Ogórki w zalewie z chili.doc

(21 KB) Pobierz
Ogórki w zalewie z chili

         Ogórki w zalewie z chili.


 

 

Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 18 godz.

 

 

 

 

SKLADNIKI:

·         2,5 kg ogórków średnich

·         6 łyżek soli

·         60 dag cukru

·         1,5 szklanki octu

·         7 łyżek oleju

·         2 łyżki płaskie chili w proszku

·         5 dużych ząbków czosnku

 

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

 

1. Ogórki pokroić w plasterki (grubiej niż na mizerie). Dodać sól, wymieszać i pozostawić na 6 godz. w chłodnym miejscu.
2. Po 6 godz. ogórki odcedzić (nie wygniatać).
3. Cukier, ocet, olej, chili, czosnek - wszystko zagotować.
4. Ogórki zalać gorącą zalewą i pozostawić na 12 godz.
5. Po tym czasie ogórki wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
6. Wspaniały dodatek do potraw z grilla lub obiadu. Wykonanie przepisu wymaga trochę czasu lecz gwarantuję wspaniały przysmak dla osób lubiących pikantne rzeczy. SMACZNEGO!!! :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin