Ogórki w zalewie z chili.
Przygotowanie: 30 minOczekiwanie: 18 godz.
SKLADNIKI:
· 2,5 kg ogórków średnich
· 6 łyżek soli
· 60 dag cukru
· 1,5 szklanki octu
· 7 łyżek oleju
· 2 łyżki płaskie chili w proszku
· 5 dużych ząbków czosnku
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Ogórki pokroić w plasterki (grubiej niż na mizerie). Dodać sól, wymieszać i pozostawić na 6 godz. w chłodnym miejscu. 2. Po 6 godz. ogórki odcedzić (nie wygniatać). 3. Cukier, ocet, olej, chili, czosnek - wszystko zagotować. 4. Ogórki zalać gorącą zalewą i pozostawić na 12 godz. 5. Po tym czasie ogórki wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. 6. Wspaniały dodatek do potraw z grilla lub obiadu. Wykonanie przepisu wymaga trochę czasu lecz gwarantuję wspaniały przysmak dla osób lubiących pikantne rzeczy. SMACZNEGO!!! :)
bogna6316