Czekoladowe babeczki z dżemem wiśniowym
Składniki na 12 babeczek:
· 125 g masła
· 100 g gorzkiej czekolady
· 300 g dżemu wiśniowego
· 100 g cukru (można dać więcej lub mniej - to zależy od słodkości dżemu)
· szczypta soli
· 2 duże jajka, roztrzepane
· 150 g mąki
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki sody
Na polewę:
· 100 ml kremówki
· 12 wiśni kandyzowanych w naturalnym kolorze, lub każdych innych, jakie w domu akurat macie ;)
Masło roztopić. Pod koniec roztapiania dodać połamaną czekoladę. Chwilę podgrzać, ściągnąć z palnika, wymieszać do roztopienia. Dodać dżem, cukier, szczyptę soli i jajka. Wymieszać do dokładnego połączenia. Wtedy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Przełożyć do formy do muffinek, wyłożonej uprzednio papilotkami, do 3/4 wysokości papierka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Przed wyjęciem z papierków ostudzić.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i kremówkę, wymieszać do gładkości. Polać po muffinkach. Ozdobić wiśniami.
bogna6316