tortilla czosnkowa.txt

(1 KB) Pobierz
Tortilla czosnkowa



2 pe�ne szklanki m�ki pszennej 

1/2 szklanki gor�cej wody 

1/2 kostki smalcu 

1/2 �y�eczki soli 

5-6 �y�eczek czosnku granulowanego 

3-4 pojedy�cze piersi z kurczaka 

przyprawa gyros 

6 �yzeczek drobno startego sera 

2 pomidory 

papryka czerwona (wystarczy p�) 

kilka listk�w sa�aty lodowej 

og�rek �wie�y 

Kubek g�stej �mietany 

3-4 �yzki majonezu 

bia�y pieprz , s�l 

3-4 z�bki czosnku 

m�ki smalcu, gor�cej wody, soli i granulowanego czosnku zagnie�� ciasto. Podzielic na 6 r�wnych cz�ci kt�rych zrobi� kulki. Ka�da sp�aszczy� podsypa� m�ka i rozwa�kowac bardzo cienko. Sma�y� na suchej patelni na bardzo wolnym ogniu do momentu a� na cie�cie przestan� by� widoczne t�uste miejsca. Usma�one k�a�� jedn� na drug� zakrywaj�c. Foli� aluminiowa - ciep�e b�d� parowa�y i wch�ania�y wilgo�. 

2. Mi�so pokroi� w paski doda� gyrosa i odstawi� na 10-15 min. Podsma�y� na �y�ce oleju ok. 15 min. Pomidory i og�rka pokroi� w plastry. Papryk� w kostk� a sa�at� rozdrobni� na mniejsze kawa�ki. 

3. �mietan� wymiesza� z majonezem doda� przeci�ni�ty czosnek i s�l i bia�y pieprz odstawi� do lod�wki (najlepiej sos zrobi� godzin� wcze�niej �eby si� przegryz�). 

4. Tortille podgrza� na patelni. Po zdj�ciu z patelni na �rodek ka�dej k�a�c gor�ce kawa�ki miesa posypa� drobno utartym serem doda� og�rki pomidory papryke i listki sa�aty wszystko pola� sosem czosnkowym i zwin��. Mo�na tak�e zapiec twisterka ok 5-7 min nie dodaj�c do �rodka sa�aty. Og�rka i sosu, to mo�na doda� dopiero po wyj�ciu z piekarnika. Smacznego 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin