- Gofry można jeść bez niczego, albo posypane cukrem pudrem lub polane konfiturami - na śniadanie. Są świetne jako deser z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smakują też z czekoladą i kulką lodów waniliowych lub syropem. Zresztą, sami pewnie nieraz zajadaliście się goframi i wiecie, z czym są najlepsze na świecie. A robi się je tak: Czas przygotowania: 10 min. Czas oczekiwania: 2 godz. Czas smażenia : kilka minut
Jak to zrobić: 1. Wymieszaj mąkę z cukrem. 2. Rozpuść drożdże w połowie letniego mleka i wlej je do miski z mąką. 3. Dodaj rozpuszczone masło i cukier. 4. Oddziel żółtka, wymieszaj je trzepaczką z resztą zimnego mleka, piwem i solą. Wlej miksturę do miski z mąką, masłem i cukrem. 5. Wymieszaj całość mikserem i odstaw w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny. 6. Wlewaj do gofrownicy po 30 g gofrowej masy i piecz szybko na złoto. 7. Aha, a moja babcia na przykład dekorowała gofry szachownicą: w co drugą krateczkę wkładała po wisience dobrze odsączonej z soku na przemian z łyżeczką bitej śmietanki. 8. Posyp cukrem i smacznego! Bon appetit!
· 250 g cukru
· 80 g cukru pudru
· 20 g drożdży piekarskich
· 3 jajka
· 500 g mąki
· 200 ml mleka
· 1/4 puszki piwa
· 200 g roztopionego masła
· szczypta soli
· 400 ml śmietany Rama Cremefine do ubijania
· wiśnie w syropie lub konfitury
agus80