MOJA KUCHNIA NOWE PRZEPISY NA ZUPY I OBIADY JEDNODANIOWE Po�ywne i delikat W�oski smako�yk: Sk�adniki na 4 porcie: -1 litr mocnego (niezbyt t�ustego) roso�u - 50 g mas�a - 4 Kromki bm�ego cYlleba - 50 g startego parmezana - 4 jajka Spos�b przyrz�dzania: 1. Przygotowa� ros�, ewentualnie u�y� bulionu w kostce lub w proszku. 2. Mas�o roztopi� na patelni i usma�y� na nim chleb z obu stron na z�oty kolor. 3. Kromki posypa� niewielk� ilo�ci� parmezana i po�o�y� na rozgrzanym g��bokim talerzu. Zupa Pavese 4. Na ka�dej ostro�nie po�o�y� jajko tak, aby ��tko ? zosta�o ca�e, posypa� tes�ka. seta. 5. Dola� gor�cy ros�. Uwaga: Aby rozgrza� g��boki talerz, najlepiej w�otyfl go na kilka minut do niezbyt rozgrzanego piekarnika.1 Jedna porcja zawiera oko�o 17 g bia�ka, 21 g t�uszczu, 20 g w�glowodan�w = 1477 kJ = 353 kcal. W�oska zupa chlebowa SVAadrAV.\ tv� u ?????. - 200 g bia�ego chleba z poprzedniego dnia - 500 g pomidor�w - 2 z�bki czosnku - 1 cebula � 8 �y�ek oliwy z oliwek - 1 �y�eczk� soli - �wie�o zmielony pieprz - 2 �y�ki �wie�ej, posiekanej (lub 1 �y�k� wysuszonej) bazylii - � str�czek chili - 1 litr roso�u - starty parmezan do posypania Spos�b przyrz�dzania: ?. Chteb pokroi� vn ?????? vf\a\�>os\ke. 2. Pomidory umy�, po�wiartowa� i wyci�� gniazda nasienne. 3. Z�bki czosnku i cebul� obra� z �upiny, drobno posieka�. 4. Oliw� z oliwek rozgrza� w du�ym garnku, na niej zeszkli� cebul� i czosnek, potem doda� przygotowane pomidory. 5. Doprawi� �wie�o zmielonym pieprzem, sol� i bazyli�, doda� str�czek chili, zala� roso�em, gotowa� dziesi�� do pi�tnastu minut na ma�ym ogniu. 6. Chleb pokrojony w kostk� doda� do zupy, dobrze zamiesza� i gotowa� jeszcze dziesi�� minut na ma�ym ogniu, podawa� posypan� parmezanem. Ca�a porcja zawiera (bez sera) titofco 24 g bia�ka, 101 g t�uszczu, 171 g w�glowodan�w = 6467 kJ = 1545 kcal. ????? ??? : : ? NOWE PRZEPISY NA ZUPY I OBIADY JEDNODANIOWE Wiosk� zup� chlebow� i Zup� przedstawiamy Pa�stwu na stronie............ Pavese Dla wszystkich, kt�rzy lubi� smacznie zje��, godne polecenia s�: holenderska zupa grochowa i w�gierska zupa fasolowa. Przepisy na stronach................................................... Zupa z ciastem m�cznym wed�ug starego przepisu na stronach ........................ Dla wszystkich wielbicieli klusek adresujemy przepisy na jednodaniow� potraw� z ciel�ciny z kluskami i warzywn� zup� z makaronem jajecznym na stronach.................................................................. Bardzo smaczna i zdrowa zupa cebulowa. Przepis na stronach .................................................... Potrawa jednodaniow� z ryb i makaronu oraz pikantna zupa rybna na stronach ..... Syc�ce potrawy jednodaniowe: gulasz z marchewk�, potrawa z bia�ej kapusty. Przepisy znajd� Pa�stwo na stronach........................... Niespodzianka dla rodziny: zupa pomidorowa i wy�mienita zupa og�rkowa. Przepisy na stronach ... Dla smakoszy stodka potrawa m�czna: mi�so jagni�ce w pomidorach. Przepis na stronach......... Co� specjalnego dla Pa�stwa: przepisy na zup� bananow� z curry i fryzyjsk� zup� gruszkow� na stronach Suflet z kurczaka i kie�basy proponujemy na stronach........................... Bogate w witaminy przysmaki: potraw� jednodaniow� z marchewki i szczypiorku oraz skandynawsk� zup� jarzynow� proponujemy na stronach............................. Czy znaj� Pa�stwo ju� przepis na zup� z avocado z kluskami z grysiku? Do wypr�bowania na stronach ................................... Jako przystawk� do �wi�tecznego obiadu podajemy zup� pieczarkow� i zup�-krem z sera chester. Przepisy na stronach................................................... Chili eon carne przedstawiamy na stronie............... 4/5 6/7 8/9 10/11 12/13 14/15 16/17 18/19 20/21 22/23 24/25 26/27 28/29 30 t&ji�w zabieramy si� do jedzenia ! cHiekiedy zdarza si�, gdy czas pozwoli, �e siadamy da sto�u nie tylko po ta, aby zaspokoi� g��d, ale r�wnie� za�y� prawdziwej przyjemno�ci - wtedy do �ask powraca/� bardzie)' pracoch�onne potrawy, w tym r�wnie� zupy lubimy je wszyscy, czy to lekkie i wyrafinowane jako przygrywk� do wytwornego menu, czy syc�ce wed�ug starych przepis�w - nikt nie chce z nich rezygnowa� �-Gekiedy zupa, wzbogacona ka-wdkiem chleba i bukietemjarzyn, mo�e zaspokoi� niewielki cjje�li apetyt jest wi�kszy, zup� mo�emy mdym nak�adem sif przekszta�ci� w potraw� jednodaniow�. Potrawy te, od czasu odkrycia kuchni regionalnych i narodowych, nie schodz� ze szczytu list kulinarnych przeboj�w. Poniewa� po odgrzaniu s� jeszcze smaczniejsze, op�aca si� po�wi�ci� troch� wi�cej czasu na ich przygotowanie, nawet w domowych kuchniach. j�waga .? cz�ste potrawy jednodaniowe �atwo przypalaj� si� przy podgrzewaniu, dlatego najlepij u�ywa� w takim przypadku kuchenki mikrofalowej I �dgrzewa� nale�y je partiami, nie zapominaj�cjednocze�nie o ostro�nym przemieszaniu mnij wi�cej w po�owie czasu, aby umo�liwi� r�wnomierne rozchodzenie si� ciep�a. <?k pewno�ci� jednak, co i Pa�stwo ch�tnie przyznacie, zupy i potrawy jednodaniowe przygotowane wed�ug naszych przepis�w, ka�dy ch�tnie spa�aszujel ?. zatem - m�j lektury i... smacznego �yczy (Redakcja OZ - Druck und Verlags - GmbH, R�merstrasse 90, D-7888 Rheinfelden. Wydawca: H. + E. Medweth. Printed in Germany, � Copyright 1992. wydawca wersji polskiej: Przedsi�biorstwo Produkcyjno-Us�ugowe ODO�DDnDSO ul. Czarnieckiego 1, 50-950 Wroctaw 2, skr. poczt. 608, tel. 55-11 -05, fax 55- 42-25. Redaktor Naczelny: Helena Leszczyszyn, Sekretarz Redakcji: �ucja Wo�, Redaktor Techniczny: Ewa Nyczowska, T�umaczenie: Grzegorz Krajewski, Sk�ad tekst�w: Alicja Ebertowicz. Strona tytu�owa: Potrawa jednodaniow� z ciel�ciny i makaronu - przepis na str. 9 Nikt nie pozostanie g�odny! W�gierska zupa fasolowa Sk�adniki na 4 (syc�ce) porcje: - 500 g w�dzonej golonki - 150 g jarzyn na zup� - ma�a puszka bia�ej fasoli - 200 g pieprzowego kolbasz (w�gierska kie�basa) - 1 ma�a cebula - 1 z�bek czosnku - 1 �y�ka smalcu - 50 g m�ki - 1 �y�ka sproszkowanej, s�odkiej papryki - 1 jajko - 200 g kwa�nej �mietany - 1 �y�ka posiekanej zielonej pietruszki Spos�b przyrz�dzania: 1. Przygotowa� jarzyny na zup�, kolbasz pokroi� w cienkie plasterki. 2. Do garnka wla� fasol� z puszki wraz z ciecz�, doda� jarzyny, kie�bas�, golonk�, zagotowa�, zala� niewielk� ilo�ci� wody. 3. Cebul� i czosnek obra� z �upiny, nast�pnie drobno pokroi�. 4. Smalec roztopi� na patelni, doda� m�k�, lekko podsma�y�, dorzuci� cebul� i czosnek, posypa� papryk�. 5. Golonk� wyj�� z zupy, zawarto�� patelni wyla� na fasol� i jeszcze chwil� gotowa�. 6. Z resztki m�ki i jajka zagnie�� ciasto, palcami rozerwa� na ma�e kawa�ki i doda� do zupy. 7. Z golonki wyj�� ko��, mi�so pokroi� w niewielkie kawa�ki i doda� do zupy. 8. Pola� kwa�n� �mietan� i posypa� zielon� pietruszk� (ewentualnie papryk� pokrojon� w kostk�). Jedna porcja zawiera oko�o 27 g bia�ka, 36 g t�uszczu, 22 g w�glowodan�w = 2135 kj = 510 kcal. " ??? **_"??< �.;;#' 4 Molenderska zupa kladniki na 4 porcje: 100 g suchego, zielonego grochu 2 n�ki wieprzowe 1 �y�eczka soli 3 pory 100 g selera kilka li�ci selera 4 ziemniaki 200 g kie�basy wieprzowej pos�b przyrz�dzania: 4 1. Groch namoczy� i pozostawi� na noc, by zmi�k�. 2. N�ki wieprzowe umy�, w�o�y� do grochu i dola� tyle grochowa wody, by wszystko zosta�o zalane. 3. Doda� s�l, gotowa� na niewielkim ogniu oko�o trzech godzin, niekiedy mieszaj�c. 4. Przygotowa� pory, pokroi� w kr��ki, dok�adnie umy� i pozostawi� do wyschni�cia. 5. Seler i ziemniaki obra� z �upiny, pokroi� w ma�� kostk�. 6. Kie�bas� pokroi� w plasterki i doda� do zupy oko�o 10 minut przed ko�cem gotowania. 7. N�ki wyj�� z zupy, odj�� ko�ci, pokroi� w niewielkie kawa�ki i doda� je z powrotem do zupy. Jedna porcja zawiera oko�o 19 g bia�ka, 20 g t�uszczu, 28 g w�glowodan�w = 1637 kj = 391 kcal. Zupa z ciastem m�cznym Sk�adniki na 4 porcje: 300 g mi�sa na zup�, 4 ko�ci wo�owe ze szpikiem, 1 p�czek jarzyn na zup�, s�l, p� �y�ki pieprzu ziarnistego, p� cebuli, �wie�o zmielony czarny pieprz, szczypta zmielonej ga�ki muszkato�owej, 3 ��tka, 4 �y�ki m�ki, 1 �y�eczka mas�a, 50 g startego sera, 2 �y�ki pokrojonego pora, 3 bia�ka, t�uszcz i m�ka do formy, 1 �y�ka posiekanej zielonej pietruszki do posypania. *SJF s% \ -??? * ^0 >os�b przyrz�dzania: . Mi�so na zup� i ko�ci umy� dok�adnie w bie��cej zimnej wodzie, w�o�y� do sporego garnka i zala� 1/2 litra wody. !. Warzywa na zup� umy� i przygotowa�, cebul� obra� z �upiny, drobno pokroi� i, wraz z ziarnami pieprzu i sol� doda� do zupy. 9. Nast�pnie po�o�y� na niej ciasto na grubo�� palca i wyr�wna�. 10. Piec na z�oty kolor w piekarniku w temperaturze 200 stopni oko�o 15-20 minut. i. Zagotowa� i gotowa� oko�o dw�ch godzin, usuwaj�c ci�gle szumowiny specjaln� �y�k�, t. Mi�so wyj�� i pokroi� w kostk�, zostawi� na boku. Wywar przecedzi�, jak zwykle, przez sitko przed dalsz� obr�bk�. Wla� go powt�rnie do garnka, doda� mi�so pokrojone w kostk�, doprawi� sol� pieprzem i ga�k� muszkato�ow�. Przygotowanie ciasta: ��tka zmiesza� z m�k� mi�kkim mas�em, startym serem i pokrojonym porem. Bia�ka z dodatkiem soli ubi� na sztywn� pian� i do�o�y� do ciasta. 3. Po��wk� blachy wysmarowa� mas�em lub margaryn� opr�szy� m�k�. ? 11. Odci�� brzegi ciasta, na ciasto po�o�y� �cierk� kuchenn� i odwr�ci�, by ciasto opad�o na �cierk�. ' 12. Ciasto pokroi� w regularne romby, kawa�ki wrzuci� do zupy. �adnie wygl�da r�wnie�, je�li z pomoc� foremek z ciasta wyci�te zostan� r�ne kszta�ty. 13. Zup� kr�tko gotowa� i podawa� na gor�co, przystrojon� �wie�o posiekan� zielon� pietruszk�. Jedna porcja zawiera oko�o 27 g bia�ka, 12 g t�uszczu, 17 g w�glowodan�w = 1266 kj = 303 kcal. 7...
siebastian