75 dag trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu,20 dag masła,6 żółtek,1 szklanka drobnego cukru (czubata),1 cukier waniliowy, 0,2 l śmietanki kremówki, 50 ml rumu,10 dag rodzynek,10 dag orzechów włoskich,10 dag suszonych moreli,bakalie i wiórki czekoladowe do przybrania
Rodzynki sparzyć i osączyć. Orzechy posiekać, morele opłukać i osączyć. Wszystko drobno posiekać.Twaróg zmiksować ze śmietaną i rumem. Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Masło utrzeć na puch i w czasie ucierania dodawać po trochę twarogu i kogla-mogla. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodać bakalie i starannie wymieszać.Nową ceramiczną doniczkę wyłożyć sterylną gazą, wypełnić masą serową. Przykryć brzegami gazy i obciążyć talerzykiem. Wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin.Przed podaniem wyjąć na talerz lub paterę i udekorować bakaliami.
bogna6316