Prosty deser.doc

(27 KB) Pobierz
Prosty deser,

Prosty deser,

ale troche brzmi wymyslnie, wiec sama osadz: crumble:
na dno naczynia zaroodpornego ukladasz owoce swieze albo mrozone - jakie masz:
np truskawki,rabarbar, jablka, gruszki - pokrojone w kawalki. Na to wysypujesz
kruszonke - z pol szklanki maki, cwiartke zimnego masla, cukru do smaku - na
oko - szybko posiekac nozem albo w malakserze, wysypac na wierzch owocow i
zapiekac do zrumienienia. Podawac z lodami waniliowymi. Moze sie nazywac ciasto
kruche owocowe, a nie crumble :)

 

duszona cielęcina

cielęcinę kupisz w markecie

odrobina tłuszczu margaryny - 1 płaska łyżka do zupy
1 cebula pokrojona w paski
pieprz
sól
listek laurowy
parę chluśnięć maggi

rozpuszczasz w garnku tłuszcz, dodajesz cebulę i przyprawy, chwilę dosłownie
zasmażasz, dodajesz cielęcinę pokrojoną w grube kostki/kawałki - podsmażasz
chwilę, żeby się ścięły, zalewasz wodą żeby zakryła mięso, dodajesz więcej
przypraw do smaku i dusisz ok 1 - 1,5 godz.

sos trochę wyparuje, resztę można zagęścić mąką lub sosem białym lub
pieczeniowym knorra..

wcześniej do tej cielęciny możesz dodać suszone albo mrożone grzyby

z ziemniakami i surówką powinno tradycjonalistom posmakować

podobnie robię polędwiczki wieprzowe

 

Kurczak po kijowsku.

 

 

Składniki:
• 4 piersi z kurczaka
• 2 jajka
• 3 łyżki masła
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• Mąka i bułka tarta do panierowania
• Szczypta natki pietruszki

Wykonanie:
Z masła, posiekanej natki pietruszki i wyciśniętego czosnku robimy masło czosnkowe (rozetrzeć ze sobą wszystkie składniki).
W piersiach wykonujemy kieszonki nacinając je wzdłuż brzegów tak, aby zewnętrzny otwór był jak najmniejszy a wewnętrzna wycięta powierzchnia jak największa.
Do przygotowanych kieszonek delikatnie nakładamy masło czosnkowe. Solimy i pieprzymy piersi. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy powoli na oleju na złoty kolor. Można też podsmażyć na patelni i dopiec w rozgrzanym piekarniku.
Podajemy z dowolnymi dodatkami

 

 

 

 

 

Zupa z czosnku i cukinii
Data: 18-06-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15
Kuchnia: włoska
Kategoria: Zupy i chłodniki.
Ilość porcji: 4
Składniki:
oliwa z oliwek
cebula 1 szt. -- drobno posiekana
czosnek 2 główki -- pocięty w cienkie plasterki
ziemniaki 4 szt. -- pokrojone w plastry
rosół z kury 2 l. -- może być woda
cukinia 2 szt.
bazylia 1 łyżka -- drobno posiekana

1. W garnku podgrzać oliwę i smażyć na złocisto cebulę z czosnkiem (5-10 min). Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 min, mieszając.
2. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem i wolno gotować 30 min.
3. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem.
3. Cukinie pokroić na krótkie mawałki. Zupę ponownie zagotować (zdejmując szumowiny). Dodać cukinię i gotować 20-25 min.
4. Tuż przed podaniem dodać bazylię.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin