Chłodnik z botwinką
1 pęczek botwinki,sok z cytryny,średniej wielkości świeży ogórek,2 szklanki chudego kefiru,4 białka jaj ugotowanych na twardo,4 włoskie orzechy,1 ząbek czosnku,1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,1/2 pęczka posiekanego koperku,cukier, sól.
Botwinkę umyć, drobno pokroić, zalać posoloną i posłodzoną wodą (2 szklanki), ugotować. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać zmiażdżony czosnek, wystudzić. Umyty ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Białka posiekać. Zieleninę umyć, drobno posiekać. Do rozmąconego kefiru dodać botwinkę i ogórek, wymieszać, rozlać na talerze. Posypać białkami, posiekanymi orzechami i zieleniną. Podawać z ziemniakami.
bogna6316