DORSZ PO WŁOSKU
Składniki:
· 2 dorsze
· 4 jagody jałowca
· 5 ziaren pieprzu
· łyżeczka kminku
· 3 ząbki czosnku
· łyżka soku z cytryny
· mąka
· olej
· sól
Wykonanie:
Utłuc w moździerzu jagody jałowca, ziarna pieprzu i kminek. Dodać roztarte z solą ząbki czosnku, sok z cytryny i wymieszać. Oczyszczone ryby, pozbawione głów, ogonów i płetw natrzeć przygotowaną pastą i wstawić na 4 h do lodówki. Po wyjęciu panierować w mące i smażyć na złoty kolor
Filety z dorsza, cebula, pieczarki, pęczek natki, masło, pieprz, sól, tymianek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wystarczy), listek laurowy, 1/2 litra mleka, plastry boczku, bułka tarta.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Umytą natkę drobno posiekać. Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut. Przełożyć do żaroodpornej formy. Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć i ułożyć na pieczarkach. Posypać natką. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy. Mleko zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody (wystarczy) i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku. Boczek podsmażyć. Ryby oprószyć tartą bułką, obłożyć plastrami boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.
Składniki: 1 kg dorsza, 3 łyżki oleju np. sojowego, 3 spore cebule, 1 kg pomidorów, 1 papryka, 2 pory, 4-5 ząbków czosnku, 1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka", 50 dag kartofli, sól, pieprz do smaku, trochę listków bazylii, 20 dag czarnych oliwek (danie eleganckie) lub tyleż pokrojonych solonych rydzów.Na sos : 1 spory filet solonego śledzia (lepiej 4 fleciki anchois), 0,25 szklanki oleju (np. sojowego), 1-2 łyżki koniaku.
Oczyszczonego dorsza pokroić na dość duże kawałki. W szybkowarze rozgrzać olej, przyrumienić na nim oczyszczoną i pokrojoną cebulę oraz pory. Wrzucić na to pomidory pozbawione skórki (na chwilę zanurzyć pomidory we wrzątku - wtedy skórka łatwo schodzi) i pokrojone, zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę bez ziaren, bazylię i przyprawę. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć do niego rybę i dolać tyle wody, by pokryła rybę. Sprawdzić smak, dosolić i dopieprzyć. Wrzucić oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle oraz oliwki lub rydze. Znów zamknąć szybkowar i tym razem ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. W tym czasie zrobić sos: usmażyć na oleju filet śledziowy, dokładnie rozgnieść i rozprowadzić koniakiem. Sosem tym polać potrawę po wyłożeniu na półmisek
Składniki: 15 dag filetów z dorsza, 10 dag chrzanu, 3 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 1 szklanka śmietany, sól i pieprz do smaku.
Kawałki ryby oprószyć mąką. Posolić i popieprzyć. Układać na rozgrzanym w szybkowarze oleju i każdą warstwę przesypywać utartym na tarce o dużych oczkach chrzanem. Wlać pół szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlać do ryby śmietanę, i jeszcze pogotować bez przykrycia 5 minut. Podawać z ryżem lub kartoflami. Posypać można posiekaną natką pietruszki
Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 3 łyżki oleju, 6 pomidorów, 3 cebule, 1-2 ząbki czosnku, szczypta Imbiru, kawałek ostrej papryki, płaska łyżka przyprawy "Jarzynka", sól do smaku.
Filety, jeśli mrożone rozmrozić, obtoczyć w mące. Cebulę oczyścić, posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, wyrzucić ziarnka. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, obrumienić na nim filety. Wrzucić pokrojoną cebulę, jeszcze chwilę smażyć. Teraz wrzucić pomidory, czosnek, ostrą paprykę, imbir i przyprawę. Posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Podawać z ziemniakami
Dorsz z czerwonym pieprzem - kuchnia chińska:1 kg dorsza,sól,czerwony pieprz,6 łyżek maggi,1/2 szklanki wody,szklanka białego wytrawnego wina,mąka,Dorsza pokrajać w paseczki, posolić, panierować w mące i smażyć na oleju. Rybę podzielić na dwie części: jedną przenieść do rondelka, podlać maggi, wodą i posypać czerwonym pieprzem, dusić 20 minut; drugą zalać winem i dusić 10 minut. Podawać z ryżem i surówką z papryki i pomidorów.
Dorsz korzenny1 kg dorsza lub mintaja po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminkupół łyżeczki gałki muszkatołowej 2 utłuczone goździki sok z cytryny sól, cukier do smaku 5 ząbków czosnku olej lub oliwa
Jeżeli ryba jest mrożona, rozmrozić, osączyć. Oczyścić, ewentualnie sprawić i umyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć z solą, wymieszać na pastę z sokiem z cytryny, a także z miodem lub cukrem w niewielkich ilościach i przyprawami.
Natrzeć nią rybę i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Dorsz aromatycznyPorcja dla 4 osób. Czas przygotow. 35 Min.4 porcje filetów z dorsza,1 filiżanka wody,2 łyżki sake (wódki ryżowej),szczypta soli,1 średni por,3 cm kawałek średniej marchwi,1 kawałek średniego imbiru (lub 1 łyżeczka sproszkowanego).Sos:1,5 łyżki sosu sojowego,łyżeczka wódki,1 łyżeczka maki ziemniaczanej,1/3 łyżeczki pieprzu lub ostrej papryczki.1. W szerokim rondlu zagotować wódę, wrzucić do niej rybę i obgotować lekko,odcedzić na sicie.2. Por pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie na bardzo cienkie paseczki, tak samo pokroić marchew i imbir (najcieniej jak można), ułożyć w miseczce.3. Przyrządzić sos z sosu sojowego, wódki i maki kartoflanej rozrobionej w wodzie (bez grudek), dodać pieprz i zalać sosem jarzyny, całość dokładnie wymieszać.4. Sporządzić kąpiel wodna do gotowania na parze (w pojedynczym naczyniu zprzykryciem).5. Na półmisku ułożyć rybę, przykryć warzywami wymieszanymi z sosem, włożyć dokąpieli i gotować pod przykryciem 15 min. na silnym ogniu.6. Podawać gorące z ryżem.
W brytfannie rozgrzać trochę oleju lub oliwy, włożyć rybę, przykryć, wstawić do piekarnika i upiec do miękkości.
Dorsz zapiekany po baskijsku600-700 g filetów z dorsza,300 g pomidorów,50 g masła,2-3 ząbki czosnku,3 cebule,sól, pieprz,zieleninaPosiekać cebulę oraz czosnek i włożyć je na dno naczynia żaroodpornego razem z pomidorami pokrojonymi w plasterki i pieczarkami pokrojonymi w paski. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na tym rybę, położyć kawałeczki masła. Zapiekać pod przykryciem 45 min.
Dorsz w sosie "białe wino"80 dag dorsza,1/2 szklanki białego wytrawnego wina,10 dag cebuli,20 dag pomidorów,5 dag margaryny,łyżka mąki1/2 szklanki bulionu z ryby,natka pietruszki, sól Kawałki dorsza ułożyć w rondlu wysmarowanym margaryną. Posypać z wierzchu posiekaną cebulą, natką pietruszki, obłożyć plastrami pomidorów, zalać bulionem z ryby i dusić 30 minut. Przygotować sos "białe wino": do roztopionej margaryny dodać mąkę, wywar z ryby oraz wino - wymieszać. Sosem zalać ryby i gotować przez 10 minut. Podawać z ziemniakami z wody lub puree oraz surówką z kwaszonej kapusty
Filety z dorsza w cieście naleśnikowym
1 kg filetów z dorsza, 1 łyżka soku z cytryny,sól, ciasto z 200 g mąki, 1 żółtka, około 1/4 I wody,szczypty soli i 1 białka; 1 łyżka mąki;tłuszcz do smażenia; 1 cytryna
Filety opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić. Z podanych j składników (oprócz białka) przygotować ciasto. Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta. Filety obtaczać w mące, a następnie zanurzać w cieście. Smażyć w dużej ilości tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Osączyć, układać na gorących talerzach. Przystroić ósemkami cytryny, podawać z sałatką z ziemniaków i ogórków oraz piwem lub lekkim białym winem
Dorsz z placuszkami z wiejskiego pęczaku
Placki z pęczaku:
· 1 kalafior
· 300 g pęczak
· 2 jaja
· Po 250 ml mleka i śmietany
· 50 g maki
Przygotowanie:
Pęczak gotować w wodzie około 20 min., przecedzić. Kalafiora ugotować w mleku i śmietanie, odcedzić, płyn zachować. Ugotowanego kalafiora przetrzeć lub zmiksować. Do zachowanego płynu dodać mąkę, jaja i ugotowany wcześniej pęczak. Smażyć małe placuszki. Wyfiletowanego dorsza wyporcjować na 20 małych filecików i delikatnie obsmażyć, zachować w cieple. Zmiksowany mus z kalafiora rozcieńczyć wywarem i śmietaną, zagotować. Ocet balsamiczny redukować na patelni, pod koniec dodać odrobinę masła.Prezentacja: Na talerzu wylać sosy z octu i kalafiora. Na środku umieścić dorsza z plackami, tworząc piramidkę. Dekorować smażoną zieleniną, pomidorem i papryką.
DORSZ PO PORTUGALSKU
SKŁADNIKI:
500g filetów rybnych, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 pomidory,2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wywaru, 2 białka, szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE:
Rybę skropić cytryną i schłodzić, rybę ugotować w niewielkiej ilości wody. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić, dodać pokrojone pomidory i koncentrat i chwilę dusić. Mąkę rozprowadzić z niewielką ilością wywaru, połączyć z resztą wywaru i mlekiem, przyprawić i podgrzać sos aż zgęstnieje. Połączyć ze smażoną cebulą i pomidorami. Przygotować naczynie żaroodporne, ułożyć na nim rybę, polać ją sosem, na koniec ubić białka na pianę i nałożyć na wierzch, wstawić do piekarnika i zapiekać, aż sos złapie skórkę. Podawać na ciepło lub na zimno.
DORSZ PO DIABELSKU
800g filetów,2 strąki zielonej papryki,1,5 łyżeczki oregano, łyżka ostrej musztardy,2 łyżki oleju,2łyżki masła, łyżka bułki tartej, natka ,sól, pieprz.
Rybę skropić cytryną, natrzeć oregano, solą, pieprzem i musztardą, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Paprykę pokroić w paski (dla wzmocnienia efektu można dodać 1 papryczkę chili) . Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć filety, posypać papryką i natką, oprószyć bułką tartą, obłożyć masłem i zapiekać około 30 minut.
DORSZ PO EGIPSKU
800g filetów, natka pietruszki,3 ząbki czosnku,3 łyżki oleju,100g sera żółtego,50g masła, sól, pieprz.
Rybę skropioną cytryną i posypaną natką wstawić do lodówki, ser zetrzeć na tarce. Rybę wyjąć osączyć, natrzeć solą i pieprzem, usmażyć z obydwu stron. Na dno żaroodpornego naczynia (natartego tłuszczem) ułożyć filety, wysypać posiekanym czosnkiem, na wierzch ułożyć plasterki cytryny( bez pestek), zalać marynatą, obłożyć serem i masłem, piec w piekarniku około 10 minut
DORSZ PO KRÓLEWSKU
400g filetów, 2 jaja, łyżka mąki, olej do smażenia, cytryna, sól, pieprz. Na farsz:200g pieczarek, cebula, czerwona papryka, 100g pasztetu drobiowego, 50g masła.
Rybę skropić cytryną-wstawić do lodówki. Cebulę posiekać-zeszklić na maśle, dodać posiekane pieczarki i paprykę, po chwili dodać pasztet (cały czas smażąc), przyprawić. Filety oprószyć solą i pieprzem, nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć wykałaczką, obtoczyć w panierce z jaj i mąki. Smażyć na gorącym tłuszczu.
Przybrać cytryną.
DORSZ Z OLIWKAMI
800g filetów,500g pomidorów,2 cebule,3 ząbki czosnku,12 zielonych oliwek, cytryna, tymianek, olej, sól, pieprz.
Rybę skropić cytryną i wstawić do lodówki na 2 godziny, pomidory obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, cebulę i czosnek posiekać, oliwki pokroić.
Filety oprószyć solą i pieprzem, cebulę, czosnek i pomidory włożyć do rondla, smażyć kilka minut, dodać oliwki, przyprawić (cały czas delikatnie mieszając), dodać rybę, przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut.
DORSZ ZAPIEKANY Z WARZYWAMI
600g filetów, cytryna, łyżka mąki, olej, 3 ziemniaki, 2 cebule, 2 marchewki, pół selera, 75g masła, 100g śmietany, 200g soku z pomidorów, 2 ząbki czosnku, natka, sól, pieprz.
Rybę skropić cytryną, wstawić do lodówki, warzywa pokroić (ziemniaki w plastry, resztę w kostkę).Warzywa usmażyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia- przyprawić, na wierzch położyć pokrojoną rybę. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z sokiem pomidorowym, śmietaną, solą, pieprzem polać rybę. Zapiekać około 25 minut, podawać posypane natką
eborysek