Pani Walewska
placki (ciasto kruche):• 2 pełne szklanki mąki• 1 łyżeczka proszku do pieczenia• 1 torebka cukru waniliowego• 1/2 szklanki cukru pudru• 20 dag masła• 4 żółtka• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczkiMasa bezowa:• białka z 4 jaj• 2 szklanki cukru pudru• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskichMasa budyniowa:• 1/2 litra mleka• 2 łyżki mąki pszennej• 2 łyżki mąki ziemniaczanej• 1 torebka cukru waniliowego• 2 żółtka• 1 kubeczek (250 g) masła roślinnegoPlacki (ciasto kruche):
• Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
• Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
• Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa bezowa:
• Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Masa budyniowa:
• Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
• Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
a-takaya