Halibut z warzywami .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

(2 porcje)

 

- 1 łyżka masła albo margaryny

 

- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

 

- 1 mała cukinia pokrojona w cienkie plasterki

 

- 1 marchew pokrojona w słupki

 

- 100 g szparagów pokrojonych w kawałki długości 2,5 cm

 

- 2 podwójne filety z halibuta, ok. 150 g każdy

 

- 4 cienkie plasterki cytryny

 

- sól

 

- świeżo zmielony czarny pieprz

 

- 175 g młodych ziemniaków

 

Sposób przyrządzania:

 

Masło lub margarynę wymieszaj ze szczypiorkiem.

 

Cukinię, marchew i szparagi zblanszuj, kładąc na 1 minutę do osolonej wrzącej wody.

 

Odsącz, wywar zachowaj.

 

Z pergaminu do pieczenia wytnij 2 kawałki w kształcie serca o wymiarach ok. 20 na 15 cm.

 

Filety ryby ułóż na pergaminie, skórą do dołu, lekko je posól i posyp pieprzem.

 

Na wierzch wyłóż połowę warzyw, masło szczypiorkowe i 2 plasterki cytryny.

 

Zawiń w pergamin.

 

Ziemniaki ugotuj w wywarze po warzywach, odlej i odparuj.

 

Zawiniątka z rybą połóż na ruszt, piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

 

Podawaj z ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin