TR0ACH312.pdf
(
672 KB
)
Pobierz
EGZAMIN
EGZAMIN
http://www.kurssikory.pl/contents/wyniki/spr.php
Materiał:
TR0ACH312
, Kod kursanta:
91235
Fragment 1.
(M1200734)
MIESZANINY
Mieszaniny
- układy zawierające co najmniej dwa składniki wymieszane ze sobą,
charakteryzujące się brakiem wiązań pomiędzy sobą.
1.
Podział.
a.
mieszaniny jednorodne (homogeniczne)
- ich składniki są bardzo ślinie rozdrobnione,
nie można ich rozróżnić gołym okiem, np. stopy, gazy, roztwory właściwe;
b.
mieszaniny niejednorodne (heterogeniczne)
- ich składniki są rozdrobnione słabo,
można je rozróżnić gołym okiem, np.
emulsje (ciecz - ciecz),
zawiesiny (ciało stałe - ciecz),
dymy (ciało stałe - gaz),
mgły (ciecz - gaz),
muły (ciecz - ciało stałe);
c.
mieszaniny koloidalne
- ich składniki mają średnia wielkość, są rozdrobnione bardziej
niż składniki mieszaniny niejednorodnej (heterogenicznej) ale nie tak silnie jak składniki
mieszaniny jednorodnej (homogenicznej); cząstki koloidalne mają średnicę mieszczącą się w
przedziale od 5
.
10
-9
cm do 2
.
10
-5
, np. roztwory białek lub mydeł oraz aerozole.
2.
Związek chemiczny a mieszanina.
Mieszanina
Związek chemiczny
Może zawierać bardzo wiele składników
(pierwiastków lub związków chemicznych), np.
ropa naftowa, masło.
Zawiera zwykle niewielką ilość
składników:
: od 2 do 4 lub 5. Nieliczne
związki organiczne zawierają od 6 do 8
pierwiastków (związki kompleksowe).
Przykład złożonego związku organicznego
to wit. B
12
. Składnikami związków są
pierwiastki chemiczne.
Skład jakościowy i ilościowy może być
dowolny
- dotyczy to zwłaszcza mieszanin
gazowych.
Ma ściśle określony skład jakościowy i
ilościowy
- określa to
prawo stałości
składu
.
Zawiera różne cząstki składowe:
atomy,
cząsteczki pierwiastków i związków
chemicznych.
Zawiera cząsteczki jednego
rodzaju
- o ściśle określonym składzie
atomowym i jednakowej budowie cząsteczek.
Kryształ o budowie jonowej składa się ze ściśle
określonej liczby i rodzaju jonów.
Właściwości fizyczne mieszaniny są zawsze
pośrednie
pomiędzy właściwościami jej
składników, np. gęstość mieszaniny H
2
i CH
4
:
d
H
< d
(H
2
+CH
4
)
< d
CH
4
)
Właściwości fizyczne mogą przekraczać
wartości charakterystyczne dla
pierwiastków
, które te związki tworzą, np.
gęstość wodorku sodu NaH=1,4 g/cm
3
(d
Na
=0,97 g/cm
3
, d
H
2(s)
=0,076 g/cm
3
).
1 z 5
2009-11-26 17:58
EGZAMIN
http://www.kurssikory.pl/contents/wyniki/spr.php
Właściwości chemiczne składników są
zachowane.
Właściwości chemiczne pierwiastków
znikają zupełnie,
kiedy łączą się one w
związek albo w związki chemiczne.
Można ją rozdzielić na składniki metodami
fizycznymi
, wykorzystując różnice jednej lub
kilku właściwości fizycznych jej składników.
Można go rozdzielić na składniki, czyli
pierwiastki chemiczne, tylko na drodze
reakcji chemicznej.
3.
Metody rozdzielania mieszanin.
odparowanie rozpuszczalnika
z roztworu;
krystalizacja
- stosuje się ją przy rozdzielaniu roztworów substancji stałych w cieczach po
częściowym zatężeniu roztworu lub jego oziębieniu, bądź też po wysoleniu;
destylacja
- proces rozdzielania mieszanin ciekłych, których składniki różnią się
temperaturami wrzenia;
rektyfikacjia
- odmiana destylacji, polegająca na wielokrotnej destylacji składników mieszaniny;
sedymentacja
- proces, w którym cięższe składniki roztworu opadają na dno naczynia pod
własnym ciężarem;
sączenie (filtracja)
- odzielenie substancji stałej na sączkach o odpowiedniej wielkości
porów;
ekstrakcja
- polega na wykorzystaniu różnic rozpuszczalności składników mieszaniny u
użytym rozpuszczalniku;
adsorpcja
- polega na wykorzystaniu zdolności podłoża do przyczepiania na powierzchni
składników mieszaniny;
rozdzielanie grawitacyjne
- polega na wykorzystaniu różnic gęstości - ciecz cięższa, o
większej gęstości, tworzy dolną warstwę, a ciecz lżejsza, o mniejszej gęstości - górną warstwę;
osmoza
- jest metodą oczyszczania roztworów wodnych - polega na selektywnym
przenoszeniu substancji o małych rozmiarach cząsteczek przez tzw. membrany czyli
przegrody mające pory o określonej, niewielkiej średnicy; substancje o cząsteczkach, których
średnica jest mniejsza niż średnica porów w membranie, przechodzą przez nią swobodnie i
wymywane są przez przepływającą na zewnątrz membrany czystą wodę;
chromatografia
- wykorzystuje różnicę ruchliwości poszczególnych składników
mieszaniny na podłożu, którym może być bibuła;
sublimacja
- jest metodą rozdzielania mieszanin stałych - polega na bezpośredniej
przemianie jednego ze składników z fazy stałej w gazową z pominięciem fazy ciekłej.
Materiał:
TR0ACH312
, Kod kursanta:
91235
Fragment 2.
(M1200273)
ROZTWORY KOLOIDALNE
Roztwór koloidalny, to układ dyspersyjny, w którym średnice cząstek fazy zdyspergowanej
2 z 5
2009-11-26 17:58
EGZAMIN
http://www.kurssikory.pl/contents/wyniki/spr.php
(rozproszonej) spełniają warunek:
1
nm
≤
O
z
< 200
nm
O
z
– średnice cząstek
Podział układów koloidalnych ze względu na
:
1) rodzaj fazy dyspersyjnej f
d
:
– hydrozole (f
d
stanowi woda),
– alkozole (f
d
stanowi alkohol),
– aerozole (f
d
stanowi powietrze);
2) powinowactwo do rozpuszczalnika:
– liofilowe (duże powinowactwo do rozpuszczalnika, łatwo ulegają solwatacji)m
– liofobowe (mają bardzo małe powinowactwo do rozpuszczalnika, nie ulegają solwatacji);
3) budowę fazy zdyspergowanej f
z
:
– cząsteczkowe (f
z
stanowią pojedyncze makrocząsteczki, np w postaci polimerów),
– fazowe (f
z
stanowią bardzo małe kryształy, np cząstki złota koloidalnego),
– micelarne (f
z
są micelami).
Charakterystyka roztworów koloidalnych
Efektem Tyndalla
nazywamy rozproszenie światła na cząstkach fazy rozproszonej. Efekt
Tyndalla wywołują cząstki koloidalne o rozmiarach większych od długości fali świetlnej.
Ruchy Browna
– chaotyczne, nieustanne ruchy cząstek koloidalnych.
Koagulacja
– polega na łączeniu się cząstek fazy rozproszonej koloidu w większe zespoły
o nieregularnej strukturze.
zol
⇄
peptyzacja
koagulacja
ż
el
zol – koloid
żel – koagulat
Koagulacja – przejście zolu w żel.
Peptyzacja – przejście żelu w zol.
Denaturacja
, to nieodwracalny proces przechodzenia zolu w żel.
3 z 5
2009-11-26 17:58
EGZAMIN
http://www.kurssikory.pl/contents/wyniki/spr.php
Czynniki powodujące proces:
Koagulacji koloidu:
dodanie niektórych elektrolitów,
dodanie nieelektrolitów,
zmiana (podwyższenie lub obniżenie) temperatury,
działanie bodźcami mechanicznymi,
przepływ prądu elektrycznego,
działanie światła,
inne.
Denaturacja koloidu:
dodanie:
– stężonych roztworów kwasów lub zasad,
– roztworów soli metali ciężkich,
– niektórych substancji organicznych, np. alkoholi,
wysokie zmiany temperatury:
Sedymentacja
– tendencja do opadania cząstek pod wpływem siły grawitacji.
Budowa miceli
– micelą nazywamy naładowaną cząstkę dowolnego koloidu.
Materiał:
TR0ACH312
, Kod kursanta:
91235
Fragment 3.
(M1200661)
STĘŻENIA – PODSUMOWANIE
1.
Stężenie procentowe C
p
C
p
=
m
m
r
⋅
100%
V
r
⇒
m
r
=
d
r
⋅
V
r
C
p
= x g substr./100 g roztworu
4 z 5
2009-11-26 17:58
m
r
= m
s
+ m
rozp
d
r
=
m
r
EGZAMIN
http://www.kurssikory.pl/contents/wyniki/spr.php
2.
Stężenie molowe C
m
C
m
=
n
dm
3
]
n
=
m
M
d
r
=
m
r
V
r
⇒
V
r
=
m
r
d
r
3.
Przeliczanie stężeń
C
m
=
C
p
⋅
d
r
(1000)
C
p
=
Cm
⋅
100%
⋅
M
4.
Mieszanie roztworów
Jeżeli
C
p
1
>
C
p
2
to
C
p
1
>
C
px
>
C
p
2
Jeżeli
C
mol1
>
C
mol2
to
C
mol1
>
C
mol
x
>
C
mol2
5.
Rozcieńczanie roztworów
Wodę traktujemy jako roztwór 0% (0-molowy)
6.
Rozpuszczalność substancji
R = x g substr./100 g H
2
O (rozpuszczalnika)
C
p
= x g substr./100 g roztworu
5 z 5
2009-11-26 17:58
Vr
[
mol
100%
⋅
M
d
r
(1000)
Plik z chomika:
taizia
Inne pliki z tego folderu:
TR0BCH220.pdf
(969 KB)
TR0BCH216.pdf
(385 KB)
TR0BCH215.pdf
(1034 KB)
TR0BCH212.pdf
(1175 KB)
TR0BCH210.pdf
(481 KB)
Inne foldery tego chomika:
■ Matura Biologia
Biologia
Chemia
Fizyka
Matury CKE
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin