Przysmak anioêów.doc

(27 KB) Pobierz
Przysmak aniołów

Przysmak aniołów

 

Składniki na placki:

ˇ 6 dużych ziemniaków
ˇ 1 duża cebula
ˇ 3 jajka
ˇ pół szklanki jogurtu
ˇ pół łyżki mąki ziemniaczanej
ˇ 2 łyżki mąki do smaku
ˇ kminek mielony, sól, pieprz, warzywko
ˇ gałka muszkatołowa, majeranek

Ziemniaki należy zetrzeć na tej stronie tarki, która daje efekt „włosów”. Cebulę natomiast pokroić najdrobniej jak tylko się da. Wszystko należy wymieszać. Proszę nie zapomnieć o jogurcie, który daje to, iż placki stają się pulchne oraz o gałce muszkatołowej dającej super aromat. Absolutnie nie odlewać wody. Przed położeniem każdego placka zamieszać zawartość naczynia.

 

Składniki na mięso mielone wieprzowe:

 

ˇ 30 dag mięsa mielonego wieprzowego

ˇ 1 jajko

ˇ 1 ząbek czosnku

ˇ 1 mała cebula, drobno posiekana, przysmażona na maśle

ˇ sól, pieprz, warzywko, maggi

Powyższe składniki należy dokładnie wymieszać!!!

 

Przygotowujemy sos:

 

ˇ 4 prawdziwki

ˇ 1 mała cebula

ˇ pół szklanki śmietany

ˇ 1 łyżka mąki

ˇ sól, pieprz, warzywko do smaku

 

Prawdziwki pokroić na grube kawałki. Cebulkę przysmażyć na maśle. Do tego dolać wody oraz śmietanę połączoną z mąką. Dusić ok. 10 minut.

 

Placek ziemniaczany średniej wielkości wylać na rozgrzany tłuszcz na środku placka ułożyć mięso tak, aby dookoła pozostała przestrzeń około 2-centymetrowa.

Z ciasta ziemniaczanego na górę wylać taki sam placek jak dolny, czekać aż się 2 warstwy skleją. Obrócić na druga stronę, smażyć z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Po usmażeniu położyć placek na kilka chwil na ręczniku papierowym, aby tłuszczu ubyło. Placek na talerzu polać sosem. Można zrobić kleksa ze śmietany, przystroić i podawać z zestawem surówek lub z surówką z białej kapusty.

 

 

 

  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin