Bezpieczne grzybobranie.pdf

(1497 KB) Pobierz
674039220 UNPDF
Bezpieczne grzybobranie
Gatunki trujące
Muchomor zielonawy
( Amanita phalloides ) – muchomor
sromotnikowy. Od lipca do październi-
ka w lasach liściastych i mieszanych,
pojedynczo lub w grupach. Kapelusz
wypukły, potem płaski, zielonkawy
(niekiedy biały), lśniący. Trzon z zygza-
kowatym wzorem, ze zwisającym
pierścieniem, cylindryczny z bulwiasto
zgrubiałą nasadą i białą, workowatą,
porozrywaną pochwą. Zapach mdły,
słodkawy. Śmiertelnie trujący! Mylony
z gąską zielonką, gołąbkiem zielona-
wym i pieczarką.
Muchomor jadowity
( Amanita virosa ). Od lipca do paździer-
nika, głównie na glebach ubogich,
wilgotnych i kwaśnych, w lasach
iglastych, rzadziej w liściastych, pod
świerkami, sosnami, brzozami, dęba-
mi i bukami. Kapelusz dzwonkowaty,
potem bardziej płaski, białawy z prąż-
kowanym brzegiem. Trzon cylindrycz-
ny, łuskowato-włóknisty z bulwia-
sto zgrubiałą nasadą i błoniastą po-
chwą; pierścień szczątkowy lub brak.
Zapach rzodkwi. Śmiertelnie trujący!
Młode owocniki mylone z pieczar-
kami.
Muchomor plamisty
( Amanita pantherina ). Od lipca do
października w lasach iglastych i liś-
ciastych, na glebach suchych i piasz-
czystych, pod sosnami, świerkami,
dębami i bukami. Kapelusz półkuli-
sty, potem wypukły, a na koniec roz-
postarty, z prążkowanym brzegiem,
brązowawy z białymi plamkami,
które może zmywać deszcz. Trzon
cylindryczny, wysmukły, gładki,
ze zwisającym gładkim pierścieniem
i pochwą w postaci wałeczków, na
bulwiastej nasadzie. Zapach rzod-
kiewki. Silnie trujący! Bywa mylony
z czubajką kanią.
Gołąbek wymiotny
( Russula emetica ) – serojeszka mierz-
liwa, gorzkówka. Od czerwca do
listopada w dość wilgotnych lasach
sosnowych, świerkowych, na torfo-
wiskach. Kapelusz wypukły, potem
płaski i w końcu zapadnięty, czerwo-
nawy, podczas deszczu lepki. Trzon
cylindryczny, gładki i kruchy, prze-
ważnie czysto biały. Zapach owoco-
wy. Mylony z gołąbkiem wybornym
(jadalnym). W przeciwieństwie do
niego gołąbek wymiotny ma smak
ostry i piekący.
Piestrzenica kasztanowata
( Gyromitra esculenta ). Od marca do
maja w drzewostanach sosnowych
i świerkowych na glebach suchych
i piaszczystych, na zrębach, zwykle
bezpośrednio na nagiej glebie. Głów-
ka nieregularnie kulista i pofałdowa-
na, w środku pusta, kasztanowata
lub ciemnobrązowa. Trzon krótki,
cylindryczny, białawy. Miąższ kru-
chy i woskowaty. Zapach przyjemny.
Śmiertelnie trująca! Mylona ze smar-
dzem.
Maślanka wiązkowa
( Hypholoma fasciculare ) – łysiczka
trująca, maślanka trująca, opieńka
trująca, opieńka fałszywa. Od maja
do grudnia, pospolicie kępkami na
pniakach drzew iglastych i liściastych.
Kapelusz półkulisty, potem wypukły,
a na koniec płaski z garbkiem, żółty
lub rdzawobrązowy, z ciemniejszym
środkiem, gładki i błyszczący. Trzon
cylindryczny, wysmukły, powyginany
i pusty, pokryty włóknami. Miąższ
o nieprzyjemnym zapachu. Cała wiąz-
ka zrośnięta u nasady. Trująca! Mylona
z opieńkami.
Krowiak podwinięty
( Paxillus involutus ) – olszówka. Od
lipca do października pospolicie
w wilgotnych lasach iglastych i liścia-
stych, parkach, często pod brzozami
i olszami, a także sosnami, świerkami
i dębami. Kapelusz wypukły, potem
płaski i lejkowaty o podwiniętym
brzegu, aksamitny, brązowy. Trzon
krótki, cylindryczny, krępy, zwężony
u nasady. Dawniej uważany za jadal-
ny. Trujący! Bywa mylony z rydzem
– w przeciwieństwie do niego nie
wydziela mleczka.
Lisówka pomarańczowa
( Hygrophoropsis aurantiaca ) – fałszy-
wa kurka, jadowita kurka, pieprznik
pomarańczowy. Od września do
listopada w borach iglastych i mie-
szanych. Kapelusz wypukły, potem
lejkowaty o podwiniętych brzegach,
pomarańczowy lub brązowawy, ma-
towy, elastyczny. Blaszki intensywnie
pomarańczowe. Trzon cienki, wy-
smukły, rozszerzony ku górze, gładki.
Niejadalna! Mylona z pieprznikiem
jadalnym, czyli kurką.
Mleczaj wełnianka
( Lactarius torminosus ) – bawełnian-
ka, wełniak, rydz koński, kosmaty.
Od sierpnia do października w lasach
iglastych i mieszanych, wyłącznie
pod brzozami. Kapelusz wypukły,
potem płaski i lejkowaty z podwi-
niętym brzegiem, pomarańczowy
do jasnobrązowego z ciemnymi kon-
centrycznymi kręgami, owłosiony.
Trzon cylindryczny, krótki i masywny,
gładki. Wydziela obicie białe, pieką-
ce w smaku mleczko. Trujący! Mylony
z rydzem.
Tęgoskór cytrynowy
( Scleroderma citrinum ) – bycze jaja,
bździuchy, fałszywa trula, trufel.
Od czerwca do listopada gromadnie
w lasach iglastych i liściastych. Prefe-
ruje miejsca nasłonecznione. Owoc-
nik kulisty lub podłużny, przypomina
ziemniaka, żółtawy lub brązowy, bez
trzonu, pokryty odstającymi łuskami.
Wnętrze owocnika białe i twarde, po-
tem czarne, przypominające utarty
mak. Zapach silny, korzenny. Trujący.
Może być mylony z purchawką chro-
powatą.
674039220.028.png 674039220.029.png 674039220.030.png 674039220.031.png 674039220.001.png 674039220.002.png 674039220.003.png 674039220.004.png 674039220.005.png 674039220.006.png 674039220.007.png 674039220.008.png 674039220.009.png 674039220.010.png 674039220.011.png 674039220.012.png 674039220.013.png 674039220.014.png
Jak zbierać grzyby
  Zbieramy tylko te grzyby, co do których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.
   Nie  wolno  rozpoznawać  trujących  gatunków  grzybów  na  podstawie  ich  gorzkiego  smaku  –  gatunki 
śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.
   Nie  należy  zbierać  grzybów  zbyt  młodych,  ponieważ  nie  wszystkie  cechy  potrzebne  do  identyikacji 
mogą być u nich wykształcone. 
  Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
   Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu 
zapobiegniemy wysychaniu grzybni.
   Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno 
się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.
   Nie  zbierajmy  grzybów  znajdujących  się  pod  ochroną  prawną  i  nie  niszczmy  grzybów  niejadalnych 
i trujących.
Gatunki jadalne
Gołąbek zielonawy
( Russula virescens ) – surowiatka, su-
rojadka zielonawa, siwek. Od czerw-
ca do października, najczęściej pod
dębami, bukami i brzozami w lasach
liściastych i mieszanych. Kapelusz
półkulisty, potem rozpostarty z wgłę-
bieniem pośrodku, szarozielony, zie-
lononiebieski lub oliwkowy. Począt-
kowo gładki, szybko charakterystycz-
nie kostkowato spękany. Mylony ze
śmiertelnie trującym muchomorem
zielonawym (sromotnikowym).
Czubajka kania
( Macrolepiota procera ) – kania, sowa.
Od lipca do listopada w lasach liścia-
stych i mieszanych, przy drogach, na
polanach i zrębach, w miejscach tra-
wiastych. Rośnie grupowo. Kapelusz
jajowaty, potem parasolowaty z ma-
łym garbem na szczycie, suchy, spę-
kany, pokryty odstającymi łuskami,
w różnych odcieniach brązu. Trzon
długi, wysmukły, u podstawy bul-
wiasty, w górnej części z podwójnym,
ruchomym pierścieniem, wewnątrz
pusty. Łatwo się odłamuje od kapelu-
sza. Jadalny tylko kapelusz. Bywa my-
lona z muchomorem plamistym.
Pieczarka łąkowa
( Agaricus campestris ) – pieczarka pol-
na, polowa, ogrodowa, piekarka. Od
maja do listopada na łąkach, pastwi-
skach, polach, miedzach, w ogrodach
i rowach – miejscach bogatych
w związki azotowe. Kapelusz kulisty,
potem wypukły i na koniec rozpostar-
ty, białawy. Trzon krótki, gruby i pełny
z pierścieniem u góry. Mylona z trują-
cymi, białymi muchomorami, np. z ja-
dowitym. W odróżnieniu od nich nie
ma bulwy i pochwy u nasady trzonu
oraz białawych blaszek, które u pie-
czarek są różowe, czerwono-brązowe
aż do brązowoczarnych.
Pieprznik jadalny
( Cantharellus cibarius ) – kurka, lisi-
ca, liszka. Od czerwca do listopada
w lasach iglastych (sosna, świerk)
i liściastych (dąb, buk), gromad-
nie w mchu lub opadłych liściach.
Owocnik wypukły, potem lejkowaty
z nieregularnym brzegiem, żółty.
Trzon tej samej barwy, u góry roz-
szerzony, pełny. Listwowate blaszki
zbiegają na trzon. Smak surowego
owocnika ostrawy, pieprzny. Mylony
z niejadalną lisówką pomarańczową,
tzw. fałszywą kurką.
Mleczaj rydz
( Lactarius deliciosus ) – rycek, rydzyk,
ryżyk. Od sierpnia do listopada poje-
dynczo lub gromadnie pod sosnami.
Kapelusz wypukły, potem lejkowaty,
ceglastopomarańczowy z domieszką
zielonego, z koncentrycznymi kręga-
mi. Blaszki pomarańczowe, po zgnie-
ceniu zielenieją. Trzon cylindryczny
z ciemnymi plamkami. W miąższu
pomarańczowe mleczko. Grzyb coraz
rzadszy. Bywa mylony z trującymi:
mleczajem wełnianką i krowiakiem
podwiniętym.
Opieńka ciemna
( Armillaria ostoyae ) – podpieńka,
pniokówka. Od września do listopada
gromadnie w kępkach na drzewach
iglastych i liściastych oraz pniakach.
Kapelusz półkulisty, potem rozpo-
starty, a nawet zapadnięty, beżowy
lub brązowy z drobnymi, ciemnymi
łuskami. Trzon cylindryczny i wygięty
o zgrubiałej podstawie, żółtawobrą-
zowy, łykowato-włóknisty z wyraź-
nym pierścieniem. Wytwarza czarne
sznury grzybniowe. Jadalne tylko
kapelusze. Niedogotowana może być
szkodliwa. Mylona z maślanką wiąz-
kową (łysiczką trującą).
Smardz jadalny
( Morchella esculenta ) – smardz zwy-
czajny, smorz. Od kwietnia do maja,
po wiosennych deszczach, w prze-
świetlonych lasach liściastych, par-
kach, głównie pod jesionami, wiąza-
mi, klonami i bukami. Składa się
z kulistej lub jajowatej, pustej w środ-
ku główki i przysadzistego, rozszerzo-
nego u podstawy trzonu. Na kapelu-
szu, barwy od szarej do brązowożół-
tej, charakterystyczne fałdki i jamki
otoczone żeberkami – jak plaster
miodu. Objęty ochroną gatunkową.
Nie wolno go zbierać. Mylony z trują-
cą piestrzenicą kasztanowatą.
Gołąbek wyborny
( Russula vesca ) – gołąbek jadalny,
surojadka. Od czerwca do listo-
pada w lasach liściastych, mieszanych
i iglastych, zwłaszcza pod dębami,
bukami, sosnami i świerkami. Kape-
lusz półkulisty, potem wypukły lub
płaski z wgłębieniem pośrodku, czer-
wonawy, cielistoróżowy, miejscami
odbarwiony na kolor ochrowy. Skórka
w czasie deszczu lepka, często nie
dochodzi do brzegu kapelusza. Trzon
cylindryczny, pełny, białawy. Jeden
z najsmaczniejszych gołąbków. Bywa
mylony z trującym gołąbkiem wy-
miotnym, który ma piekący smak.
Purchawka chropowata
( Lycoperdon perlatum ) – purchawka
szorstka, purchadka, kurzawka. Od
czerwca do listopada pospolicie w la-
sach iglastych i liściastych, na łąkach
i pastwiskach. Przypomina odwróco-
ną pękatą butelkę lub gruszkę. Biały
owocnik pokryty kolcami. W środku
też biały i zbity, później ciemnieje
i nabiera stęchłego zapachu. Jadal-
na dopóki jej wnętrze jest białe
i elastyczne. Bywa mylona z trującym
tęgoskórem cytrynowym.
Gąska niekształtna
( Tricholoma portentosum ) – gąska
siwa, siwka, siwuszka. Od września
do grudnia gromadnie w lasach igla-
stych na glebach piaszczystych. W po-
dobnych miejscach i czasie jak gąska
zielonka. Kapelusz płaski z garbkiem
pośrodku, szarawy o ioletowobrą-
zowym odcieniu, gładki, z czarnymi,
promienistymi włóknami. Trzon bia-
ławy, cylindryczny, pełny, na starość,
podobnie jak blaszki, z żółtozielonym
połyskiem. Mylona z trującymi mu-
chomorami, np. porirowym.
674039220.015.png 674039220.016.png 674039220.017.png 674039220.018.png 674039220.019.png 674039220.020.png 674039220.021.png 674039220.022.png 674039220.023.png 674039220.024.png 674039220.025.png 674039220.026.png 674039220.027.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin