Przysmak aniołów
Składniki na placki: ˇ 6 dużych ziemniakówˇ 1 duża cebulaˇ 3 jajkaˇ pół szklanki jogurtuˇ pół łyżki mąki ziemniaczanejˇ 2 łyżki mąki do smakuˇ kminek mielony, sól, pieprz, warzywkoˇ gałka muszkatołowa, majeranek Ziemniaki należy zetrzeć na tej stronie tarki, która daje efekt „włosów”. Cebulę natomiast pokroić najdrobniej jak tylko się da. Wszystko należy wymieszać. Proszę nie zapomnieć o jogurcie, który daje to, iż placki stają się pulchne oraz o gałce muszkatołowej dającej super aromat. Absolutnie nie odlewać wody. Przed położeniem każdego placka zamieszać zawartość naczynia.
Składniki na mięso mielone wieprzowe:
ˇ 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
ˇ 1 jajko
ˇ 1 ząbek czosnku
ˇ 1 mała cebula, drobno posiekana, przysmażona na maśle
ˇ sól, pieprz, warzywko, maggi
Powyższe składniki należy dokładnie wymieszać!!!
Przygotowujemy sos:
ˇ 4 prawdziwki
ˇ 1 mała cebula
ˇ pół szklanki śmietany
ˇ 1 łyżka mąki
ˇ sól, pieprz, warzywko do smaku
Prawdziwki pokroić na grube kawałki. Cebulkę przysmażyć na maśle. Do tego dolać wody oraz śmietanę połączoną z mąką. Dusić ok. 10 minut.
Placek ziemniaczany średniej wielkości wylać na rozgrzany tłuszcz na środku placka ułożyć mięso tak, aby dookoła pozostała przestrzeń około 2-centymetrowa.
Z ciasta ziemniaczanego na górę wylać taki sam placek jak dolny, czekać aż się 2 warstwy skleją. Obrócić na druga stronę, smażyć z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Po usmażeniu położyć placek na kilka chwil na ręczniku papierowym, aby tłuszczu ubyło. Placek na talerzu polać sosem. Można zrobić kleksa ze śmietany, przystroić i podawać z zestawem surówek lub z surówką z białej kapusty.
eb56