Chłodnik z botwinką.doc

(20 KB) Pobierz
Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką


1 pęczek botwinki,
sok z cytryny,
średniej wielkości świeży ogórek,
2 szklanki chudego kefiru,
4 białka jaj ugotowanych na twardo,
4 włoskie orzechy,
1 ząbek czosnku,
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
1/2 pęczka posiekanego koperku,
cukier, sól.

Botwinkę umyć, drobno pokroić, zalać posoloną i posłodzoną wodą (2 szklanki), ugotować. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać zmiażdżony czosnek, wystudzić. Umyty ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Białka posiekać. Zieleninę umyć, drobno posiekać. Do rozmąconego kefiru dodać botwinkę i ogórek, wymieszać, rozlać na talerze. Posypać białkami, posiekanymi orzechami i zieleniną. Podawać z ziemniakami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin