Prosty deser,
ale troche brzmi wymyslnie, wiec sama osadz: crumble: na dno naczynia zaroodpornego ukladasz owoce swieze albo mrozone - jakie masz: np truskawki,rabarbar, jablka, gruszki - pokrojone w kawalki. Na to wysypujesz kruszonke - z pol szklanki maki, cwiartke zimnego masla, cukru do smaku - na oko - szybko posiekac nozem albo w malakserze, wysypac na wierzch owocow i zapiekac do zrumienienia. Podawac z lodami waniliowymi. Moze sie nazywac ciasto kruche owocowe, a nie crumble :)
duszona cielęcina cielęcinę kupisz w markecie odrobina tłuszczu margaryny - 1 płaska łyżka do zupy 1 cebula pokrojona w paski pieprz sól listek laurowy parę chluśnięć maggi rozpuszczasz w garnku tłuszcz, dodajesz cebulę i przyprawy, chwilę dosłownie zasmażasz, dodajesz cielęcinę pokrojoną w grube kostki/kawałki - podsmażasz chwilę, żeby się ścięły, zalewasz wodą żeby zakryła mięso, dodajesz więcej przypraw do smaku i dusisz ok 1 - 1,5 godz. sos trochę wyparuje, resztę można zagęścić mąką lub sosem białym lub pieczeniowym knorra.. wcześniej do tej cielęciny możesz dodać suszone albo mrożone grzyby z ziemniakami i surówką powinno tradycjonalistom posmakować podobnie robię polędwiczki wieprzowe
Kurczak po kijowsku.
Składniki: • 4 piersi z kurczaka • 2 jajka • 3 łyżki masła • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz • Mąka i bułka tarta do panierowania • Szczypta natki pietruszki Wykonanie: Z masła, posiekanej natki pietruszki i wyciśniętego czosnku robimy masło czosnkowe (rozetrzeć ze sobą wszystkie składniki). W piersiach wykonujemy kieszonki nacinając je wzdłuż brzegów tak, aby zewnętrzny otwór był jak najmniejszy a wewnętrzna wycięta powierzchnia jak największa. Do przygotowanych kieszonek delikatnie nakładamy masło czosnkowe. Solimy i pieprzymy piersi. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy powoli na oleju na złoty kolor. Można też podsmażyć na patelni i dopiec w rozgrzanym piekarniku. Podajemy z dowolnymi dodatkami
Zupa z czosnku i cukinii Data: 18-06-2004 Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15 Kuchnia: włoska Kategoria: Zupy i chłodniki. Ilość porcji: 4 Składniki: oliwa z oliwek cebula 1 szt. -- drobno posiekana czosnek 2 główki -- pocięty w cienkie plasterki ziemniaki 4 szt. -- pokrojone w plastry rosół z kury 2 l. -- może być woda cukinia 2 szt. bazylia 1 łyżka -- drobno posiekana 1. W garnku podgrzać oliwę i smażyć na złocisto cebulę z czosnkiem (5-10 min). Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 min, mieszając. 2. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem i wolno gotować 30 min. 3. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem. 3. Cukinie pokroić na krótkie mawałki. Zupę ponownie zagotować (zdejmując szumowiny). Dodać cukinię i gotować 20-25 min. 4. Tuż przed podaniem dodać bazylię.
red_ash