DORSZ.doc

(46 KB) Pobierz
DORSZ PO WŁOSKU

DORSZ PO WŁOSKU

Składniki:

·         2 dorsze

·         4 jagody jałowca

·         5 ziaren pieprzu

·         łyżeczka kminku

·         3 ząbki czosnku

·         łyżka soku z cytryny

·         mąka

·         olej

·         sól

 

Wykonanie:

Utłuc w moździerzu jagody jałowca, ziarna pieprzu i kminek. Dodać roztarte z solą ząbki czosnku, sok z cytryny i wymieszać. Oczyszczone ryby, pozbawione głów, ogonów i płetw natrzeć przygotowaną pastą i wstawić na 4 h do lodówki. Po wyjęciu panierować w mące i smażyć na złoty kolor

 

 

DORSZ ZAPIEKANY Z BOCZKIEM

Filety z dorsza, cebula, pieczarki, pęczek natki, masło, pieprz, sól, tymianek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wystarczy), listek laurowy, 1/2 litra mleka, plastry boczku, bułka tarta.

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Umytą natkę drobno posiekać. Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut. Przełożyć do żaroodpornej formy. Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć i ułożyć na pieczarkach. Posypać natką. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy. Mleko zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody (wystarczy) i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku. Boczek podsmażyć. Ryby oprószyć tartą bułką, obłożyć plastrami boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.

 

Dorsz w pomidorach II

Składniki: 1 kg dorsza, 3 łyżki oleju np. sojowego, 3 spore cebule, 1 kg pomidorów, 1 papryka, 2 pory, 4-5 ząbków czosnku, 1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka", 50 dag kartofli, sól, pieprz do smaku, trochę listków bazylii, 20 dag czarnych oliwek (danie eleganckie) lub tyleż pokrojonych solonych rydzów.
Na sos : 1 spory filet solonego śledzia (lepiej 4 fleciki anchois), 0,25 szklanki oleju (np. sojowego), 1-2 łyżki koniaku.

Oczyszczonego dorsza pokroić na dość duże kawałki. W szybkowarze rozgrzać olej, przyrumienić na nim oczyszczoną i pokrojoną cebulę oraz pory. Wrzucić na to pomidory pozbawione skórki (na chwilę zanurzyć pomidory we wrzątku - wtedy skórka łatwo schodzi) i pokrojone, zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę bez ziaren, bazylię i przyprawę. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć do niego rybę i dolać tyle wody, by pokryła rybę. Sprawdzić smak, dosolić i dopieprzyć. Wrzucić oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle oraz oliwki lub rydze. Znów zamknąć szybkowar i tym razem ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. W tym czasie zrobić sos: usmażyć na oleju filet śledziowy, dokładnie rozgnieść i rozprowadzić koniakiem. Sosem tym polać potrawę po wyłożeniu na półmisek

 

Dorsz duszony z chrzanem

Składniki: 15 dag filetów z dorsza, 10 dag chrzanu, 3 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 1 szklanka śmietany, sól i pieprz do smaku.

Kawałki ryby oprószyć mąką. Posolić i popieprzyć. Układać na rozgrzanym w szybkowarze oleju i każdą warstwę przesypywać utartym na tarce o dużych oczkach chrzanem. Wlać pół szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlać do ryby śmietanę, i jeszcze pogotować bez przykrycia 5 minut. Podawać z ryżem lub kartoflami. Posypać można posiekaną natką pietruszki

 

Dorsz na ostro

Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 3 łyżki oleju, 6 pomidorów, 3 cebule, 1-2 ząbki czosnku, szczypta Imbiru, kawałek ostrej papryki, płaska łyżka przyprawy "Jarzynka", sól do smaku.

Filety, jeśli mrożone rozmrozić, obtoczyć w mące. Cebulę oczyścić, posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, wyrzucić ziarnka. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, obrumienić na nim filety. Wrzucić pokrojoną cebulę, jeszcze chwilę smażyć. Teraz wrzucić pomidory, czosnek, ostrą paprykę, imbir i przyprawę. Posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Podawać z ziemniakami

 

Dorsz z czerwonym pieprzem  - kuchnia chińska:

1 kg dorsza,
sól,
czerwony pieprz,
6 łyżek maggi,
1/2 szklanki wody,
szklanka białego wytrawnego wina,
mąka,
Dorsza pokrajać w paseczki, posolić, panierować w mące i smażyć na oleju. Rybę podzielić na dwie części: jedną przenieść do rondelka, podlać maggi, wodą i posypać czerwonym pieprzem, dusić 20 minut; drugą zalać winem i dusić 10 minut. Podawać z ryżem i surówką z papryki i pomidorów.

 

Dorsz korzenny
1 kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól,
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa


Jeżeli ryba jest mrożona, rozmrozić, osączyć. Oczyścić, ewentualnie sprawić i umyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć z solą, wymieszać na pastę z sokiem z cytryny, a także z miodem lub cukrem w niewielkich ilościach i przyprawami.

Natrzeć nią rybę i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

 

Dorsz aromatyczny
Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 35 Min.
4 porcje filetów z dorsza,
1 filiżanka wody,
2 łyżki sake (wódki ryżowej),
szczypta soli,
1 średni por,
3 cm kawałek średniej marchwi,
1 kawałek średniego imbiru (lub 1 łyżeczka sproszkowanego).
Sos:
1,5 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka wódki,
1 łyżeczka maki ziemniaczanej,
1/3 łyżeczki pieprzu lub ostrej papryczki.

1. W szerokim rondlu zagotować wódę, wrzucić do niej rybę i obgotować lekko,
odcedzić na sicie.
2. Por pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie na bardzo cienkie paseczki, tak samo pokroić marchew i imbir (najcieniej jak można), ułożyć w miseczce.
3. Przyrządzić sos z sosu sojowego, wódki i maki kartoflanej rozrobionej w wodzie (bez grudek), dodać pieprz i zalać sosem jarzyny, całość dokładnie wymieszać.
4. Sporządzić kąpiel wodna do gotowania na parze (w pojedynczym naczyniu z
przykryciem).
5. Na półmisku ułożyć rybę, przykryć warzywami wymieszanymi z sosem, włożyć do
kąpieli i gotować pod przykryciem 15 min. na silnym ogniu.
6. Podawać gorące z ryżem.

W brytfannie rozgrzać trochę oleju lub oliwy, włożyć rybę, przykryć, wstawić do piekarnika i upiec do miękkości.

 

Dorsz zapiekany po baskijsku
600-700 g filetów z dorsza,
300 g pomidorów,
50 g masła,
2-3 ząbki czosnku,
3 cebule,
sól, pieprz,
zielenina

Posiekać cebulę oraz czosnek i włożyć je na dno naczynia żaroodpornego razem z pomidorami pokrojonymi w plasterki i pieczarkami pokrojonymi w paski. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na tym rybę, położyć kawałeczki masła. Zapiekać pod przykryciem 45 min.

 

Dorsz w sosie "białe wino"
80 dag dorsza,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
10 dag cebuli,
20 dag pomidorów,
5 dag margaryny,
łyżka mąki
1/2 szklanki bulionu z ryby,
natka pietruszki, sól
Kawałki dorsza ułożyć w rondlu wysmarowanym margaryną. Posypać z wierzchu posiekaną cebulą, natką pietruszki, obłożyć plastrami pomidorów, zalać bulionem z ryby i dusić 30 minut.
Przygotować sos "białe wino": do roztopionej margaryny dodać mąkę, wywar z ryby oraz wino - wymieszać.
Sosem zalać ryby i gotować przez 10 minut.
Podawać z ziemniakami z wody lub puree oraz surówką z kwaszonej kapusty

 

Filety z dorsza w cieście naleśnikowym

1 kg filetów z dorsza, 1 łyżka soku z cytryny,
sól, ciasto z 200 g mąki, 1 żółtka, około 1/4 I wody,
szczypty soli i 1 białka; 1 łyżka mąki;
tłuszcz do smażenia; 1 cytryna

Filety opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić.  Z podanych j składników (oprócz białka) przygotować ciasto.  Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta.   Filety obtaczać w mące, a następnie zanurzać w cieście.  Smażyć w dużej ilości tłuszczu na ciemnozłoty kolor.  Osączyć, układać na gorących talerzach.  Przystroić ósemkami cytryny, podawać z sałatką z ziemniaków i ogórków oraz piwem lub lekkim białym winem

 

Dorsz z placuszkami z wiejskiego pęczaku

Placki z pęczaku:

·         1 kalafior

·         300 g pęczak

·         2 jaja

·         Po 250 ml mleka i śmietany

·         50 g maki

Przygotowanie:

Pęczak gotować w wodzie około 20 min., przecedzić. Kalafiora ugotować w mleku i śmietanie, odcedzić, płyn zachować. Ugotowanego kalafiora przetrzeć lub zmiksować. Do zachowanego płynu dodać mąkę, jaja i ugotowany wcześniej pęczak. Smażyć małe placuszki. Wyfiletowanego dorsza wyporcjować na 20 małych filecików i delikatnie obsmażyć, zachować w cieple. Zmiksowany mus z kalafiora rozcieńczyć wywarem i śmietaną, zagotować. Ocet balsamiczny redukować na patelni, pod koniec dodać odrobinę masła.
Prezentacja: Na talerzu wylać sosy z octu i kalafiora. Na środku umieścić dorsza z plackami, tworząc piramidkę. Dekorować smażoną zieleniną, pomidorem i papryką.

DORSZ PO PORTUGALSKU

SKŁADNIKI:

500g filetów rybnych, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 pomidory,2  łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wywaru, 2 białka, szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

Rybę skropić cytryną i schłodzić, rybę ugotować w niewielkiej ilości wody. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić, dodać   pokrojone pomidory i koncentrat i chwilę dusić. Mąkę rozprowadzić z niewielką ilością wywaru, połączyć z resztą wywaru i mlekiem, przyprawić i podgrzać sos aż zgęstnieje. Połączyć ze smażoną cebulą i pomidorami. Przygotować naczynie żaroodporne, ułożyć na nim rybę, polać ją sosem, na koniec ubić białka na pianę i nałożyć na wierzch, wstawić do piekarnika i zapiekać, aż sos złapie skórkę. Podawać na ciepło lub na zimno.

DORSZ PO DIABELSKU

SKŁADNIKI:

800g filetów,2 strąki zielonej papryki,1,5 łyżeczki oregano, łyżka ostrej musztardy,2 łyżki oleju,2łyżki masła, łyżka bułki tartej, natka ,sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Rybę skropić cytryną, natrzeć oregano, solą,  pieprzem i musztardą, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Paprykę pokroić w paski (dla wzmocnienia efektu można dodać 1 papryczkę chili) . Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć filety, posypać papryką i natką, oprószyć bułką tartą, obłożyć masłem i zapiekać około 30 minut.

DORSZ PO EGIPSKU

Składniki:

800g filetów, natka pietruszki,3 ząbki czosnku,3 łyżki oleju,100g sera żółtego,50g masła, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Rybę skropioną cytryną i posypaną natką wstawić do lodówki, ser zetrzeć na tarce. Rybę wyjąć osączyć, natrzeć solą i pieprzem, usmażyć z obydwu stron. Na dno żaroodpornego naczynia (natartego tłuszczem) ułożyć filety, wysypać posiekanym czosnkiem, na wierzch ułożyć plasterki cytryny( bez pestek), zalać marynatą, obłożyć serem i masłem, piec w piekarniku około 10 minut

DORSZ PO KRÓLEWSKU

SKŁADNIKI:

400g filetów, 2 jaja, łyżka mąki, olej do smażenia, cytryna, sól, pieprz. Na farsz:200g pieczarek, cebula, czerwona papryka, 100g pasztetu drobiowego, 50g masła.

PRZYGOTOWANIE:

Rybę skropić cytryną-wstawić do  lodówki. Cebulę posiekać-zeszklić na maśle, dodać posiekane pieczarki i paprykę, po chwili dodać pasztet (cały czas smażąc), przyprawić. Filety oprószyć solą i pieprzem, nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć wykałaczką, obtoczyć w panierce z jaj i mąki. Smażyć na gorącym tłuszczu.

Przybrać cytryną.

DORSZ Z OLIWKAMI

SKŁADNIKI:

800g filetów,500g pomidorów,2 cebule,3 ząbki czosnku,12 zielonych oliwek, cytryna, tymianek, olej, sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Rybę skropić cytryną i wstawić do lodówki na 2 godziny, pomidory obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, cebulę i czosnek posiekać, oliwki pokroić.

Filety oprószyć solą i pieprzem, cebulę, czosnek i pomidory włożyć do rondla, smażyć kilka minut, dodać oliwki, przyprawić (cały czas delikatnie mieszając), dodać rybę, przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut.

DORSZ ZAPIEKANY Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

600g filetów, cytryna, łyżka mąki, olej, 3 ziemniaki, 2 cebule, 2 marchewki, pół selera, 75g masła, 100g śmietany, 200g soku z pomidorów, 2 ząbki czosnku, natka, sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Rybę skropić cytryną, wstawić do lodówki, warzywa pokroić (ziemniaki w plastry, resztę w kostkę).Warzywa usmażyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia- przyprawić, na wierzch położyć pokrojoną rybę. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z sokiem pomidorowym, śmietaną, solą, pieprzem polać rybę. Zapiekać około 25 minut, podawać posypane natką

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin