Musaka, befsztyk po polsku.doc

(23 KB) Pobierz
Musaka

Musaka

 

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

2 łyżki oleju

300 g mielonej wieprzowiny

300 g mielonej cielęciny

1 kieliszek czerwonego wina

4 jajka

3 – 4 pomidory

2 – 3 cebule

pęczek natki pietruszki

300 g sera żółtego

300 ml jogurtu

2 – 3 łyżki mąki

pasta pomidorowa

liść laurowy, sól, pieprz

 

Ziemniaki ugotować, zmielić lub pognieść na gładkie puree.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju lub oliwie.

Dodać mięso, obsmażyć na mocnym ogniu rozgniatając, aby nie było grudek.

Dodać liść laurowy, pastę pomidorową i czerwone wino. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż sos zagęści się (ok. 15 – 20 minut). Na dwie minuty przed końcem dodać posiekaną natkę pietruszki; wymieszać.

Ziemniaki przełożyć do miski, dodać 2 jajka, posolić, wyrobić na gładką masę.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem.

Włożyć połowę ziemniaków, uklepać na dnie naczynia.

Pomidory pokroić na plasterki, wyłożyć na ziemniaki.

Na pomidory wyłożyć warstwę mięsa a na nią znowu warstwę ziemniaków i warstwę pomidorów.

Przygotować sos do zapiekania:

jogurt rozmieszać z małą ilością mąki, wbić 2 jajka, roztrzepać, wlać na wierzch musaki. Na powierzchni rozłożyć plastry sera żółtego. Wstawić do pieca, zapiec.

 

Befsztyk po polsku  

 

40 dag wołowiny bez kości lub polędwicy wołowej,
15 ml oliwy,
5 dag ketchupu,
4 jaja,
tłuszcz,
10 dag żółtego sera,
sól, pieprz

Mięso umyć, zemleć, połączyć z oliwą i ketchupem, doprawić. Następnie uformować okrągłe befsztyki grubości 2 cm, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć z obu stron tak by mięso wewnątrz było różowe. Jaja umyć, wybić ze skorupek na dokładnie wysmarowaną tłuszczem, podsmażyć, ułożyć na befsztykach, posypać utartym serem i zapiec w gorącym piekarniku roztapiając tylko ser. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin