Składniki na 20 porcji:
- opakowanie wafli - 2 tabliczki czekolady deserowej - 1/2 szklanki kremówki - kieliszek likieru czekoladowego - 20 dag chałwy - 1/2 szklanki śmietany 18-proc. - lukier, orzechy, migdały, kandyzowane owoce do dekoracji
Sposób wykonania:1. Czekoladę połam, włóż do rondelka, zalej słodką śmietanką. Mieszając, podgrzewaj, aż czekolada stopi się w śmietance. Ostudź, wymieszaj z likierem czekoladowym. Mocno ochłodź (masa czekoladowa w tym czasie zgęstnieje).2. Przygotuj krem chałwowy: chałwę pokrusz, wsyp do śmietany i razem zmiksuj na jednolitą masę. 3. Wafle smaruj na przemian masą czekoladową i chałwową, układaj jeden na drugim. Na koniec obciąż deseczką (inaczej nasiąknięte wafle zaczną się deformować), włóż do lodówki i ochładzaj najlepiej przez całą noc.4. Następnego dnia mazurek fantazyjnie udekoruj lukrem oraz orzechami, migdałami i kandyzowanymi owocami.
margoblack