plan rozwoju na mianowanego.doc

(88 KB) Pobierz
§7

Sylwia Wielgosz

§7. Ust. 2, pkt. 1

 

Umiejętność organizacji i doskonalenia warsztatu pracy, dokonywania ewaluacji własnych działań, a także oceniania ich skuteczności i dokonywania zmian w tych działaniach; w przypadku nauczycieli, o których mowa w art.1 ust.1a Karty Nauczyciela- umiejętność samodzielnego opracowania indywidualnych planów pracy z dzieckiem i prowadzenia karty pobytu dziecka oraz aktywnego działania w zespole do spraw okresowej oceny sytuacji wychowanków.

 

 

        Zadania

            Formy realizacji

   Termin    

    realizacji

        Sposób dokumentowania.

                       Uwagi

              -1-

                   -2-

              -3-

                               -4-

1. Poznanie procedury awansu zawodowego

·         Analiza przepisów prawa oświatowego dotycząca awansu zawodowego

 

 

Wrzesień 2007r.

- Poprawnie sformułowany wniosek o rozpoczęcie stażu,

-Plan rozwoju zawodowego

2. Ustalenie zasad współpracy z opiekunem stażu p. ………..

·         Rozmowa z opiekunem stażu, zawarcie kontraktu określającego warunki współpracy

 

Wrzesień 2007r.

-Pisemny kontrakt

3. Opracowanie rocznych planów pracy na dany rok szkolny

·         Opracowanie:

-rozkładów materiału,

-planów wynikowych,

-przedmiotowych systemów oceniania

 

 

Wrzesień

-Rozkłady materiału,

-Plany wynikowe,

-Przedmiotowe systemy oceniania.

4. Opracowanie indywidualnych programów nauczania dla uczniów upośledzonych umysłowo w stopniu umiarkowanym

 

·         Obserwacja uczniów, zbieranie informacji, konsultacja z rodzicami i wychowawcą uczniów

Wrzesień

-Opracowane i zatwierdzone przez dyrektora indywidualne programy nauczania

5. Opracowanie Planu Pracy Samorządu Uczniowskiego

 

·         Dyskusje z gronem pedagogicznym, samorządem, przegląd literatury

Wrzesień

-Zatwierdzony Plan Pracy Samorządu Uczniowskiego

6. Uczestnictwo w pracach szkolnego zespołu przedmiotowego

 

·         Udział w spotkaniach, wymiana informacji, doświadczeń zawodowych.

W okresie stażu

 

 

7. Organizowanie szkolnych konkursów kulinarnych

·         Zaplanowanie konkursu, wystawy

·         Przygotowanie scenariuszy

·         Zorganizowanie drobnych nagród oraz przygotowanie dyplomów

 

Według harmonogramu

-Scenariusze, zdjęcia, dyplomy.

8. Poszerzanie wiedzy i umiejętności zawodowych poprzez aktywny udział w wewnątrzszkolnym doskonaleniu

·         Uczestnictwo w szkoleniach w ramach WDN

·         Uczestnictwo w posiedzeniach Rady Pedagogicznej

·         Prowadzenie lekcji otwartych

Według harmonogramu

-Listy obecności

 

 

 

-Scenariusze lekcji, arkusze hospitacji, podpisy przybyłych.

9. Doskonalenie własnego warsztatu pracy

·         Prowadzenie zajęć w obecności opiekuna stażu, -konsultacja

·         Udział w zajęciach prowadzonych przez opiekuna stażu i innych nauczycieli

 

Według harmonogramu

- konspekty zajęć, arkusz hospitacji,

 

-wnioski z obserwacji

10. Wykonywanie zadań egzaminatora

·         Praca w komisjach egzaminacyjnych w egzaminach potwierdzających kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz małej gastronomii

 

Czerwiec, lipiec

- umowy z OKE

11. Uzyskanie dodatkowych kwalifikacji

·         Rozpoczęcie i ukończenie studiów podyplomowych z zakresu: technologia żywienia z elementami żywienia człowieka

W okresie trwania stażu

- Dyplom

12. Samoocena własnej pracy

·         Ocena skuteczności własnych działań, a w razie konieczności dokonywanie zmian w tych działaniach

 

W okresie stażu

- Notatka

13. Dokumentowanie realizacji planu rozwoju

·         Gromadzenie świadectw, zaświadczeń, programów, scenariuszy, nagrań, zdjęć

 

W okresie stażu

- Dokumentacja

14. Przygotowanie projektu sprawozdania

·         Opracowanie sprawozdania z realizacji planu rozwoju zawodowego

 

Maj, 2010r.

- Sprawozdanie z realizacji planu rozwoju zawodowego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                

  §7. ust. 2, pkt.2

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin