Składniki:
1 duża antonówka.
Farsz:
50 g piersi kurczaka bez skóry,
10 g szynki wieprzowej gotowanej,
1 plasterek obranego selera korzeniowego,
1 suszona morela,
1/4 łyżeczki miodu,
1/4 łyżeczki sosu sojowego,
imbir,
biały pieprz,
gałka muszkatołowa,
sól,
1 goździk.
Wykonanie:
Farsz
Przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Morelę, szynkę, selera pokroić w paski. Sos sojowy połączyć z miodem i 1/4 łyżeczki wody. Dodać resztę składników i wymieszać.
Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180 stopni C) na 1 godzinę.
walbo48