Diagnostyka i sytuacja epidemiologiczna brucelozy świń w Polsce.pdf

(2602 KB) Pobierz
655813822 UNPDF
Prace poglądowe
Diagnosis and epidemiological situation of
swine brucellosis in Poland
Diagnostyka i sytuacja epidemiologiczna
brucelozy świń w Polsce
Szulowski K. , Iwaniak W. , Weiner M. , Złotnicka
J. , Szymajda M. , Zaręba Z. , Czępińska H. ,
Department of Microbiology, National Veterinary
Research Institute, Pulawy
Krzysztof Szulowski, Wojciech Iwaniak, Marcin Weiner, Jolanta Złotnicka,
Monika Szymajda, Zoia Zaręba, Hanna Czępińska
The aim of this paper was to present current data on
diagnosis and epidemiological situation of swine bru-
cellosis in Poland. The diagnosis is primarily based on
serological examination using rose Bengal test and
ELISA. Also complement ixation test, serum agglu-
tination test and 2-mercaptoethanol test are utilized.
The last outbreak of swine brucellosis in native swine
population took place in Poland in 1999. However,
brucellosis in the imported boars caused by Brucella
suis biovar 2 was conirmed in 2008. There is also
a problem of false positive serological reactions, usu-
ally in the imported pigs. Authors present general ap-
proaches to the serological monitoring of swine bru-
cellosis in Poland.
z Zakładu Mikrobiologii Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego 
Instytutu Badawczego w Puławach
często proces chorobowy umiejscawia się
w kościach, a następnie stawach kończyn
i kręgosłupa, prowadząc do kulawizn, po-
rażeń zadu i obrzęków. Rzadziej dochodzi
do zapalenia macicy i powstawania ropni
w różnych okolicach ciała. U knurów cha-
rakterystyczne dla tej choroby jest zapale-
nie jąder, zwykle jednostronne, prowadzą-
ce do obniżenia lub całkowitej utraty zdol-
ności rozpłodowych. U świń często zdarza
się bezobjawowy przebieg brucelozy.
Zakażenie świń następuje najczęściej
drogą pokarmową. Źródłem zakażenia
mogą być też chore knury przenoszące
zarazki z nasieniem. Prosięta mogą zara-
żać się od loch.
Biotypy 1 i 3 B. suis są bardzo patogenne
dla ludzi. Najczęściej narażone na zakaże-
nie są osoby bezpośrednio kontaktujące się
z chorymi zwierzętami, zwłaszcza w okre-
sie porodów lub ronień, oraz osoby pracu-
jące w laboratoriach zajmujące się izolacją
i hodowlą tych drobnoustrojów. Brucella
suis biotyp 2 jest uważany za mało choro-
botwórczy dla ludzi. Stwierdzono jednak
przypadki zakażenia człowieka spowodo-
wane przez ten zarazek (7, 8).
Diagnostyka brucelozy świń, podobnie
jak to ma miejsce w przypadku bydła, opie-
ra się przede wszystkim na badaniach se-
rologicznych. Polegają one na stwierdze-
niu obecności specyicznych przeciwciał
w  organizmie zwierzęcia indukowanych
przez drobnoustroje Brucella. Testy, które
powinny być używane w rutynowej diagno-
styce laboratoryjnej poszczególnych kra-
jów określa Światowa Organizacja Zdro-
wia Zwierząt – OIE (9). Podręcznik OIE,
w  przypadku świń, jako testy zalecane
do stosowania w  diagnostyce brucelozy
wymienia zbuforowane testy z antygenem
brucelozowym (BBAT), których odmianą
jest stosowany w Polsce odczyn kwaśnej
aglutynacji płytowej (OKAP), odczyn wią-
zania dopełniacza (OWD), test ELISA i od-
czyn luorescencji w świetle spolaryzowa-
nym (FPA). Brak takich oicjalnych wska-
zań nakreślonych przez Unię Europejską.
Do 1997 r. w dyrektywie Rady 64/432/EEC
o  problemach zdrowia zwierząt w  han-
dlu bydłem i trzodą wewnątrz Wspólno-
ty, analogicznie jak w stosunku do bydła,
istniały zapisy mówiące o  tym, jakie wa-
runki powinny spełniać świnie, jeśli cho-
dzi o brucelozę, ale dyrektywa 97/12/EEC
zniosła te wymogi.
W Polsce, w przypadku świń, w trud-
nych do zdiagnozowania przypadkach,
w celu wyjaśnienia statusu zwierzęcia Kra-
jowe Laboratorium Referencyjne Bruce-
lozy (KLRB) w Zakładzie Mikrobiologii
Państwowego Instytutu Weterynaryjne-
go w Puławach może także wykonać bada-
nia przy użyciu odczynu aglutynacji pro-
bówkowej (OA) i odczynu z 2-merkapto-
etanolem (OME).
Analogicznie jak w  przypadku bydła,
materiał od zwierząt, których surowice
oceniono jako reagujące dodatnio w  ba-
daniach serologicznych, poddany zostaje
każdorazowo w Krajowym Laboratorium
Referencyjnym Brucelozy badaniu bakte-
riologicznemu w kierunku izolacji i identy-
ikacji drobnoustrojów Brucella (5, 10). Po-
siewów materiału dokonuje się na podłożu
stałym – agarze z glukozą i surowicą oraz
dodatkiem selektywnym (SDA+SS). Iden-
tyikacji bruceli dokonuje się poprzez wy-
konanie szeregu testów: aglutynacji szkieł-
kowej z surowicą anty- Brucella , aglutynacji
szkiełkowej z surowicami monowalentny-
mi anty-A i anty-M, z akrylawiną, na ka-
talazę, na zapotrzebowanie CO 2 do wzro-
stu, na ureazę, na siarkowodór, na wzrost
Brucella w obecności barwników – fuksy-
ny zasadowej i tioniny, barwienia metodą
Grama, barwienia metodą Ziehl-Neelsena,
testu bakteriolizy przez bakteriofagi. Kra-
jowe Laboratorium Referencyjne Brucelo-
zy stosuje również dodatkowo w celu iden-
tyikacji drobnoustrojów Brucella metody
biologii molekularnej oparte na reakcji łań-
cuchowej polimerazy (PCR).
Keywords: monitoring, serological examinations,
cross reactions.
wana przez bakterie rodzaju Brucella
mająca duże znaczenie ekonomiczne i epi-
demiologiczne. Spośród 6 podstawowych
gatunków bruceli: B. abortus , B. meliten-
sis , B. canis , B. ovis, B. neotomae B. suis ,
ten ostatni jest głównym czynnikiem przy-
czynowym brucelozy świń. Gatunek B. suis
obejmuje 5 biotypów, z których brucelo-
zę u świń wywołują biotypy 1, 2 i 3. W Eu-
ropie, od Skandynawii po Bałkany, wystę-
puje niemal wyłącznie biotyp 2 B. suis (1).
Na przestrzeni ostatnich lat stwierdzono,
że w Polsce rezerwuarem tego zarazka są
zające i dziki (2, 3, 4).
Podobnie jak u innych gatunków zwie-
rząt domowych, najważniejszym obja-
wem brucelozy u  świń jest ronienie (1,
5, 6). Występuje ono w dowolnym okre-
sie ciąży i obejmuje duży (nawet do 80%)
odsetek macior w stadzie. Niekiedy jedy-
nym objawem choroby jest okresowa lub
stała bezpłodność loch i knurów. Pałeczki
B. suis cechuje też osteotropizm, przez co
Tabela 1.  Wyniki badań świń w kierunku brucelozy w Krajowym Laboratorium Referencyjnym Brucelozy 
w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach
Rok
Liczba badanych próbek
surowic
Liczba próbek dodatnich
(OKAP)
Procent próbek dodatnich
2006
25 281
30
0,12
2007
37 809
7
0,02
2008
14 452
32
0,22
2009
12 365
137
1,11
2010
5824
59
1,01
Objaśnienie: OKAP – odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej
368
Życie Weterynaryjne • 2011 • 86(5)
B ruceloza to groźna zoonoza wywoły-
Prace poglądowe
W Polsce, podobnie jak w innych kra-
jach UE, nie prowadzi się badań monito-
ringowych świń w kierunku brucelozy. Ta-
kie badania były prowadzone przez kilka
lat od 1995 r. Obecnie badania obejmują
przede wszystkim knury wykorzystywane
w centrach pozyskiwania nasienia i punk-
tach kopulacyjnych, a także zwierzęta spro-
wadzane z zagranicy lub eksportowane. Je-
śli chodzi o nasze rodzime pogłowie świń,
w ostatnich latach nie stwierdzono przy-
padków brucelozy, ani nie obserwowano
większych problemów diagnostycznych.
Ostatnie przypadki brucelozy dotyczące
naszego pogłowia miały miejsce w 1994 r.
(woj. opolskie) i 1999 r. (woj. kujawsko-po-
morskie). Jak wynika z  tabeli 1 , przedstawia-
jącej wyniki badań świń w kierunku bruce-
lozy, jedyny problem stanowił pojawiający
się, zróżnicowany z roku na rok, niewielki
odsetek próbek surowic reagujących dodat-
nio w OKAP. Wszystkie te przypadki były
jednak bez kłopotu wyjaśniane poprzez za-
stosowanie bardziej specyicznej metody,
jakim jest w przypadku świń test ELISA,
w którym surowice te dały wyniki ujem-
ne. Problemy, jeśli występowały, dotyczyły
natomiast świń importowanych z niektó-
rych krajów UE. W 2008 r. sprowadzono
w celach hodowlanych do Polski z Hiszpa-
nii partię 23 knurów, które poddano kwa-
rantannie i w trakcie jej trwania wykonano
badania serologiczne w kierunku brucelo-
zy. Wyniki badań wykonanych przy użyciu
OKAP, OWD, OA, OME i ELISA wskaza-
ły na obecność przeciwciał anty- Brucel-
la w surowicach 8 zwierząt, a w badaniu
ponownym wykonanym po upływie 3 ty-
godni dodatkowo jeszcze u jednego zwie-
rzęcia ( tab. 2 ).
Charakterystyka zaobserwowanych
reakcji była typowa dla zakażenia świń
pałeczkami Brucella : u  sztuk dodatnich
stwierdzono wysokie miana przeciwciał
w OA i OWD, wysokie wartości absor-
bancji prób dodatnich w ELISA, znacznie
przekraczające wartości graniczne (tzw.
cut of), stwierdzono obecność przeciw-
ciał niepoddających się inaktywacji 2-mer-
kaptoetanolem (dodatnie wyniki w OME),
a także nieprzemijający charakter przeciw-
ciał anty- Brucella (odpowiedź serologicz-
na stała, utrzymująca się długo na wysokim
poziomie). Wszystkie zwierzęta poddano
eutanazji, pobrano materiał z narządów (ją-
dra z najądrzami, węzły chłonne, wątroba,
śledziona) i wykonano badania bakteriolo-
giczne. W efekcie od 7 zwierząt izolowano
pałeczki Brucella suis biotyp 2.
W 2009 r. w Krajowym Laboratorium
Referencyjnym Brucelozy badano prób-
ki surowicy od 21 knurów importowa-
nych z Niemiec. Obraz badania serologicz-
nego również wskazywał na podejrzenie
zakażenia zwierząt pałeczkami Brucella
( tab. 3 ). Zaobserwowano dodatnie reakcje
Tabela 2.  Wyniki badań knurów zakażonych pałeczkami B. suis biotyp 2 na obecność przeciwciał anty-Brucella
Nr
zwierzęcia*
I badanie
II badanie
OKAP
OA
(jm/ml**)
OWD
(mjpwd/ml***)
OME
(miano)
ELISA OKAP
OA
(jm/ml**)
OWD
(mjpwd/ml***)
OME
(miano)
ELISA
1
+
+(574,5)
+(320)
1/320
+
+
+(410,5)
+(640)
1/320 +
2
+
+(164)
+(160)
4/80
+
+
+(256)
+(744)
2/160 +
3
+
+(492,5)
+(848)
2/320
+
+
+(656,5)
+(1696)
4/320 +
4
+
61,5
–(8,4)
2/40
+
+
492,5
+(320)
1/320 +
5
-
-
-
-
-
+
+(287)
+(40)
2/40
+
6
-
+(61,5)
+(106)
-
+
-
–(15,5)
+(93)
-
+
7
+
+(61,5)
+(46,5)
1/10
+
+
+(82)
+(93)
4/20
+
8
+
+(492,5)
+(1696)
2/320
+
Nie badano
9
+
+(+(205)
+(186)
1/160
+
* liczba knurów ogółem wynosiła 23 sztuki, ** międzynarodowe jednostki przeciwciał wiążących dopełniacz w 1 ml, *** międzynarodowe jednostki aglutynacyjne w 1 ml
Objaśnienia: OKAP – odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej, OA – odczyn aglutynacji, OWD – odczyn wiązania dopełniacza, OME – odczyn z 2-merkaptoetanolem, ELISA – 
test immunoenzymatyczny
Tabela 3.  Wyniki badań knurów podejrzanych o zakażenie na obecność przeciwciał anty-Brucella
Nr
zwierzęcia*
I badanie
II badanie
OKAP
OA
(jm/ml**)
OWD
(mjpwd/ml***)
OME
(miano)
ELISA OKAP
OA
(jm/ml**)
OWD
(mjpwd/ml***)
OME
(miano)
ELISA
1
+
2/80 (123)
4/10 (53)
1/40
+
+
3/40(72)
4/5 (26,5)
4/20
+
2
+
2/80 (123)
4/80 (53)
4/80
+
+
4/80 (164)
1/40 (134)
4/40
+
3
+
4/40 (82)
2/5 (20)
2/20
+
+
2/40 (41,5)
-
3/10
+
4
+
2/160 (246)
2/5 (20)
2/10
+
-
1/20 (25,5)
-
-
-
5
+
2/320 (492,5) 4/10 (53)
3/10
+
+
3/40 (72)
4/2,5 (13,3)
2/10
+
6
+
4/40 (82)
4/20 (106)
4/40
+
+
1/80 (102,5)
4/5 (26,5)
2/40
+
7
+
2/160 (246)
4/10 (53)
1/40
+
+
1/40 (51,5)
2/5 (20)
2/10
+
8
+
2/80 (123)
4/5 (26,5) 
1/20
+
-
-
-
-
9
+
2/80 (123)
4/5 (26,5)
-
+
-
-
-
-
* liczba knurów ogółem wynosiła 21 sztuk, ** międzynarodowe jednostki przeciwciał wiążących dopełniacz w 1 ml, *** międzynarodowe jednostki aglutynacyjne w 1 ml
Objaśnienia: OKAP – odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej, OA – odczyn aglutynacji, OWD – odczyn wiązania dopełniacza, OME – odczyn z 2-merkaptoetanolem, ELISA – 
test immunoenzymatyczny
Życie Weterynaryjne • 2011 • 86(5)
369
Prace poglądowe
zarówno w OKAP, jak i OWD, OA, ELISA
i, co znacznie wzmocniło podejrzenia za-
każenia, w OME. Wcześniejsze doświad-
czenia wskazywały, że wyniki dodatnie
w tym ostatnim teście obserwowano wy-
łącznie w sytuacji stwierdzenia brucelozy
u świń, natomiast w przypadku określenia
ostatecznego wyniku jako fałszywie dodat-
ni, a więc przy reakcjach krzyżowych, wy-
niki OME były z reguły ujemne (11). Po-
nadto obserwowane miana w OWD, OA
i wartości absorbancji w ELISA były sto-
sunkowo wysokie, choć niższe niż w przy-
padku surowic od knurów z Hiszpanii.
Poddane kwarantannie zwierzęta prze-
badano ponownie po upływie 3 tygodni i,
odmiennie niż w przypadku knurów, któ-
re były zakażone, zaobserwowano w po-
szczególnych testach wyraźny spadek po-
ziomu przeciwciał. Niektóre próbki suro-
wic w tym ponownym badaniu okazały się
ujemne. Dla odmiany w niektórych prób-
kach surowic, które w  pierwszym bada-
niu były ujemne zaobserwowano dodat-
nie wyniki w OKAP, ELISA i  niewielkie
miana przeciwciał w OWD i OA. Ten ob-
raz reakcji w kierunku brucelozy świń oka-
zał się charakterystyczny dla reakcji krzy-
żowych, prawdopodobnie na tle Yersinia
enterocolitica . Zakażenie świń tym drob-
noustrojem indukuje odpowiedź serolo-
giczną często trudną do odróżnienia od re-
akcji specyicznych powodowanych przez
pałeczki Brucella .
Należy nadmienić, że zarówno w  jed-
nym (zwierzęta z Hiszpanii), jak i drugim
przypadku (zwierzęta z Niemiec) analizo-
wano również inne zgromadzone informa-
cje dotyczące tych zwierząt. Knury z Hisz-
panii przed wysyłką były poddane bada-
niom metodami OKAP, OA i OWD i nie
stwierdzono u nich reakcji dodatnich. Na-
tomiast sama Hiszpania jest krajem, gdzie
obserwuje się zakażenia świń pałeczkami
Brucella . Z kolei knury z Niemiec nie ba-
dano przed wysyłką, ale pochodziły one
z fermy o charakterze zamkniętym z czę-
ści kraju, gdzie nie stwierdzano w  ogó-
le przypadków brucelozy świń, natomiast
obserwowano przypadki zakażeń świń
powodowanych przez Yersinia enteroco-
litica O:9. W  odniesieniu do tego ostat-
niego kraju przypadki brucelozy u  świń
obserwuje się wyłącznie w części północ-
no-wschodniej w pojedynczych fermach,
gdzie prowadzi się otwarty, wolno pastwi-
skowy chów świń (1).
Reasumując, należy stwierdzić, że sy-
tuacja epidemiologiczna brucelozy świń
w Polsce jest dobra, choroba ta występu-
je stosunkowo rzadko. Mając jednak na
względzie istnienie w naszym kraju poten-
cjalnego rezerwuaru zarazka wśród dzikich
zwierząt, choroby tej nie należy lekcewa-
żyć. Do zwiększenia częstotliwości jej wy-
stępowania mogłoby się przyczynić upo-
wszechnienie w Polsce coraz bardziej po-
pularnego w wielu krajach Europy wolno
pastwiskowego chowu świń, który ułatwia
kontakt tych zwierząt z zakażonymi dzika-
mi, zającami czy też zakażoną wodą i pa-
stwiskiem. W diagnostyce brucelozy świń
należy mieć na względzie, że żadna ze sto-
sowanych metod nie jest metodą nieza-
wodną, niekiedy należy zastosować rów-
nocześnie kilka z nich, a nawet powtórzyć
badanie w odstępie 3–4 tygodni. Tylko ana-
liza wyników badań uzyskanych wszystki-
mi metodami, ocena dynamiki narastania
i  opadania poziomu przeciwciał, a  także
dodatkowe informacje uzyskane z wy-
wiadu, pozwalają na właściwe rozpozna-
nie brucelozy u świń. Zawsze należy mieć
świadomość istnienia problemu reakcji
krzyżowych powodowanych przez drob-
noustroje o pokrewnej z brucelami budo-
wie, w przypadku świń dotyczy to szcze-
gólnie Yersinia enterocolitica O:9 (12, 13).
Piśmiennictwo
1. Porcine brucellosis ( Brucella suis ). Scientiic opinion of
the Panel on Animal Health and Welfare (Question No
EFSA-Q-2008-665). 2009, 1144 , 1-112.
2. Szulowski K., Iwaniak W., Pilaszek J., Truszczyński M.,
Chrobocińska M.: he ELISA for the examination of hare
sera for anti- Brucella antibodies. Comp. Immun. Micro-
biol.Infect Dis . 1999, 22 , 33-40.
3. Pilaszek J., Szulowski K., Iwaniak W.: Sytuacja epidemiolo-
giczna brucelozy zwierząt w Polsce. Medycyna wet . 2000,
56 , 363–366.
4. Szulowski K., Pilaszek J., Iwaniak W.: Application of meat
juice in diagnosis of brucellosis in hares and wild boars
by ELISA. Bull Vet Inst Pulawy 2000, 44 , 45-52.
5. Instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii Nr GIWz.401/
BB-16/2010 z dnia 30 listopada 2010 r. w sprawie postę-
powania przy podejrzeniu, potwierdzeniu i zwalczaniu
oraz przy prowadzeniu badań kontrolnych brucelozy.
6. he Merck Veterinary Manual. A Handbook of Diagnosis,
herapy, and Disease Prevention and control for the Vete-
rinarian. Merck &Co., Inc., Rahway, USA, 1991, 670-671.
7. Teyssou R., Morvan J., Leleu J.P., Roumegou P., Goullin B.,
Carteron B.: About a case of human brucellosis due to Bru-
cella-Suis Biovar-2. Med. Mal. Infect . 1989, 19 , 160-161.
8. Garin-Bastuji B., Vaillant V., Albert D., Tourrand B., Dan-
jean M.P., Lagier A., Rispal P., Benquet B., Maurin M., De
Valk H., Mailles A.: Is brucellosis due the biovar 2 of Bru-
cella suis an emerging zoonosis in France? Two case re-
ports in wild boar and hare hunters. W: Proceedings of
the International Society of Chemotherapy Disease Ma-
nagement Meeting, 1st International Meeting on Treat-
ment of Human Brucellosis, 7–10 November 2006, Ioan-
nina, Greece.
9. Manual of Diagnostic Tests and Vaccines for Terrestrial
Animals , OIE, Paris, France, 2009.
10. Instrukcja nr 46/2003 Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 25 sierpnia 2003 r. Nr GIWzVII.420/lab-23/2003
dotycząca przeprowadzenia badania bakteriologicznego
w kierunku brucelozy bydła.
11. Szulowski K., Iwaniak W., Pilaszek J.: Porcine brucellosis
in Poland: problems accompanying serological surveys
conducted in 1995-2000. Bull Vet Inst Pulawy 2001, 45 ,
153-161.
12. Jungersen G., Soerensen V., Giese S.B., Stack J.A., Riber
U.: Diferentiation between serological responses to Bru-
cella suis and Yersinia enterocolitica O:9 after natural or
experimental infection in pigs. Epidemiol. Infect . 2006,
134 , 347–357.
13. Wrathall A.E., Broughton E.S., Gill K.P.W., Goldsmith
G.P.: Serological reactions to Brucella species in British
pigs. Vet. Rec. 1993, 132 , 449-451.
Dr hab. Krzysztof Szulowski, prof. nadzw., Zakład Mikro-
biologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny, al. Partyzan-
tów 57, 24-100 Puławy, e-mail: kszjanow@piwet.pulawy.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin