SIEW, PRODUKCJA ROZSADY, SADZENIE.
Warzywa uprawiane z siewu i rozsady.
Wyłącznie z rozsady
Wyłącznie z siewu
Raczek z rozsady
Raczej z siewu
kapusta warzywna
marchew
kapusta późna
cebula
kalafior wczesny
pietruszka
kalafior późny
ogórek
seler
burak
por
fasola
szparag
groch
pomidor
ziemniak*
szpinak
sałata
rzodkiewka
* bulwy, rozmnażanie wegetatywne.
Siew:
· rzędowy
· pasowo-rzędowy (na jeden pas przypada kilka rzędów)
· gniazdowy
Technika siewu:
· ręczny
· maszynowy (siewnik):
o nieprecyzyjny
o precyzyjny
Siewnik:
· mechaniczny – jedno z kół napędowych toczy się po ziemi, po przekładniach energia idzie na taśmy lub łyżeczki
· pneumatyczny – dodatkowo wykorzystuje się podciśnienie i nadciśnienie – dodatkowo zawierają sprężarki do tworzenia odpowiedniego ciśnienia.
· Głębokość siewu:
o Stosowanie herbicydów
o Rodzaj kiełkowania (fasola wyciąga liście nad powierzchnie gleby)
o Zwięzłość gleby (przynajmniej 2 cm przykrycie glebą)
· Przygotowanie do siewu:
o Zaprawiane nasion (naniesienie środków grzybobójczych, owadobójcze są zbyt toksyczne i zajmuje się tym producent) – ochrona przed szkodnikami i chorobami.
Rozsada – młoda roślina uzyskana z nasion, przeznaczona do dalszej uprawy na innym miejscu.
Sadzonka – młoda roślina rozmnażana wegetatywnie, sadzona na miejsce stałe.
Warzywa rozmnażane wegetatywne.
WARZYWO
TECHNIKA
chrzan
boczny z głównego, tzw. „laska chrzanu”
czosnek
dzielenie główki czosnku
rabarbar
dzielimy kłącza
szczypiorek
podział kłębek
dymka z cebuli na następny rok gdy posadzimy gęsto, z dymki już w lipcu jest duża cebula gotowa do sprzedaży
ukorzenić pęd
Cel:
o przyśpieszenie plonowania (inspekty, tunele foliowe, szklarnie; np. odmiany wczesne)
o wyrównanie plonu (odmiany późne)
o gdy zbyt długi okres wegetacji, a nie możemy wcześnie wysiać wprost do gruntu (seler)
Czas produkcji.
Od około 3 tygodni (kapusta pekińska, sałata – przy optymalnej temperaturze, świetle i wilgotności) do 1 roku (szparagi), najczęściej 4-6 tygodni, zależnie od gatunku, pory roku i wielkości rozsady (np. u pora im starsza rozsada tym lepiej, 14-16 tygodni).
Miejsce produkcji rozsady:
v szklarnia (mnożarka ze stołami)
v inspekty
v tunel foliowy
v rozsadnik – wydzielona część pola na którym gęsto umieszcza się nasiona a potem się je przesadzana n miejsce stałe.
v łączenie: siew w szklarni, dalsza produkcja w inspekcie siew do skrzynek, doniczek lub na zagon, pikowanie do doniczek lub pierścieni lub do skrzynek.
Podłoża.
Na bazie torfu wysokiego:
§ gotowe substraty torfowe.
Torf (różniące się pH i chłonnością wody):
o Wysoki, surowy – najkwaśniejszy, ubogi w składniki pokarmowe
o Średni – przejściowy
o Niski
§ substraty torfowe własnej produkcji.
Inne:
§ torf niski + kora sosnowa
§ ziemie ogrodnicze:
o darniowa
o liściowa
o obornikowa
Pojemniki:
Ø tace wielokomórkowe (multiplety, doniczkopalety, paletodoniczki)
Ø doniczki ziemne – zbita ziemia
Ø skrzynki
Ø inne
Warunki produkcji
· temperatura
· wilgotność powietrza i podłoża
· światło
· dokarmianie
· ochrona przed chorobami i szkodnikami (np. by chronić przed grzybem wysiane nasiona przykrywa się piaskiem).
Kalsk