Ryż z sosem curry - japoński Kare Raisu.doc

(37 KB) Pobierz

KARE RAISU – japoński ryz z sosem curry

 

 

To przepis najbardziej chyba popularny, choć każdy japoński kucharz przygotowuje swoje ,,kare” inaczej. 

 

Składniki:

 

·         2 duże cebule,

·         Kilka ząbków czosnku,

·         4 marchewki,

·         30 - 40 dag. łopatki bez kości,

·         4 średnie ziemniaki,

·         sos sojowy,

·         olej,

·         opakowanie przyprawy curry,

·         po szczypcie imbiru, cynamonu i kurkumy

·         łyżeczka słodkiej papryki,

·         2-3 kostek gorzkiej czekolady,

·         ryż (porcja dla 4 osób)

 

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć gruba plastry cebuli i zeszklij. Podkowiec dorzuć posiekany czosnek. Następnie wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i zalej je do połowy wodą. Wszystko mieszaj drewnianą łyżką i duś pod przykryciem. Dodaj grube pół-plasterki marchewki (jedną możesz pokroić w równe plasterki w kształcie serduszek lub kwiatków). Dodaj jeszcze ok. pół szklanki wody. Zanim warzywa będą miękkie dodaj mięso pokrojone w grubą kostkę i dopraw sosem sojowym. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wsyp przyprawy – smaż aż do spienienia. Zdejmij patelnie z ognia; chochelką nabieraj po trochę płynu z garnka i mieszaj z zawartością patelni. Gdy sos będzie miał w miarę płynną konsystencję – przelej do garnka. Nastaw ryż i czekaj aż mięso zmięknie. Na koniec zetrzyj do gara czekoladę i wymieszaj. Jeśli trzeba dopraw jeszcze sosem sojowym.

 

Kare raisu podajemy na talerzu, tak jak pokazano na obrazku na górze – jemy łyżką.

 

Smacznego J

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin