Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
400-500 g suszonych sliwek,
40 g cukru.
Inne:
maslo do polania pierogow,
1 lyzka tartej bulki,
1 lyzka cukru (niekoniecznie),
250 ml smietany.
1. Duze, dorodne sliwki, najlepiej kalifornijskie, umyc w cieplej wodzie, osaczyc, posypac cukrem, podlac kilkoma lyzkami wody. Dusic na parze (w ten
sposob zachowaja soczystosc). Kiedy juz sie rozwina i zmiekna (po 15-20
min), odstawic z ognia.
2. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Ciasto rozwalkowac
cienko, wykroic krazki dostosowane wielkoscia do sliwek. Na krazki polozyc
po 1 sliwce, zlozyc na pol, starannie zlepic brzegi.
3. Gotowac w osolonym wrzatku. Kiedy wyplyna, odkryc, zmniejszyc ogien, dogotowac (2-3 min). Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na polmisek.
4. Podawac cieple, polane zrumienionym maslem z tarta bulka. Jesli sa za kwasne, posypac cukrem. Osobno podac gesta smietane.
- Nadzienie ze swiezych sliwek (wegierek): sliwki oplukac, wydrylowac, do kazdej wlozyc odrobine cukru i 1 obrany ze skorki migdal. Klasc po 1 sliwce do
pieroga.
walbo48