Jabłko faszerowane .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 duża antonówka.

 

Farsz:

 

50 g piersi kurczaka bez skóry,

 

10 g szynki wieprzowej gotowanej,

 

1 plasterek obranego selera korzeniowego,

 

1 suszona morela,

 

1/4 łyżeczki miodu,

 

1/4 łyżeczki sosu sojowego,

 

imbir,

 

biały pieprz,

 

gałka muszkatołowa,

 

sól,

 

1 goździk.

 

Wykonanie:

 

Farsz

 

Przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Morelę, szynkę, selera pokroić w paski. Sos sojowy połączyć z miodem i 1/4 łyżeczki wody. Dodać resztę składników i wymieszać.

 

Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180 stopni C) na 1 godzinę.  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin