Przekąska syczuańska
Składniki:
ˇ 4 piersi z kury
ˇ 4 jajka
ˇ 4 łyżki mąki ziemniaczanej
ˇ 3 łyżki mąki pszennej
ˇ szklanka oleju
ˇ sól i pieprz
Mięso kroimy w paseczki. Jaja roztrzepujemy i mieszamy z obiema mąkami. Kawałki mięsa zanurzamy w powstałym cieście i wrzucamy na bardzo gorący olej, przewracając widelcem na drugą stronę. Gdy się zrumienią układamy je na talerzy i posypujemy przypieczoną solą z pieprzem.
Do paluszków bardzo dobru jest sos czosnkowy, który podaję poniżej.
Sos czosnkowy
ˇ 500g jogurtu naturalnego
ˇ 1 łyżka keczupu
ˇ 1 łyżka musztardy ostrej
ˇ 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
ˇ 1/2 łyżeczki suszonego oregano
ˇ 3 ząbki czosnku
Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy musztardę, keczup, wyciśnięty czosnek i przyprawy, wszystko starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Befsztyk wiejski z serem
50 dag wołowiny bez kości,żółtko,łyżka oleju,2 dag sera żółtego,8 dag tłuszczu,20 dag cebuli,sól, pieprzzieleninaMięso umyć i bardzo starannie oddzielić ostrym nożem wszystkie widoczne błonki, pokroić mięso na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce z dość grubym sitkiem. Ser pokroić w kostkę, wielkości zielonego groszku. Dodać do mięsa łyżkę oleju, żółtko, ser i wymieszać, podzielić na porcje. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować niezbyt grube okrągłe befsztyki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Na małej patelni z częścią rozgrzanego tłuszczu podsmażyć cebulę, aby tylko nieco zmiękła. Przed samym podaniem włożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz uformowane befsztyki.
eb56