Musaka
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2 łyżki oleju
300 g mielonej wieprzowiny
300 g mielonej cielęciny
1 kieliszek czerwonego wina
4 jajka
3 – 4 pomidory
2 – 3 cebule
pęczek natki pietruszki
300 g sera żółtego
300 ml jogurtu
2 – 3 łyżki mąki
pasta pomidorowa
liść laurowy, sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, zmielić lub pognieść na gładkie puree.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju lub oliwie.
Dodać mięso, obsmażyć na mocnym ogniu rozgniatając, aby nie było grudek.
Dodać liść laurowy, pastę pomidorową i czerwone wino. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż sos zagęści się (ok. 15 – 20 minut). Na dwie minuty przed końcem dodać posiekaną natkę pietruszki; wymieszać.
Ziemniaki przełożyć do miski, dodać 2 jajka, posolić, wyrobić na gładką masę.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem.
Włożyć połowę ziemniaków, uklepać na dnie naczynia.
Pomidory pokroić na plasterki, wyłożyć na ziemniaki.
Na pomidory wyłożyć warstwę mięsa a na nią znowu warstwę ziemniaków i warstwę pomidorów.
Przygotować sos do zapiekania:
jogurt rozmieszać z małą ilością mąki, wbić 2 jajka, roztrzepać, wlać na wierzch musaki. Na powierzchni rozłożyć plastry sera żółtego. Wstawić do pieca, zapiec.
Befsztyk po polsku
40 dag wołowiny bez kości lub polędwicy wołowej,15 ml oliwy,5 dag ketchupu,4 jaja,tłuszcz,10 dag żółtego sera,sól, pieprzMięso umyć, zemleć, połączyć z oliwą i ketchupem, doprawić. Następnie uformować okrągłe befsztyki grubości 2 cm, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć z obu stron tak by mięso wewnątrz było różowe. Jaja umyć, wybić ze skorupek na dokładnie wysmarowaną tłuszczem, podsmażyć, ułożyć na befsztykach, posypać utartym serem i zapiec w gorącym piekarniku roztapiając tylko ser. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.
eb56