Ustawa o rolnictwie ekologicznym.pdf

(180 KB) Pobierz
Microsoft Word - D20040898Lj
©Kancelaria Sejmu
s. 1/8
USTAWA
z dnia 20 kwietnia 2004 r.
o rolnictwie ekologicznym 1)
Opracowano na pod-
stawie: Dz.U. z 2004
r. Nr 93, poz. 898, z
2007 r. Nr 80, poz.
541, Nr 147, poz.
1033.
Art. 1.
Ustawa określa zadania i właściwość organów i jednostek organizacyjnych w zakre-
sie rolnictwa ekologicznego określonym w:
1) rozporządzeniu Rady nr 2092/91/EWG z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie
produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rol-
nych i środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 198, 22.07.1991 r., z późn.
zm.);
2) rozporządzeniu Komisji nr 94/92/EWG z dnia 14 stycznia 1992 r. ustana-
wiającym szczegółowe zasady wprowadzenia w życie uzgodnień dotyczą-
cych przywozu z państw trzecich przewidzianych w rozporządzeniu Rady
(EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych
oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. WE
L 011, 17.01.1992 r., z późn. zm.);
3) rozporządzeniu Komisji nr 1788/2001/WE z dnia 7 września 2001 r. usta-
nawiającym szczegółowe zasady wykonania przepisów dotyczących świa-
dectwa kontroli w odniesieniu do przywozu z państw trzecich, na podstawie
art. 11 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekolo-
gicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków
spożywczych (Dz. Urz. WE L 243, 13.09.2001 r., z późn. zm.);
4) rozporządzeniu Komisji nr 1452/2003/WE z dnia 14 sierpnia 2003 r. utrzy-
mującym odstępstwo przewidziane w art. 6 ust. 3 lit. a rozporządzenia Rady
(EWG) nr 2092/91 w odniesieniu do niektórych gatunków nasion i roślin-
nego materiału rozmnożeniowego oraz ustanawiającym zasady procedural-
ne i kryteria dotyczące tego odstępstwa (Dz. Urz. WE L 206, 15.08.2003 r.).
Art. 2.
Użyte w ustawie określenie „producent” oznacza „podmiot gospodarczy” w rozu-
mieniu art. 4 pkt 5 rozporządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1.
1) Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszej ustawie - z
dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej - dotyczą ogłosze-
nia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.
2007-09-04
1038083.001.png
 
©Kancelaria Sejmu
s. 2/8
Art. 3.
Organami i jednostkami organizacyjnymi właściwymi w sprawach kontroli i certyfi-
kacji w rolnictwie ekologicznym są:
1) minister właściwy do spraw rolnictwa - upoważniający jednostki certyfiku-
jące, akredytowane w zakresie rolnictwa ekologicznego, zgodnie z Polską
Normą PN-EN 45011 „Wymagania ogólne dotyczące działania jednostek
prowadzących systemy certyfikacji wyrobów”, zwane dalej „jednostkami
certyfikującymi”, do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania
certyfikatów potwierdzających, że płody rolne nieprzetworzone oraz pro-
dukty z nich powstałe, w tym także zwierzęta oraz produkty i przetwory po-
chodzenia zwierzęcego, zostały wyprodukowane lub przetworzone zgodnie
z rozporządzeniem, o którym mowa w art. 1 pkt 1, zwanych dalej „certyfi-
katami zgodności”;
2) Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwana dalej
„Inspekcją”:
a) sprawująca nadzór nad upoważnionymi przez ministra właściwego do
spraw rolnictwa jednostkami certyfikującymi, zwanymi dalej „upoważ-
nio-nymi jednostkami certyfikującymi”,
b) przyjmująca zgłoszenia producentów podejmujących działalność w rol-
nictwie ekologicznym,
c) upoważniająca, na zasadach określonych w rozporządzeniach, o któ-
rych mowa w art. 1 pkt 1 i 3, producentów do przywozu produktów
rolnictwa ekologicznego z krajów trzecich niewymienionych na liście
Komisji Europejskiej stanowiącej załącznik do rozporządzenia, o
którym mowa w art. 1 pkt 2, sporządzonej na podstawie art. 11 rozpo-
rządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1,
d) dokonująca kontroli produktów rolnictwa ekologicznego pochodzących
z krajów trzecich, o których mowa w lit. c, w tym kontroli granicznej,
e) gromadząca i przechowująca informacje o producentach oraz udostęp-
niająca je podmiotom zainteresowanym, na zasadach określonych w
rozporządzeniu, o którym mowa w art. 1 pkt 1;
3) upoważnione jednostki certyfikujące przeprowadzające kontrole oraz wyda-
jące i cofające certyfikaty zgodności.
Art. 4.
1. Jednostka certyfikująca, w celu upoważnienia jej do przeprowadzania kontroli
oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności występuje z wnioskiem do
ministra właściwego do spraw rolnictwa.
2. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się:
1) certyfikat akredytacji w zakresie, o którym mowa w art. 3 pkt 1;
2) inne dokumenty lub informacje niezbędne do stwierdzenia spełniania wy-
magań określonych w rozporządzeniu, o którym mowa w art. 1 pkt 1.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa, w drodze decyzji, upoważnia jednostkę
certyfikującą do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfika-
2007-09-04
©Kancelaria Sejmu
s. 3/8
tów zgodności, jeżeli spełnia ona wymagania określone w rozporządzeniu, o
którym mowa w art. 1 pkt 1.
4. W decyzji, o której mowa w ust. 3, minister właściwy do spraw rolnictwa nadaje
upoważnionej jednostce certyfikującej numer identyfikacyjny, który umieszcza się
na etykiecie produktu ekologicznego obok nazwy upoważnionej jednostki certyfi-
kującej.
5. Minister właściwy do spraw rolnictwa, na wniosek Głównego Inspektora Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanego dalej „Głównym Inspekto-
rem”, cofa, w drodze decyzji, upoważnienie do przeprowadzania kontroli oraz
wydawania i cofania certyfikatów zgodności w przypadkach określonych w roz-
porządzeniu, o którym mowa w art. 1 pkt 1, oraz w przypadku nieprzekazywania
wykazu producentów, o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1.
Art. 5.
1. W ramach nadzoru, o którym mowa w art. 3 pkt 2 lit. a, Główny Inspektor:
1) przeprowadza analizy danych dostarczanych przez upoważnione jednostki
certyfikujące;
2) dokonuje kontroli upoważnionych jednostek certyfikujących w zakresie sto-
sowania przez nie procedur kontrolnych, posiadanych środków technicz-
nych i kwalifikacji pracowników oraz dokonuje sprawdzenia dokumentów
dotyczących kontroli producentów;
3) przekazuje upoważnionym jednostkom certyfikującym wnioski pokontrolne.
2. Dla zapewnienia skuteczności nadzoru Główny Inspektor może:
1) żądać od upoważnionych jednostek certyfikujących wszelkich dodatkowych
informacji i danych związanych z wykonywanym nadzorem;
2) dokonywać sprawdzenia u producentów prawidłowości kontroli wykona-
nych przez upoważnione jednostki certyfikujące.
3. Do postępowania kontrolnego prowadzonego w ramach nadzoru, o którym mowa
w ust. 1 i 2, stosuje się odpowiednio przepisy o jakości handlowej artykułów rol-
no-spożywczych.
Art. 6.
1. Producent zamierzający podjąć działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego
zgłasza zamiar prowadzenia takiej działalności wybranej upoważnionej jednost-
ce certyfikującej i wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych, z zastrzeżeniem art. 7.
2. Zgłoszenia dokonuje się na formularzu opracowanym przez Głównego Inspekto-
ra, zawierającym informacje określone w załączniku IV do rozporządzenia, o
którym mowa w art. 1 pkt 1.
3. Wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przekazuje
niezwłocznie kopię zgłoszenia Głównemu Inspektorowi.
2007-09-04
©Kancelaria Sejmu
s. 4/8
Art. 7.
1. Producent zamierzający dokonywać przywozu produktów rolnictwa ekologicz-
nego, o których mowa w art. 3 pkt 2 lit. c, zgłasza zamiar prowadzenia takiej
działalności Głównemu Inspektorowi i wybranej upoważnionej jednostce certy-
fikującej.
2. Główny Inspektor upoważnia, w drodze decyzji, do przywozu produktów rolnic-
twa ekologicznego, o których mowa w art. 3 pkt 2 lit. c.
Art. 8.
Do kontroli, o której mowa w art. 3 pkt 2 lit. d, stosuje się odpowiednio przepisy o
jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Art. 9.
1. Upoważniona jednostka certyfikująca przekazuje:
1) do dnia 31 października każdego roku ministrowi właściwemu do spraw
rolnictwa oraz Prezesowi Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnic-
twa - wykaz producentów w rozumieniu przepisów o krajowym systemie
ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji
wniosków o przyznanie płatności, którzy spełnili wymagania dotyczące
produkcji w rolnictwie ekologicznym określone w rozporządzeniu, o któ-
rym mowa w art. 1 pkt 1;
2) do dnia 31 stycznia każdego roku ministrowi właściwemu do spraw rolnic-
twa i Głównemu Inspektorowi - wykaz producentów podlegających jej kon-
troli, według stanu na dzień 31 grudnia roku poprzedniego;
3) do dnia 31 stycznia każdego roku Głównemu Inspektorowi - sprawozdanie
ze swojej działalności za rok poprzedni.
2. Wykaz, o którym mowa w ust. 1:
1) w pkt 1 - sporządza się na formularzu udostępnianym przez Agencję Re-
strukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa;
2) w pkt 2 - sporządza się na formularzu udostępnianym upoważnionym jed-
nostkom certyfikującym przez Głównego Inspektora.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, wzory
formularzy, o których mowa w ust. 2, mając na względzie uzyskanie istotnych
informacji dotyczących producentów poddanych kontroli lub spełniających wy-
magania dotyczące produkcji w rolnictwie ekologicznym.
Art. 10.
1. Środek ochrony roślin może zostać zakwalifikowany do stosowania w rolnictwie
ekologicznym, jeżeli:
1) znajduje się w rejestrze środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu
na podstawie przepisów o ochronie roślin;
2) zawiera w swoim składzie wyłącznie substancje biologicznie czynne, mi-
kroorganizmy i żywe organizmy wymienione w załączniku II B do rozpo-
rządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1.
2007-09-04
©Kancelaria Sejmu
s. 5/8
2. Nawóz może zostać zakwalifikowany do stosowania w rolnictwie ekologicznym,
jeżeli:
1) został wprowadzony do obrotu na podstawie przepisów o nawozach i nawo-
żeniu;
2) zawiera w swoim składzie wyłącznie substancje wymienione w załączniku
II A do rozporządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1.
[3. Środek poprawiający właściwości gleby może zostać zakwalifikowany do stoso-
wania w rolnictwie ekologicznym, jeżeli zawiera wyłącznie składniki wymienio-
ne w załączniku II A do rozporządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1.]
<3. Środek poprawiający właściwości gleby, którym jest środek wspomagający
uprawę roślin w rozumieniu ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i
nawożeniu (Dz. U. Nr 147, poz. 1033), może zostać zakwalifikowany do sto-
sowania w rolnictwie ekologicznym, jeżeli:
1) został wprowadzony do obrotu na podstawie przepisów o nawozach i
nawożeniu;
2) zawiera w swoim składzie wyłącznie substancje wymienione w załączni-
ku nr II A do rozporządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1.>
<4. Przepisu ust. 3 pkt 1 nie stosuje się do dodatków do wzbogacenia gleby wy-
tworzonych wyłącznie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w
rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Eu-
ropejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającego przepisy
sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nie-
przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002,
str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37,
str. 92, z późn. zm.).>
Nowe brzmienie ust.
3 oraz dodany ust. 4
w art. 10 wchodzą w
życie z dn. 15.11.2007
r. (Dz.U. z 2007 r. Nr
147, poz. 1033).
Art. 11.
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, jednostkę
organizacyjną kwalifikującą:
1) środki ochrony roślin do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz pro-
wadzącą wykaz tych środków,
2) nawozy lub środki poprawiające właściwości gleby do stosowania w rolnic-
twie ekologicznym oraz prowadzącą wykaz tych nawozów i środków
-mając na względzie potencjał naukowo-badawczy danej jednostki.
Art. 12.
1. Jednostką organizacyjną prowadzącą wykazy:
1) dostawców określonych w rozporządzeniu, o którym mowa w art. 1 pkt 4;
2) nasion, materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego
wyprodukowanego metodami ekologicznymi, zwanych dalej „materiałem”
- jest Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zwany dalej „Głów-
nym Inspektoratem”.
2. Wykazy, o których mowa w ust. 1 pkt 2, zawierają w szczególności gatunki, od-
miany i ilości materiału.
2007-09-04
Zgłoś jeśli naruszono regulamin