Likier mleczn1.pdf

(17 KB) Pobierz
Likier mleczn1
Likier mleczny
Proporcja na 1 litr:
0,5 l świeŜego (nie gotowanego!) mleka; najlepiej, gdy jest to mleko "wiejskie", kupione u
uczciwego rolnika (moŜe być takŜe ta sama ilość świeŜej, słodkiej śmietanki),
0,5 kg cukru (najlepszy jest gruby kryształ),
pół laski wanilii,
jedna dobrze wymyta cytryna,
0,5 l spirytusu,
słój z zakrętka albo butelka o pojemności 1,5-5 l.
Mleko lub śmietankę wlać do słoja, wsypać cukier i mieszać tak długo, aŜ się rozpuści.
Dodać przekrojone wzdłuŜ (na 2-4 części) pół laski wanilii oraz pokrajana w plastry cytrynę,
bardzo dokładnie oczyszczona z pestek (nawet tych najdrobniejszych), ale ze skórka.
Na koniec wlać spirytus, zamieszać, szczelnie zakręcić słój i postawić na słońcu (najlepiej na
oknie).
Słój powinien stać przez ok. 6 tygodni.
Przez pierwsze 3-4 tygodnie od czasu do czasu energicznie potrząsamy naczyniem, aby napój
się przemacerował.
U góry słoja powinien wyklarować się likier koloru cytrynowego, o konsystencji oliwy.
Ściągamy go do wąskiej, litrowej butelki (tak jak wino - cienkim węŜykiem, na zasadzie
lewarka) i filtrujemy przez bibułę - najlepiej na niezbyt głębokim lejku, tak by kapało
kropelkami.
Likier powinien być krystalicznie przejrzysty.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin