Rewolucja na talerzu - 2. PIEROGI (przepisy).pdf

(76 KB) Pobierz
Rewolucja Na Talerzu -s02e02[1].Pierogi.21.10.2010x
Odcinek 2
Premiera czwartek 21 października, godz. 22.00
PIEROGI
Pierogi to nasza duma narodowa i popisowe świąteczne danie. Nie zawsze mamy jednak czas, Ŝeby
je przygotować. Przekonamy was, Ŝe robienie pierogów nie musi być ani trudne ani nudne. A same
pierogi mogą być zdrowe i nietuczące.
Pierwsza propozycja to tradycyjne, choć pieczone, pierogi z grzybami. Zdrowe i bez zawrotnej ilości
tłuszczu. Olga i Agata wybrały do farszu boczniaki, najzdrowsze z dostępnych grzybów. Zawierają
duŜo białka i witamin. Kolejny składnik farszu to orzechy włoskie, które wpływają korzystnie na pracę
mózgu i wspomagają pamięć. Kolejne przepis to azjatyckie pieroŜki, gotowane na parze.
Aromatyczne, z dodatkiem imbiru, kolendry, chilli, mogą być idealną, bo lekką przekąską na waszych
stołach. I wreszcie coś dla miłośników pierogów na słodko. Z nadzieniem śliwkowym z imbirem,
miodem i migdałami będą słodką przyjemnością dla całej rodziny.
Zapraszamy równieŜ na dwie nowe domowe porady. Tym razem Agata pokaŜe wam jak najlepiej
przechowywać świeŜe zioła, a Olga jak zrobić z domowy parownik by móc nawet bez większych
wydatków gotować na parze.
W tym odcinku powiemy, dlaczego śliwki powinni jeść cholerycy, jakie właściwości ma imbir i czym go
najlepiej obierać. Dowiecie się równieŜ, jaką przyprawą zastąpić sól i które zioła powodują, Ŝe szybciej
trawimy jedzenie. Zapraszamy!
PIECZONE PIERO ś KI z boczniakami
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- ok. 1 szklanki ciepłego mleka
- 10g droŜdŜy
- 1 łyŜka oliwy
- sól
Na farsz:
- 250g boczniaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 50g orzechów włoskich
- 2 łyŜeczki octu balsamicznego
- 1 łyŜeczka masła
- sól, pieprz
Na sos:
- 1
jogurt
nisko
tłuszczowy
- 1 gałązka tymianku
- sól i pieprz
DroŜdŜe rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać
mleko z droŜdŜami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30
minut.
Przygotować nadzienie. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmaŜyć na oliwie, dodać
posiekane drobno grzyby i łyŜeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem
balsamicznym. Dusić ok.15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę.
Ciasto rozwałkować, nałoŜyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20
minut.
Przygotować sos. Listki tymianku, wymieszać z jogurtem, posolić i popieprzyć. Upieczone pieroŜki
podawać z sosem.
Tradycyjna porcja pierogów z grzybami 600 kcal, nasza wersja 340 kcal
387453336.001.png
Azjatyckie PIERO ś KI NA PARZE
- 2 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- spora szczypta soli
na nadzienie:
- 1 pierś kurczaka
- 0,5 pęczka kolendry
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyŜka sosu sojowego
- szczypta chilli
na sos:
- sok i skórka z 0,5 limonki
- ¼ szklanki cieplej wody
- 2 łyŜeczki brązowego cukru
- 1/2 papryczki chilli
- garść listków kolendry
- 1łyŜka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie
pokroić kurczaka, wrzucić do blendera razem z kolendrą, startym imbirem, chilli, sosem i
przesiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, zblendować. Ciasto cienko rozwałkować i noŜem wyciąć
kwadraty (ok.6cm/6cm). Nakładać nadzienie i formować pieroŜki a’la dim sum. Gotować na parze 10
minut. Przygotować sos. Do garnka wycisnąć sok z limonki, dodać sos sojowy i wodę, dodać cukier,
skórkę limonki, posiekane chili. Całość redukować aŜ zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje.
Przestudzić, przed podaniem dodać bardzo drobno posiekaną kolendrę.
Tradycyjna porcja pierogów z mi ę sem 540 kcal, nasza wersja 220 kcal
387453336.002.png
PIEROGI NA SŁODKO ze ś liwkami
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanki ciepłej wody
Na farsz
- 500 g śliwek
- ½ cm startego imbiru
- 2 czubate łyŜki miodu
- 4 łyŜki płatków migdałowych
Mąkę zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłoŜyć do lodówki na 15 minut. Migdały
upraŜyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Śliwki pokroić w kostkę, imbir zetrzeć. Miód rozgrzać w
garnku, dodać starty imbir i zeszklić, wrzucić śliwki i podsmaŜać chwilę aŜ puszczą sok. PodsmaŜone
śliwki przerzucić na sitko, by odsączyć je z soku. Odsączony sok przelać do garnka i zredukować na
małym ogniu. Odsączone śliwki wymieszać z 3 łyŜkami upraŜonych migdałów. Wyjąć ciasto z
lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałoŜyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi z falbanką.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około ½ minuty i
wyjmujemy je łyŜką cedzakową. Podajemy polane zredukowanym sosem i posypane 1 łyŜką
upraŜonych migdałów.
Tradycyjna wersja pierogów na słodko 720 kcal, nasza wersja 390 kcal
387453336.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin