1,5 kg łopatki wołowej3 łyżki oleju1 liść laurowy6 ziarenek ziela angielskiego1/2 l bulionu mięsnego2 łyżeczki soli1 łyżeczka białego pieprzu100 g konserwowych buraczków2 filety anchois2 łyżki octu winnego1 łyżeczka syropu buraczanego2 łyżki mąki1/4 łyżeczki śmietany1 łyżka masła
Mięso podsmażyć na oleju, na dużym ogniu. Dodać przyprawy, wołowinę zalać 2-centymetroową warstwą bulionu. Posolić, przyprawić pieprzem i dusić pod przykryciem.Buraczki i anchois drobno posiekać, wymieszać z octem i syropem buraczanym. Mieszankę dodać do mięsa. Mięso po raz pierwszy odwrócić dopiero po 20 minutach. Warstwę płynu utrzymywać na poziomie 2 cm.Mąkę rozprowadzić odrobinę śmietany, dodać jej resztę, ponownie wymieszać. Płyn, w którym duszone było mięso przecedzić, przelać do rondla. Twardsze składniki sosu przetrzeć przez sito, dodać śmietanę. Sos gotować 10 minut na małym ogniu, doprawić do smaku.Mięso po upieczeniu odstawić na 10 minut, po czym pokroić w poprzek włókien w plastry.
bogna6316