Potrawy z grzybów.pdf

(191 KB) Pobierz
(Potrawy z grzyb\363w \226 wszystkich)
Pieczarki lub rydze smaŇone
40 dag mþodych pieczarek lub rydzw
10 dag masþa (ewentualnie Ňþty ser)
sl
pieprz
Pieczarki oczyĻcię, opþukaę, osĢczyę, obraę ze skrki, odciĢę trzony. Rydze oczyĻcię, opþukaę,
osĢczyę. Rozgrzaę czħĻę masþa na patelni i obsmaŇyę grzyby na Ļrednim ogniu. Przed
podaniem pieczarki oprszyę solĢ i pieprzem. SmaŇyę partiami, w ostatniej chwili przed
podaniem. Podawaę polane tym masþem, na ktrym grzyby siħ smaŇyþy lub posypane (gdy sĢ
ciepþe) Ňþtym serem.
Pierogi "fagockie"
Ciasto:
40 dag maki,
jajo,
woda
Nadzienie:
grzyby suszone,
25 dag kaszy gryczanej,
35 dag tþustego twarogu,
1,5 þyŇki tþuszczu,
maþa cebula,
sl,
jajo,
pieprz,
majeranek.
10 dag sþoniny do polania
454446542.001.png 454446542.002.png
Na wywarze grzybowym ugotowaę na pþsypko kaszħ gryczanĢ. OstudzonĢ zemleę w
maszynce razem z twarogiem i ugotowanymi grzybami. Dodaę przesmaŇonĢ uprzednio cebulħ,
pieprz, przyprawy i jajo. ZagnieĻę ciasto jak na pierogi, cienko rozwaþkowaę, ukþadaę nadzienie,
zawijaę brzegi, zacisnĢę i wykrawaę szklankĢ niewielkie pierogi. Ugotowane polaę stopionĢ
sþoninĢ.
Pieczarki faszerowane
35 dag pieczarek (Ļredniej wielkoĻci),
10 dag cebuli,
2 þyŇki tartej buþki,
10 dag tþuszczu,
3 þyŇki mĢki,
2 jaja,
pþ pħczka kopru,
sl,
pieprz
Pieczarki umyę, wyciĢę trzony, ktre naleŇy posiekaę i przesmaŇyę z cebulĢ. Kapelusiki
pieczarek osolię i oprszyę mĢkĢ. Do posiekanych trzonw dodaę siekany koper, jajo, tartĢ
buþkħ i przyprawię do smaku. Napeþniaę farszem kapelusiki pieczarek, maczaę w roztrzepanym
jaju i tartej buþce i nastħpnie smaŇyę na tþuszczu. Po usmaŇeniu, przykryę na chwilħ pokrywĢ,
aby wewnĢtrz nie byþy surowe.
ZAPIEKANKA Z GRZYBìW SUSZONYCH
6 dag grzybw suszonych,
20 dag kaszy manny,
duŇa cebula,
2,5 þyŇki tþuszczu,
3 jaja,
2 þyŇki tartej buþki,
pieprz,
sl
Ugotowaę opþukane i namoczone grzyby. WyjĢę je i poszatkowaę; w wywarze ugotowaę kaszħ
na sypko. Cebulħ obraę, pokrajaę i przesmaŇyę razem z poszatkowanymi grzybami.
Wymieszaę z ostudzonĢ kaszĢ mannĢ, wbię Ňþtka, dodaę tartĢ buþkħ i przyprawy. Ubię pianħ z
biaþek, poþĢczyę z caþoĻciĢ. Masħ wyrobię i zapiec w piekarniku, najlepiej w naczyniach
porcjowych. Podawaę z ziemniakami i sosem Ļmietanowym lub koperkowym.
454446542.003.png
PASZTECIKI KRUCHE Z GRZYBAMI
Ciasto:
30 dag mĢki pszennej,
4 þyŇki margaryny lub masþa,
þyŇka cukru,
3 þyŇki Ļmietany,
jajo
Nadzienie:
50 dag grzybw,
duŇa cebula,
2 þyŇki tþuszczu,
pþ czerstwej buþki paryskiej,
2 jaja,
pieprz,
sl
Z podanych produktw zagnieĻę kruche ciasto. Grzyby oczyĻcię, myę, poszatkowaę i udusię z
cebulĢ. Nastħpnie posiekaę lub zemleę w maszynce razem z namoczonĢ i odciĻniħtĢ czerstwĢ
buþkĢ, dodaę ugotowane na twardo i posiekane jaja. Nadzienie przyprawię i nakþadaę na
rozwaþkowane ciasto, zacisnĢę brzegi i ciĢę skoĻne paszteciki dþugoĻci ok. 6 cm. Posmarowaę
jajem i upiec w piekarniku.
PASZTET Z GRZYBìW
1 kg grzybw ĻwieŇych,
duŇa cebula,
20 dag ĻwieŇej sþoniny,
pþ czerstwej buþki paryskiej,
3 jaja,
2 þyŇki Ļmietany,
2 þyŇki tartej buþki,
pieprz,
ziele angielskie lub gaþka muszkatoþowa,
sl, przyprawa do zup
Grzyby oczyĻcię, opþukaę i udusię na sþoninie razem z cebulĢ. Dodaę czerstwĢ buþkħ, aby
wchþonħþa sos. Ostudzię, nastħpnie zemleę w maszynce dwa razy. Do masy wbię jaja, dodaę
przyprawy i tartĢ buþkħ. Naczynie wysmarowaę tþuszczem, wysypaę tartĢ buþkĢ, wþoŇyę masħ i
zapiec. Podawaę z surwkami i ziemniakami.
KULEBIAK KRUCHY Z GRZYBAMI
Ciasto:
30 dag mĢki pszennej,
5 þyŇek tþuszczu (margaryna),
1,5 þyŇki cukru,
2 þyŇki Ļmietany,
jajo,
sl
Nadzienie:
60 dag grzybw,
duŇa cebula,
1,5 þyŇki tþuszczu,
3 þyŇki tartej buþki,
1,5 þyŇki Ļmietany,
pieprz,
sl,
jajo
Grzyby oczyĻcię, poszatkowaę i udusię z cebulĢ na tþuszczu. Dodaę Ļmietanħ. Gdy przestygnĢ
- dodaę przyprawy, tartĢ buþkħ i jajo. Z podanych skþadnikw zagnieĻę kruche ciasto i
rozwaþkowaę. NaþoŇyę wzdþuŇ nadzienie, zawinĢę brzegi (nadajĢc ksztaþt podþuŇny),
posmarowaę rozmieszanym jajem i upiec w piekarniku. Podawaę kulebiak z surwkami, polany
tþuszczem, z sosami lub do zup czystych.
KULEBIAK Z RYņU I GRZYBìW
Ciasto:
40 dag mĢki pszennej,
3 dag droŇdŇy,
1,5 szklanki mleka,
cukier,
3 þyŇki tþuszczu (margaryna lub smalec),
sl,
2 jaja
Nadzienie:
20 dag ryŇu,
cebula,
5 dag grzybw suszonych,
3 þyŇki tþuszczu,
sl,
pieprz,
jajo
RyŇ ugotowaę na sypko na wywarze z grzybw. Zrobię rozczyn z mĢki, droŇdŇy i mleka, a gdy
wyroĻnie - dodaę rozmieszane jaja i pozostaþe skþadniki; starannie wyrobię. Postawię w ciepþym
miejscu do wyroĻniħcia. Do ugotowanego ryŇu dodaę przesmaŇanĢ cebulħ, ugotowane
posiekane grzyby i przyprawy. Ciasto rozwaþkowaę, naþoŇyę ciepþe nadzienie i zwinĢę, nadajĢc
ksztaþt podþuŇny. PoþoŇyę na blachħ, zostawię do ponownego wyroĻniħcia, potem posmarowaę
jajem, ozdobię paskami ciasta i upiec w piekarniku. Podawaę z masþem albo z sosem
Ļmietankowym lub pomidorowym.
KROKIETY Z ZIEMNIAKìW I GRZYBìW
1 kg ziemniakw,
cebula,
4 þyŇki tþuszczu,
4 þyŇki tartej buþki,
2 þyŇki mĢki,
4 dag grzybw suszonych,
sl,
majeranek,
pieprz,
3 jaja,
2 þyŇki mĢki ziemniaczanej
Ziemniaki ugotowaę, ostudzię i zemleę w maszynce. Dodaę pokrajanĢ i zrumienionĢ cebulħ,
trochħ tartej buþki, 2 jaja, mĢkħ oraz ugotowane i posiekane grzyby. Masħ przyprawię i
dokþadnie wyrobię; formowaę podþuŇne waþeczki, maczaę je w jaju, panierowaę w tartej buþce i
smaŇyę na tþuszczu. Podawaę z surwkami i sosami
NALEĺNIKI Z JAJAMI I GRZYBAMI
Ciasto:
30 dag mĢki,
2 szklanki mleka,
stopiona sþonina do smaŇenia,
jajo,
sl
Nadzienie:
50 dag grzybw ĻwieŇych,
duŇa cebula,
3,5 þyŇki smalcu,
þyŇka tartej buþki,
sl,
pieprz,
3 jaja,
naę pietruszki,
3 þyŇki tþuszczu do smaŇenia
Z wymienianych skþadnikw przygotowaę ciasto i usmaŇyę naleĻniki. Grzyby oczyĻcię,
poszatkowaę. Cebulħ pokrajaę, zrumienię, dodaę grzyby i udusię. Nadzienie przyprawię
pieprzem, dodaę tartĢ buþkħ oraz ugotowane i posiekane jaja. Smarowaę naleĻniki, skþadaę w
trjkĢty i smaŇyę na tþuszczu. Podawaę z zielonĢ saþatĢ, saþatkĢ pomidorowĢ ewentualnie z
sosami. MoŇna takŇe smarowaę naleĻniki serem lub powidþami i polewaę ĻmietanĢ.
KOTLETY Z GRZYBìW PO LITEWSKU
12 dag grzybw suszonych,
15 dag cebuli,
3 þyŇki tþuszczu,
15 dag kaszy manny,
2,5 þyŇki tartej buþki,
sl,
pieprz,
3 jaja,
þyŇka mĢki ziemniaczanej
Grzyby opþukaę i ugotowaę. Cebulħ drobno posiekaę i przesmaŇyę na tþuszczu. Grzyby
osĢczyę, posiekaę, dodaę cebulħ, ugotowanĢ na wywarze grzybowym kaszħ mannħ, jajo
ugotowane na twardo i posiekane; przyprawię, dodaę surowe 2 jaja i formowaę owalne kotleciki.
Obtaczaę je w tartej buþce i smaŇyę na gorĢcym tþuszczu. Podawaę z ziemniakami oraz
gotowanĢ czerwonĢ kapustĢ lub z surwkami.
GoþĢbki z grzybw
1 kg kapusty biaþej,
50 dag grzybw (prawdziwki),
duŇa cebula,
Zgłoś jeśli naruszono regulamin