Przepis na idealną masę solną.docx

(46 KB) Pobierz

Przepis na idealną masę solną

 

 


Image

 

 

 

 

 

 

 

Przepisu na idealną masę solną nie ma, wszystko zależy od proporcji jakich użyjemy aby masę zrobić. W tym artykule znajdziecie Państwo parę przykładów przepisów  na masę solną- tradycyjną, a także na masę solną  z dodatkami, dzięki którym masa będzie mniej lub bardziej kleista, mniej lub bardziej twarda itd. Przy pracy  z masą liczą się przede wszystkim proporcje, nie możemy jednak zapominać o włożeniu w nią całej swojej duszy. Pamiętać należy także o tym iż tak naprawdę jaka będzie masa- zależy od nas samych.

 

Podstawowy przepis:

- 1 szklanka. mąki,
- 1 szklanka. soli,
- ½ szklanka. wody (mniej więcej)

Mąkę i sól mieszamy i powoli dolewany wody. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie zwarte i elastyczne. Pod koniec możemy dolać 1-2 łyżki oleju.

 

 

Przepis na masę gotowaną:

- 1 filiżanka mąki,
- 1 filiżanka soli,
- 1 filiżanka wody.

Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie, kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolita masę. Studzimy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut.

 

 

 

 

Przepis na masę z wikolem (klejem winylowym, stolarskim):

- 1 filiżanka wikolu,
- 1 filiżanka mąki,
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny,
- 1 łyżka stołowa wazeliny (najlepiej wcześniej rozpuszczonej).

Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie, gdy wszystkie składniki się połączą w jednolita masę. Studzimy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut.

 

 

Przepis na masę z klajstrem:

Klajster:
- 1 szklanka. wody,
- 1-2 łyżki mąki

Ze szklanki wody odlewamy małą ilość i mieszamy w niej mąkę. Pozostałą ilość wody wlewamy do garnka i gotujemy. Do wrzącej wody wlewamy wymieszaną mąkę z wodą i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Tak otrzymany klajster studzimy i przecieramy przez sitko.
Masa solna w Cafeart.pl

Masa:
- 2/3 szklanki. klajstru
- 1 szklanka. mąki,
- 1 szklanka. soli,
- 1-2 łyżki gliceryny.

Mąkę, wodę i klajster łączymy ze sobą, ugniatając na ciasto. Pod koniec dodajemy glicerynę i chwilę wyrabiamy.

 

 

 

 

Przepis ma masę z klejem do tapet 1:

- 1 szklanka. mąki,
- 1 szklanka. soli,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka kleju do tapet (w proszku)
-½ szklanka. wody (mniej więcej).

Wszystkie składniki łączymy i dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

 

Przepis na masę z klejem do tapet 2:

- 1 szklanka. mąki,
- 1 szklanka. kleju do tapet (wcześniej rozrobionego z wodą),
- 1 łyżka oleju.

Wszystkie składniki łączymy, wkładamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystko połączy się w jednolita masę, zestawiamy z ognia i studzimy, a następnie przez kilka minut wyrabiamy. Możemy w trakcie wyrabiania dosypywać maki (jeśli konsystencja jest za rzadka).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin