Leszcz gotowany .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

60 dag oczyszczonej ryby

 

30- 40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, por, pietruszka)

 

10 dag cebuli

 

listek laurowy

 

pieprz

 

ziele angielskie

 

sól

 

2- 3 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki

 

Sposób przyrządzania:

 

Rybę umyć, oskrobać z łusek sprawić, odkrajać głowę i płetwy.

 

Oczyszczoną rybę umyć i pozostawić w całości bądź pokrajać w poprzek w dzwonka, posolić.

 

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do wrzącej osolonej wody.

 

Dodać oczyszczoną ze skrzeli i oczu głowę.

 

Po 10 min włożyć rybę.

 

Gotować pod przykryciem przez 30 min na małym ogniu.

 

Ugotowaną rybę wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć ziemniakami z wody (1- 2 na porcję), posypać pietruszką.

 

Jako ważny dodatek do leszcza warto przeznaczyć część dziennej racji masła, będzie wówczas znacznie smaczniejszy.

 

Podawać z dodatkiem surówek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin