Tort marcepanowy ze śliwkami i amaretto
Fot. BBS
Krok po kroku.
SKŁADNIKI:
· 30 dag śliwek
· 5 łyżek amaretto
· 30 dag masy marcepanowej
· 6 dag orzechów włoskich
· 25 dag kremówki
· śmietan fix
· 25 dag konfitur malinowych
· 15 dag cukru
· budyn waniliowy
· 5 dag mąki
· 3 jajka
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1. Śliwki pokrój, zagotuj z sokiem z cytryny oraz 5 dag cukru. Budyń wymieszaj z 50 ml wody, dodaj do śliwek. Mieszając, gotuj 2 min. Orzechy posiekaj. Białka ubij, dosyp 10 dag cukru. Połącz z żółtkami, proszkiem do pieczenia i orzechami.
2. Tortownice wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Piecz 20 min w 175°C. Ostudź, przekrój na 2 placki. Spodni włóż do tortownicy, skrop amaretto, posmaruj masą śliwkową. Śmietanę ubij ze śmietan fiksem i cukrem waniliowym.
3. Bitą śmietanę rozsmaruj na warstwie śliwek. Przykryj drugim plackiem, skrop amaretto. Schładzaj 3 godziny. Wierzch posmaruj konfiturami. Masę marcepanową rozwałkuj, przykryj nią tort wraz z bokami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami.
2
pprzemo77