w 3.doc

(70 KB) Pobierz

SIEW, PRODUKCJA ROZSADY, SADZENIE.

 

Warzywa uprawiane z siewu i rozsady.

Wyłącznie z rozsady

Wyłącznie z siewu

Raczek z rozsady

Raczej  z siewu

kapusta warzywna

marchew

kapusta późna

cebula

kalafior wczesny

pietruszka

kalafior późny

ogórek

seler

burak

por

fasola

szparag

groch

pomidor

 

ziemniak*

szpinak

sałata

 

 

rzodkiewka

 

 

* bulwy, rozmnażanie wegetatywne.


Siew:

·         rzędowy

·         pasowo-rzędowy (na jeden pas przypada kilka rzędów)

·         gniazdowy

 

Technika siewu:

·         ręczny

·         maszynowy (siewnik):

o       nieprecyzyjny

o       precyzyjny

 

 

Siewnik:

·         mechaniczny – jedno z  kół napędowych toczy się po ziemi, po przekładniach energia idzie na taśmy lub łyżeczki

·         pneumatyczny – dodatkowo wykorzystuje się podciśnienie i nadciśnienie – dodatkowo zawierają sprężarki do tworzenia odpowiedniego ciśnienia.

 

Siew:

·         Głębokość siewu:

o       Stosowanie herbicydów

o       Rodzaj kiełkowania (fasola wyciąga liście nad powierzchnie gleby)

o       Zwięzłość gleby (przynajmniej 2 cm przykrycie glebą)

·         Przygotowanie do siewu:

o       Zaprawiane nasion (naniesienie środków grzybobójczych, owadobójcze są zbyt toksyczne i zajmuje się tym producent) – ochrona przed szkodnikami i chorobami.

 

Rozsada – młoda roślina uzyskana z nasion, przeznaczona do dalszej uprawy na innym miejscu.

 

Sadzonka – młoda roślina rozmnażana wegetatywnie, sadzona na miejsce stałe.

 

Warzywa rozmnażane wegetatywne.

WARZYWO

TECHNIKA

chrzan

boczny z głównego, tzw. „laska chrzanu”

czosnek

dzielenie główki czosnku

rabarbar

dzielimy kłącza

szczypiorek

podział kłębek

cebula

dymka z cebuli na następny rok gdy posadzimy gęsto, z dymki już w lipcu jest duża cebula gotowa do sprzedaży

pomidor

ukorzenić pęd

 

Cel:

o       przyśpieszenie plonowania (inspekty, tunele foliowe, szklarnie; np. odmiany wczesne)

o       wyrównanie plonu (odmiany późne)

o       gdy zbyt długi okres wegetacji, a nie możemy wcześnie wysiać wprost do gruntu (seler)

 

Czas produkcji.

Od około 3 tygodni (kapusta pekińska, sałata – przy optymalnej temperaturze, świetle i wilgotności) do 1 roku (szparagi), najczęściej 4-6 tygodni, zależnie od gatunku, pory roku i wielkości rozsady (np. u pora im starsza rozsada tym lepiej, 14-16 tygodni).

 

Miejsce produkcji rozsady:

v     szklarnia (mnożarka ze stołami)

v     inspekty

v     tunel foliowy

v     rozsadnik – wydzielona część pola na którym gęsto umieszcza się nasiona a potem się je przesadzana n miejsce stałe.

v     łączenie: siew w szklarni, dalsza produkcja w inspekcie siew do skrzynek, doniczek lub na zagon, pikowanie do doniczek lub pierścieni lub do skrzynek.

 

Podłoża.

Na bazie torfu wysokiego:

§         gotowe substraty torfowe.

 

Torf (różniące się pH i chłonnością wody):

o       Wysoki, surowy – najkwaśniejszy, ubogi w składniki pokarmowe

o       Średni – przejściowy

o       Niski

 

§         substraty torfowe własnej produkcji.

 

Inne:

§         torf niski + kora sosnowa

§         ziemie ogrodnicze:

o       darniowa

o       liściowa

o       obornikowa

 

 

Pojemniki:

Ø      tace wielokomórkowe (multiplety, doniczkopalety, paletodoniczki)

Ø      doniczki ziemne – zbita ziemia

Ø      skrzynki

Ø      inne

 

Warunki produkcji

·         temperatura

·         wilgotność powietrza i podłoża

·         światło

·         dokarmianie

·         ochrona przed chorobami i szkodnikami (np. by chronić przed grzybem wysiane nasiona przykrywa się piaskiem).

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin