Przyprawy do każdej potrawy.pdf

(934 KB) Pobierz
7202798 UNPDF
7202798.001.png
Niniejszy darmowy ebook zawiera fragment pełnej wersji pod tytułem:
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji, kliknij tutaj.
Darmowa publikacja , dostarczona przez
Niniejsza publikacja może być kopiowana oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody Wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli .
© Copyright for Polish edition by ZloteMysli.pl
Data: 28.02.2006
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy (fragment utworu)
Autor: Anna Popis-Witkowska
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Grabka
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Plebiscytowa 1
44-100 Gliwice
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY .........................................................................................................4
Alpinia ............................................................................................................................5
Anyż .................................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty . ............................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor . ........................................................................................................11
Bazylia ...........................................................................................................................12
Cebula . ...........................................................................................................................15
Cynamon . .......................................................................................................................17
Czarnuszka ....................................................................................................................19
Cząber . ..........................................................................................................................22
Czosnek .........................................................................................................................23
Estragon ........................................................................................................................26
Fenkuł ...........................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa .....................................................................................................30
Gorczyca ........................................................................................................................32
Goździki ........................................................................................................................34
Imbir .............................................................................................................................37
Jałowiec ........................................................................................................................39
Kapary ...........................................................................................................................42
Kardamon . ....................................................................................................................43
Kmin rzymski ................................................................................................................45
Kminek ..........................................................................................................................48
Kolendra .......................................................................................................................50
Koper . ............................................................................................................................52
Kozieradka ....................................................................................................................54
Kurkuma .......................................................................................................................55
Liść laurowy ..................................................................................................................57
Lubczyk .........................................................................................................................59
Majeranek .....................................................................................................................61
Mak . ..............................................................................................................................63
Melisa ............................................................................................................................64
Mięta .............................................................................................................................66
Oregano . .......................................................................................................................68
Papryka .........................................................................................................................70
Pieprz ............................................................................................................................73
Rozmaryn ......................................................................................................................75
Szafran ..........................................................................................................................78
Szałwia . .........................................................................................................................79
Trawa cytrynowa . ..........................................................................................................81
Trybula ..........................................................................................................................83
Tymianek . .....................................................................................................................84
Wanilia ..........................................................................................................................86
Ziele angielskie .............................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
......................................90
MIESZANKI PRZYPRAW . ....................................................................................93
Curry . .................................................................................................................................93
Mieszanki do zup ...............................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu ........................................................................................................97
Przyprawa do mięs .............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy . ...........................................................................................................99
Przyprawa do ryb .............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw ...................................................................................100
BIBLIOGRAFIA . .................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment – kliknij po więcej
Anna Popis-Witkowska
● str. 4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza
o nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd
pochodzi dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię
i – co chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego
pasuje dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki
i doradzi, co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był
znakomity. Aby ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone
alfabetycznie według nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
 
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment – kliknij po więcej
Anna Popis-Witkowska
● str. 5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin