Muffinki marmurkowe.odt

(10 KB) Pobierz

Muffinki marmurkowe

 

 

Składniki na 12 muffin:

       280 g mąki

       1 łyżka proszku do pieczenia

       szczypta soli

       115 g cukru

       2 średnie jajka

       250 ml mleka

       6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła, roztopionego i ostudzonego

       1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

       2 łyżki kakao

W jednym naczyniu wymieszać makę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połaczyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników.

Podzielić na 2 części, do jednaj dodać kakao, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać na zmianę - po łyżeczce ciemnego i jasnego ciasta.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin