Faworki itd.rtf

(7 KB) Pobierz

Faworki 1

PRODUKTY

* 3 żółtka* 3 łyżki śmietany

* łyżka cukru pudru* łyżka spirytusu

* 20 dkg mąki* 50 dkg smalcu do smażenia

 

* Zagnieść z podanych składników ciasto, zwiększając ewentualnie ilość mąki.

* Ciasto rozwałkować cienko.

* Krajać radełkiem pasy o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm.

* Naciąć wzdłuż przez środek. Przez otwór przewlec jeden koniec i przewinąć.

* Smażyć w dużej ilości smalcu bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 faworków.

* Gdy faworki zaczną się złocić na powierzchni, należy je odwrócić szpikulcem.

* Po usmażeniu wyłożyć faworki na bibułę dla odsączenia tłuszczu, potem na talerz i posypać cukrem pudrem.

Faworki oszczędne

30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
4 żółtka,2 łyżki śmietany,
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru,1 łyżka spirytusu lub octu,
50 dag tłuszczu do smażenia,
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Z przesianej mąki, żółtek śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto jak na pierogi. Dokładnie wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło. Ciasto pozostawić na godzinę do wypoczęcia. Rozwałkować cienko, pokroić radełkiem na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Po usmażeniu ułożyć na bibule dla osączenia, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Florentynki

Ok. 50 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:300 g maki,
200 g masla,100 g cukru pudru,2 zoltka.
Inne:1 cytryna,250 g migdalow w platkach,
100 g kandyzowanej skorki pomaranczowej,50 g suszonych moreli,
50 g czeresni koktajlowych,100 ml miodu.
1. Z maki, masla, cukru pudru i 2 zoltek wyrobic szybko kruche ciasto. Zawinac
w folie aluminiowa lub przykryc, wstawic na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone w lodowce ciasto rozwalkowac na grubosc 2-3 mm. Prostokatna blache wylozyc pergaminowym papierem.
3. Na papierze ulozyc ciasto, wypelniajac cala powierzchnie blachy.
4. Z cytryny zetrzec skorke i wycisnac sok. Miod zagrzac z kilkoma lyzkami wody i sokiem cytrynowym.
5. Posmarowac ciasto cienka warstwa miodu, posypac platkami migdalow, ponownie
posmarowac miodem, posypac posiekana skorka pomaranczowa i skorka cytrynowa.
Rozlozyc posiekane morele, czeresnie i pokropic reszta miodu.
6. Piec 15 min w temp. 200żC. Upieczone ciasto pokroic na prostokatne ciastka.
- Ostudzone florentynki mozna pokryc polewa czekoladowa, smarujac od strony
ciasta, a nie od strony bakalii. Do bakalii mozna tez dodac troche anzeliki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin