KUCHNIA WIELKANOCNA.pdf

(370 KB) Pobierz
KUCHNIA WIELKANOCNA
KUCHNIA WIELKANOCNA
Jajka po szkocku
Składniki na cztery porcje:
Około 1/2 kg mięsa mielonego,
1-2 jajka surowe,
1 cebula,
50-70 g utartego parmezanu,
1-2 ząbki czosnku,
zioła prowansalskie,
olej ,
4 jajka na twardo,
czerstwa kajzerka
Wykonanie:
Do mielonego mięsa wbić jedno lub dwa surowe jajka i dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz
tarty parmezan i namoczoną w przegotowanej wodzie i odciśniętą z niej kajzerkę.
To wszystko doprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i oczywiście solą i
pieprzem. Wyrobić z tego jednolitą masę i pozostawić na kilka minut.
Następnie masę podzielić na cztery części i uformować z niej placki. Ugotowane na twardo
jajka ułożyć na środku placków, a następnie zlepić brzegi formując kule.
Najważniejsze jest smażenie, które trwa około 15 minut. Kule muszą pływać w oleju. Po
kwadransie trzeba odsączyć nadmiar tłuszczu. Teraz wystarczy przekroić kule na połówki i
można podać do jedzenia.
79660697.002.png
Świąteczny indyk w galarecie z żurawin
Składniki:
1 kilogram piersi z kurczaka,
sól,
biały pieprz,
2 łyżki oliwy z oliwek,
150 gram żurawin,
cukier do smaku,
2 - 3 łyżki żelatyny .
Wykonanie:
Mięso opłukać, starannie osuszyć, natrzeć solą, białym pieprzem, skropić olejem i odstawić
na godzinę do lodówki. Mięso piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190
stopni, podlewając sosem spod pieczenia. Ostudzić.
Żurawiny zmiksować na gładką masę (kilka zostawić do dekoracji). Wymieszać z
rozpuszczoną żelatyną i 1/2 litra gotowanej wody. Tężejącą galaretka posmarować dno i boki
formy. Włożyć zimne mięso do formy polać reszta galaretki. Wstawić do lodówki.
Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkopcie
Składniki: ciasto biszkoptowe:
cztery jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki maki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa owocowa:
1 1/2 kilograma przesmażonych jabłek,
galaretka cytrynowa,
mała paczka żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki.
79660697.003.png
Wykonanie:
Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę i proszek. Pieczemy biszkopt.
Na przestudzony biszkopt wykładamy jabłka z galaretką rozrobioną w szklance wody.
Na wierzchu układamy bitą śmietanę z cukrem pudrem i rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody żelatyną.
Możemy udekorować posiekaną czekoladą.
Świąteczna babka cytrynowa
Składniki:
300 gram mąki pszennej,
120 gram mąki ziemniaczanej,
250 gram masła,
220 gram cukru pudru,
cukier waniliowy,
6 jaj ,
skórka otarta z cytryny.
Do nasączenia:
sok z cytryny ,
łyżka cukru,
szklanka przegotowanej wody,
lukier cytrynowy z 200 gram cukru pudru i 2 łyżek soku cytrynowego.
Wykonanie:
Utrzeć masło i cukier na gładka masę, dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową. Przełożyć do formy wysmarowanej
tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 50 - 60 minut.
Jeszcze gorąca babkę wyjąć z formy, pozakłuwać długim, cienkim patyczkiem nasączyć
sokiem cytrynowym. Przestudzoną babkę polać lukrem.
79660697.004.png
Łopatka wieprzowa w ziołach
prowansalskich
Składniki:
Łopatka wieprzowa,
4 łyżki oliwy z oliwek,
po jednej gałązce tymianku, rozmarynu i cząbru,
6 listków szałwi,
1 liść laurowy,
1 ząbek czosnku,
1 cebula,
1 duża marchewka,
1 seler naciowy,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Nadciąć dół łopatki aby ułatwić odcięcie w momencie podawania. Posiekać czosnek, zioła i
liść laurowy i wymieszać je z oliwą. Mięso posolić i popieprzyć, natrzeć przygotowaną
ziołową oliwą i zostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia przed 12 godzin.
Po tym czasie obrać cebulę, marchew i seler. Wstawić mięso do piekarnika o temp. 210 stopni
C. Po 20 minutach podlać marynatą i dodać warzywa. Piec jeszcze 55 minut, podlewając
marynatą.
Mięso wyjąć z brytfanki., dolać 0,20 l wody i trzymać sos na małym ogniu przez 10 minut.
Następnie przelać przez sitko i doprawić do smaku. Podawać mięso ciepłe udekorowane
ziołami a sos podać w sosjerce.
Wielkanocna zupa chrzanowa
Składniki:
Na trzy litry zupy potrzeba:
3 litry wody (kiedyś studziennej, teraz może być mineralna nie gazowanej),
pół szklanki serwatki lub jogurtu naturalnego,
10 dag boczku wędzonego,
79660697.005.png
10 dag szynki
10 dag kiełbasy,
biała kiełbasa,
1/3szklanki utartego chrzanu,
pól szklanki dobrej śmietany,
ugotowane na twardo jaja ,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Zupę ugotować na wywarze z wędzonego boczku, dodać pokrojoną kiełbasę, szynkę, boczek.
Zupę "zaciągnąć" śmietaną z mąką .
Na koniec dodać chrzan. Nie gotować długo bo chrzan staje się gorzki.
Ciasto "Pisanka”
Składniki na biszkopt:
8 jaj,
szklanka cukru,
10 łyżek mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier i mąkę z proszkiem. Wszystko dokładnie
wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. przez 30 minut.
Składniki na krem:
pięć żółtek ,
dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
dwie łyżki mąki pszennej,
cukier waniliowy, ½ szklanki mleka,
szklanka cukru,
kostka margaryny
Wykonanie:
Ze składników ugotować budyń. Po ostudzeniu dodać do niego margarynę. Biszkopt wyciąć
w kształcie jaja, przełożyć kremem i udekorować.
79660697.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin