietany,
sól,
pieprz do smaku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przyrządzenia:

Grzyby umyć, jeśli duże to pokroić w cienkie paski. Pokroić również po umyciu bardzo drobno cebulę. Podgrzać tłuszcz i na niego włożyć grzyby z cebulą. Smażyć razem ok. 15 min. Śmietanę rozmieszać z mąką, zalać nią grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie całość przez chwilę poddusić. Podając grzyby posypać je posiekaną natką pietruszki.

Boczniak znacznie zyskuje na smaku po krótkim obgotowaniu w wodzie przed przygotowaniem zasadniczej potrawy.
 

"Boczniaki duszone z winem "

Składniki:

750 g boczniaka,
2 pomidory,
5 łyżek oleju,
0.5 szkl. wytrawnego białego wina,
0.5 szkl. wody,
sok z cytryny,
kilka ziarenek pieprzu,
liść laurowy,
natka pietruszki,
sól.
 

"Boczniaki marynowane "

Składniki:

1 kg grzybów,
2 szkl. wody,
0.5 szkl. octu 10%,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki cukru,
10 ziaren pieprzu,
5 ziaren angielskiego ziela,
łyżeczka gorczycy,
3 liście laurowe

Sposób przyrządzenia:

Grzyby należy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 10 min., odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą (wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do przestygnięcia do temp. ok. 60°C - 65°C. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15 - 20 min. w zależności od wielkości opakowania lub zagotować w zalewie i gorące wkładać do słoiczków przekręcając je do góry dnem.

 

 

 

"Flaczki z boczniaków "

Składniki:

50 dkg boczniaków,
1 cebula,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 por (biała część),
0.5 selera,
1 łyżka majeranku,
1 łyżka tymianku,
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu,
1 łyżka słodkiej papryki,
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej,
4 - 5 szkl. bulionu warzywnego,
sól,
olej.

Sposób przyrządzenia:

Grzyby umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Warzywa umyć, pokroić. Na oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i boczniaki, przesmażyć mieszając. Wlać bulion i dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Gotować ok. 20 min. Pod koniec gotowania wsypać paprykę, majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Wymieszać, zagotować.

 

"Flaki z boczniaków "

Składniki:

 

50 dkg boczniaków,
4 marchewki,
3 pietruszki,
2 nieduże pory,
2 cebule,
średniej wielkości seler,
3 kostki bulionu warzywnego,
2 łyżki oliwy,
natka pietruszki,
mielona papryka,
sól,
pieprz.

Sposób przyrządzenia:

Jarzyny umyć i obrać. Cebule i pory pokroić w półplasterki i poddusić na oliwie. Resztę warzyw pokroić w wąskie paski, zalać dwoma litrami wody i zagotować. Dodać umyte i pokrojone w paski boczniaki, podduszone cebule i pory oraz bulion. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na talerzu posypać zupę posiekaną natką.
 

"Gulasz grzybowy z boczniaka "

Składniki:

500 g boczniaka,
2 - 3 cebule,
1 papryka,
mąka,
przecier pomidorowy lub ketchup,
pieprz,
śmietana,
sól,
można dodać trochę przyprawy do gulaszu.
Sposób przyrządzenia:

Umyte, pokrojone grzyby na paseczki w poprzek blaszek podsmażyć na tłuszczu, dodać cebulę, paprykę i posypać mąką. Gdy jest zbyt gęste podlać wodą. Gdy wszystkie składniki staną się miękkie dodać przecieru lub ketchupu i śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze kilka minut. Do całości pod koniec duszenia można dodać kiełbasy pokrojonej w kostkę lub serdelka pokrojonego w krążki.
 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin