Czekoladowe babeczki z dżemem wiśniowym.doc

(131 KB) Pobierz
Czekoladowe babeczki z dżemem wiśniowym

Czekoladowe babeczki z dżemem wiśniowym

Składniki na 12 babeczek:

·         125 g masła

·         100 g gorzkiej czekolady

·         300 g dżemu wiśniowego

·         100 g cukru (można dać więcej lub mniej - to zależy od słodkości dżemu)

·         szczypta soli

·         2 duże jajka, roztrzepane

·         150 g mąki

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 łyżeczki sody

Na polewę:

·         100 g gorzkiej czekolady

·         100 ml kremówki

·         12 wiśni kandyzowanych w naturalnym kolorze, lub każdych innych, jakie w domu akurat macie ;)

Masło roztopić. Pod koniec roztapiania dodać połamaną czekoladę. Chwilę podgrzać, ściągnąć z palnika, wymieszać do roztopienia. Dodać dżem, cukier, szczyptę soli i jajka. Wymieszać do dokładnego połączenia. Wtedy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

Przełożyć do formy do muffinek, wyłożonej uprzednio papilotkami, do 3/4 wysokości papierka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Przed wyjęciem z papierków ostudzić.

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i kremówkę, wymieszać do gładkości. Polać po muffinkach. Ozdobić wiśniami.

Chocolate-cherry cupcakes

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin