PrzekÑska syczuaΣska, befsztyk wiejski z serem.doc

(23 KB) Pobierz
Przekąska syczuańska

Przekąska syczuańska

 

Składniki:

ˇ 4 piersi z kury

ˇ 4 jajka

ˇ 4 łyżki mąki ziemniaczanej

ˇ 3 łyżki mąki pszennej

ˇ szklanka oleju

ˇ sól i pieprz

 

Mięso kroimy w paseczki. Jaja roztrzepujemy i mieszamy z obiema mąkami. Kawałki mięsa zanurzamy w powstałym cieście i wrzucamy na bardzo gorący olej, przewracając widelcem na drugą stronę. Gdy się zrumienią układamy je na talerzy i posypujemy przypieczoną solą z pieprzem.

Do paluszków bardzo dobru jest sos czosnkowy, który podaję poniżej.

 

Sos czosnkowy

 

Składniki:

ˇ 500g jogurtu naturalnego

ˇ 1 łyżka keczupu

ˇ 1 łyżka musztardy ostrej

ˇ 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

ˇ 1/2 łyżeczki suszonego oregano

ˇ sól i pieprz

ˇ 3 ząbki czosnku

 

Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy musztardę, keczup, wyciśnięty czosnek i przyprawy, wszystko starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

 

 

Befsztyk wiejski z serem  

 

50 dag wołowiny bez kości,
żółtko,
łyżka oleju,
2 dag sera żółtego,
8 dag tłuszczu,
20 dag cebuli,
sól, pieprz
zielenina

Mięso umyć i bardzo starannie oddzielić ostrym nożem wszystkie widoczne błonki, pokroić mięso na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce z dość grubym sitkiem. Ser pokroić w kostkę, wielkości zielonego groszku. Dodać do mięsa łyżkę oleju, żółtko, ser i wymieszać, podzielić na porcje. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować niezbyt grube okrągłe befsztyki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Na małej patelni z częścią rozgrzanego tłuszczu podsmażyć cebulę, aby tylko nieco zmiękła. Przed samym podaniem włożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz uformowane befsztyki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin