Sernik z czekoladą
Składniki:
· MASA SEROWA
· 1 kg tłustego sera
· 4 ugotowane ziemniaki (średnie)
· 40 dag cukru
· 16 g cukru waniliowego
· 8 jajek
· 20 dag masła śmietankowego
· 20 dag rodzynek sułtanek
· 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
· POLEWA CZEKOLADOWA
· 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
· 10 łyżek śmietany kremówki 30%
· ciastka herbatniki na spód
· płatki migdałowe do dekoracji
Przepis na masę serową:
Ser i ziemniaki zmielić 3 razy w maszynce do mielenia. Dodać miękkie masło i zmiksować na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do masy serowej. Następnie dodać spażone, osuszone rodzynki oraz startą skórkę cytrynową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciastka herbatniki. Ciastka można posypać kakałem przez siteczko. Następnie przełożyć masę serową. Sernik piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C.
Przepis na polewę czekoladową:
Śmietanę wlać do garnka i podgrzać. Następnie dodać połamaną czekoladę i dalej podgrzewać, aż do stopienia czekolady. Należy cały czas mieszać, aby polewa nie przypaliła się. Ostudzony sernik równomiernie posmarować polewą i pozostawić do zastygnięcia. Udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.
bogna6316