1 kg wędzonego schabu100 g cebuli200 g marchwi4 plasterki cytryny1 ząbek czosnku10 gałązek pietruszki1 liść laurowy1 łyżeczka całego pieprzu1/2 litra wytrawnego białego wina2 łyżki masła
Wędzone mięso oczyścić i opłukać. Warzywa pokroić w plasterki. Przyprawy włożyć do płóciennego woreczka. Wszystko razem włożyć do dużej miski, zalać białym winem i odstawić w chłodne miejsce do marynowania.Mięso i warzywa odcedzić z marynaty. Samo mięso podsmażyć na maśle, a po 5 minutach dodać marynowane warzywa.Całość stopniowo zalać winem i dusić pod przykryciem, często polewając mięso sosem z duszenia.Gotowe mięso ułożyć na podgrzanym półmisku. Sos z duszenia zmiksować i doprawić do smaku. Podawać oddzielnie w sosjerce
bogna6316