707_zywienie.pdf

(235 KB) Pobierz
78607188 UNPDF
Podstawy zdrowego żywienia dzieci
Właściwe odżywianie ma ogromny wpływ na kondycję oraz rozwój fizyczny i umysłowy dziecka. Dlatego też ro-
dzice powinni zwrócić szczególną uwagę na sposób żywienia swoich pociech, a zwłaszcza konieczność zjedze-
nia, jeszcze w domu, pierwszego śniadania. Należy także pamiętać aby dziecko zawsze miało w przedszkolu lub
szkole drugie śniadanie (np. kanapki, owoce, napój) i bezwzględnie je zjadło.
Nie bez znaczenia jest również właściwy dobór pełnowartościowych produktów na obiad, podwieczorek i kola-
cję. Ściśle należy także określić ilość i rodzaj tzw. przekąsek, czyli rzeczy podjadanych między posiłkami takich,
jak batony, czekolada, napoje gazowane, chipsy, żelki itp. Dlaczego jest to tak istotne uzmysławia zestawienie
przeciętnego dobowego zapotrzebowanie kalorycznego 5-7 latka (1400 do 2000 kcal) z tabelą kaloryczności
niektórych słodyczy i przekąsek (tabela 1).
Tabela 1. Wartość kaloryczna 100g typowych przekąsek i słodyczy.
Słodycze i przekąski
Kcal/100 g produktu
Babeczka śmietankowa
332
Baton „Snickers”
497 (1/4 -1/5 zapotrzebowania dobowego !)
Cukier
410 (1/4 -1/5 zapotrzebowania dobowego !)
Dżem wysokosłodzony
250
Dżem niskosłodzony
155
Galaretka owocowa
70
Herbatniki
440 (1/4 -1/5 zapotrzebowania dobowego !)
Keks owocowy
388
Miód naturalny
325
Pączek
378
Pierniki czekoladowe
378
Ptyś z bitą śmietaną
348
Sernik wiedeński
344
Szarlotka
278
Orzechy kokosowe
606 (ponad 1/5 zapotrzebowania dobowego !)
Orzeszki ziemne
565 (ponad 1/5 zapotrzebowania dobowego !)
Orzechy laskowe
646 (ponad 1/5 zapotrzebowania dobowego !)
Orzechy włoskie
651 (ponad 1/5 zapotrzebowania dobowego !)
Rodzynki suszone
277
Śliwki suszone
227
Chipsy
538 (ponad 1/5 zapotrzebowania dobowego !)
Frytki
253
Żelki „Haribo”
ok. 320
78607188.014.png 78607188.015.png 78607188.016.png
Co jest więc tak naprawdę niezbędne pod względem żywieniowym młodemu człowiekowi?
Takimi składnikami odżywczymi są te, bez których organizm, aby sprawnie funkcjonował, w żadnej mierze nie
może się obyć. Należy do nich osiem aminokwasów, których ustrój sam nie może zsyntetyzować (walina, leucy-
na, izoleucyna, metionina, lizyna, fenyloalanina, treonina, tryptofan – tzw. aminokwasy egzogenne), niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT – kwas linolowy, linolenowy i arachidonowy), glukoza, witaminy (A – retinol,
D – cholekalcyferol, E – tokoferol, K – menadion, fitomenadion, B 1 – tiamina, B 2 – ryboflawina, B 6 – pirydoksyna, B 12
– cyjankobalamina, PP – nikotynamid, niacyna, H – biotyna, C – kwas askorbinowy, kwas foliowy, kwas pantote-
nowy), co najmniej 14 składników mineralnych (wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor, żelazo, cynk, molibden,
jod, siarka, miedź, selen, chrom, kobalt i fluor) oraz woda.
Nie ma w przyrodzie produktu, który zapewniałby pokrycie zapotrzebowania człowieka na wszystkie, wymienio-
ne wyżej, niezbędne składniki odżywcze. Stąd tak ważne jest maksymalne urozmaicenie diety i uwzględnienie
w niej produktów spożywczych z kilku podstawowych grup. Należą do nich:
• Mleko i przetwory mleczne – źródło wapnia, fosforu, pełnowartościowego białka, ryboflawiny, niacyny,
witaminy A i D
• Mięso, ryby, drób i substytuty białkowe (rośliny strączkowe) – obfite źródło białka, żelaza, tiaminy,
ryboflawiny, niacyny, witaminy B-12, witaminy A i tłuszczu – ryby dodatkowo są bogatym źródłem długo-
łańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LCPUFA)
• Owoce i warzywa – dostarczają witaminę C, karoten, kwas foliowy, żelazo, wapń, węglowodany złożo-
ne (skrobia) i błonnik pokarmowy
• Przetwory zbożowe (pieczywo, makarony, ryż, kasze, ciasta itp.) – są źródłem węglowodanów złożo-
nych, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, żelaza
• Tłuszcze (oleje, masło, tłuszcze zwierzęce) – podstawowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
(NNKT), energii i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K)
• Cukry proste i słodycze – źródło łatwo strawnych i szybko wchłaniających się węglowodanów, okre-
ślanych powszechnie zbędnymi kaloriami, potrzebnych jednak np. podczas wykonywania intensywnego
wysiłku fizycznego.
78607188.017.png
Należy nauczyć dziecko spożywać produkty ze wszystkich wymienionych wyżej grup zgodnie z tzw. piramidą
zdrowia (ryc. 1).
Ryc. 1. Piramida zdrowia.
Podstawą tej piramidy powinien być codzienny wysiłek fizyczny i dotyczy to nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Ro-
dzice powinni pamiętać, że śniadanie to nie tylko źródło składników pokarmowych i energii koniecznych do in-
tensywnej pracy w szkole, ale także możliwość nawiązania niezbędnego i oczekiwanego przez dzieci kontaktu
z rodzicami, wymiany myśli, okazania uczuć, rozładowania napięć (w zabieganym współczesnym świecie tych
kontaktów jest z reguły za mało).
Przykładowe pierwsze śniadanie to np.:
1. jajecznica ze szczypiorkiem + kromka chleba z masłem i dżemem lub miodem, sok ze świeżych owo-
ców lub jabłko;
2. twarożek z pomidorem, cebulą i ogórkiem, kanapka z wędliną, sok; płatki śniadaniowe z mlekiem lub
jogurtem, owoc, sok owocowy;
3. kakao na mleku, kanapka z żółtym serem, wędliną i pomidorem, ogórkiem lub sałatą, owoc, sok
owocowy.
78607188.001.png 78607188.002.png 78607188.003.png 78607188.004.png 78607188.005.png 78607188.006.png 78607188.007.png 78607188.008.png 78607188.009.png 78607188.010.png 78607188.011.png 78607188.012.png
Niemniej ważne i konieczne jest przygotowanie dziecku do szkoły drugiego śniadania. Najwygodniej gdy
jest to kanapka z wędliną, serem żółtym, pomidorem i sałatą, owoc np. jabłko, sok owocowy (np. w kartoniku
ze słomką).
Obiad powinien być trzydaniowy np. zupa jarzynowa, na drugie danie – mięso, ziemniaki, gotowane warzy-
wa, surówka i np. na deser kompot.
Na podwieczorek może być jakieś ciasto, ciasteczka + owoce, kisiel, budyń itp.
Kolacja nie powinna być zbyt obfita, ale urozmaicona – kanapka, sałatka jarzynowa, herbata owocowa itp.
Słodycze można podawać kilka razy w tygodniu, ale z umiarem i w niewielkich ilościach, a najlepiej raz w ty-
godniu. Optymalnie gdyby były to słodycze pochodzenia naturalnego, bez dodatków ulepszających i o możliwie
najniższej wartości kalorycznej. Kryterium to w dużej mierze spełniają m.in. wymienione w tabeli żelki Haribo.
Dr n med. Piotr Albrecht
Klinika Gastroenterologii i Żywienia Dzieci AM w Warszawie
Przykładowy skład żelków „Sport Fruits” firmy Haribo: syrop glukozowy, cukier, środek żelujący (żelaty-
na), dekstroza, koncentraty soków owocowych (2%): (malina, jeżyna, czarna porzeczka, pomarańczy, cytryną,
mandarynka, limonka, ananas, marakuia, mango), mieszanka składników mineralnych (laktoglukonian wap-
nia, glukonian magnezu), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentraty owocowe i roślinne (jabłko,
kiwi, szpinak, pokrzywa), aromaty, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B 6 , B 2 , B 1 , A, kwas foliowy,
biotyna, B 12 ), tłuszcz roślinny, substancje powlekające (wosk pszczeli żółty, wosk carnauba), cukier owocowy,
syrop cukrowy. 100g = 330 kcal. Żelki są bezglutenowe, bezmleczne, bez jaj, soi i orzeszków. W związku z tym
nadają się dla dzieci na specjalnych dietach pokarmowych.
78607188.013.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin