Składniki:
(2 porcje)
- 1 łyżka masła albo margaryny
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 mała cukinia pokrojona w cienkie plasterki
- 1 marchew pokrojona w słupki
- 100 g szparagów pokrojonych w kawałki długości 2,5 cm
- 2 podwójne filety z halibuta, ok. 150 g każdy
- 4 cienkie plasterki cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 175 g młodych ziemniaków
Sposób przyrządzania:
Masło lub margarynę wymieszaj ze szczypiorkiem.
Cukinię, marchew i szparagi zblanszuj, kładąc na 1 minutę do osolonej wrzącej wody.
Odsącz, wywar zachowaj.
Z pergaminu do pieczenia wytnij 2 kawałki w kształcie serca o wymiarach ok. 20 na 15 cm.
Filety ryby ułóż na pergaminie, skórą do dołu, lekko je posól i posyp pieprzem.
Na wierzch wyłóż połowę warzyw, masło szczypiorkowe i 2 plasterki cytryny.
Zawiń w pergamin.
Ziemniaki ugotuj w wywarze po warzywach, odlej i odparuj.
Zawiniątka z rybą połóż na ruszt, piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Podawaj z ziemniakami.
walbo48