Sernik krakowski.doc

(198 KB) Pobierz
Sernik krakowski

Sernik krakowski

składniki

·         Ciasto:

·         30 dag mąki pszennej

·         10 łyżek cukru

·         8 łyżek masła

·         2 jajka

·         4 łyżeczki proszku do pieczenia

·         sól.

Masa serowa:

·         75 dag tłustego sera twarogowego

·         30 dag cukru

·         4 jajka

·         1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         15 dag rodzynek

·         1 cukier waniliowy (1.6 dag)

·         3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

·         3 łyżki kwaśnej śmietany 18-procentowej.

Lukier:

·         30 dag cukru

·         1/2 łyżeczki octu 6-procentowego

             
 
sposób przygotowania

Przygotować ciasto: jajka utrzeć z cukrem, dodać połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucierać na gładką masę. Masło drobno posiekać z pozostałą mąką, dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto. 2/3 ciasta użyć do wyłożenia dna i boków prostokątnej blachy do pieczenia, pozostałe ciasto włożyć do lodówki. Przygotować masę: rodzynki umyć i osączyć. Ser zemleć. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera wlać śmietanę i ucierając dodawać: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, dodać pianę, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich na masie kratkę. Piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i polukrować. Przygotować lukier: zagotować 8 łyżek wody, wsypać cukier i wlać ocet. Gotować kilka minut pod przykryciem. Zrobić próbę ?na nitkę?: spuścić z łyżki kroplę syropu na talerzyk. Jeżeli syrop utworzy cienką nitkę, gotowanie należy przerwać. Syrop przelać do miski, skropić zimną wodą, nieco ostudzić i ucierać drewnianą łyżką, aż zbieleje.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin