Tort marcepanowy ze śliwkami i amaretto.doc

(78 KB) Pobierz
Tort marcepanowy ze śliwkami i amaretto

Tort marcepanowy ze śliwkami i amaretto

 

 

Fot. BBS

Krok po kroku.

SKŁADNIKI:

·         30 dag śliwek

·         5 łyżek amaretto

·         30 dag masy marcepanowej

·         6 dag orzechów włoskich

·         25 dag kremówki

·         śmietan fix

·         25 dag konfitur malinowych

·         15 dag cukru

·         budyn waniliowy

·         5 dag mąki

·         3 jajka

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Śliwki pokrój, zagotuj z sokiem z cytryny oraz 5 dag cukru. Budyń wymieszaj z 50 ml wody, dodaj do śliwek. Mieszając, gotuj 2 min. Orzechy posiekaj. Białka ubij, dosyp 10 dag cukru. Połącz z żółtkami, proszkiem do pieczenia i orzechami.

2. Tortownice wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Piecz 20 min w 175°C. Ostudź, przekrój na 2 placki. Spodni włóż do tortownicy, skrop amaretto, posmaruj masą śliwkową. Śmietanę ubij ze śmietan fiksem i cukrem waniliowym.

3. Bitą śmietanę rozsmaruj na warstwie śliwek. Przykryj drugim plackiem, skrop amaretto. Schładzaj 3 godziny. Wierzch posmaruj konfiturami. Masę marcepanową rozwałkuj, przykryj nią tort wraz z bokami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami.  

 

2

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin