Wino z czarnych jagód.doc

(21 KB) Pobierz

WINO Z BORÓWEK (CZARNYCH JAGÓD)

Dojrzałe jagody po umyciu i osaczeniu miażdżymy, starając się nie rozgniatać pestek. Przed miażdżeniem możemy jagody podgrzać, a otrzymamy więcej soku. Na litr moszczu dodajemy litr lub nieco więcej wody i 20 dag cukru. Dodajemy matkę drożdżową (dobrze rozmnożoną - do 1 litra). Najlepszymi drożdżami są Bordeaux i Burgund. Do 20 l moszczu dodajemy 8 g pożywki i 8 g kwasu cytrynowego. Można także 10 kg jagód zagotować w 6 l wody, przecedzić i wycisnąć sok z miazgi. Dodać 8 g pożywki, 10 g kwasu cytrynowego, 4 kg cukru i matkę drożdżową (Bordeaux). Po skończonej burzliwej fermentacji poruszamy butlą, aby wzburzyć osad lub mieszamy moszcz drewnianą łyżką. W razie zbyt wczesnego ustania fermentacji doprowadzamy do wina powietrze (przez mieszanie).Z czarnych jagód trudno uzyskać wino o zawartości powyżej 13% alkoholu. Z tego względu najczęściej używa ich się do wyrobu czerwonych win słodkich i deserowych mieszanych - z moszczami wiśniowym, jeżynowym, malinowym i śliwkowym.

 

Wino z jagód i wiśni stołowe o mocy 15%

moszcz z czarnych jagód - 6,5 l

moszcz z wiśni - 3,5 l

cukier 2615 g, czyli - 1,65

kwas cytrynowy - 26 g

woda - 3,35

Razem doprawiony moszcz - 15

 

Wino z jagód i wiśni mocne (15%)

moszcz z czarnych jagód - 5,0 l

moszcz z wiśni - 5,0 l

kwas cytrynowy - 32,5 g

cukier - 3065 g, czyli 1,91

woda - 3,09

Razem doprawiony moszcz 15 l

Wino jagodowe mieszane mocne (16%)

moszcz z czarnych jagód - 5,0 l

moszcz z wiśni - 4,0 l

moszcz z czarnych porzeczek - 1,0 l

kwas cytrynowy - 16 g

cukier - 3330 g, czyli 2,08

woda - 2,92

Razem doprawiony moszcz 15

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin