Likiery informacje ogólne.pdf

(17 KB) Pobierz
Likiery informacje ogólne
Likiery informacje ogólne
Likiery to trunki alkoholowe, zawierające sporo cukru i odznaczające się silnym aromatem.
Znane są likiery:
gorzkie - korzenno ziołowe,
owocowe - produkowane na nalewkach owocowych,
kakaowe, kawowe i herbaciane,
emulsyjne - na przykład likier jajeczny
specjalne - kminkówka, czyli Alasz, oraz Goldwasser
kremy - gęste i słabsze niŜ poprzednie.
Domowe likiery są bardzo smaczne i w niczym nie ustępują wyrobom przemysłowym.
Pije się je w niewielkich (25 ml) kieliszkach.
Likiery pije się po posiłku, na deser, do kawy oraz dla przyjemności smakowej.
Trunki te słuŜą takŜe do aromatyzowania lodów, kremów tortow i innych deserów, a takie do
napojów mieszanych, koktajlów i "long-drinków".
Temperatura podawania likierów jest zróŜnicowana, zaleŜy od gatunku.
Na przykład, schładzane do temperatury 8-10st.C powinny być: "Advocat", likier anyŜowy,
"Creme de menthe", likiery cytrusowe, "Irish Mist", likiery kakaowe, kminkowe itd.
W temperaturze 10-12st.C podawać naleŜy likiery gorzkie, korzenne i ziołowe.
Temperatura 12-14st.C jest najwłaściwsza dla likierów czekoladowych, kakaowych,
migdałowych, owocowych, orzechowych itd., a takŜe kremów, czyli likierów o gęstej
konsystencji i bardzo słodkich.
Likiery bywają kolorowe i bezbarwne.
Pierwsze sporządza się przez macerację (nalew na owoce i substancje pochodzenia
roślinnego) lub perkolację (tak zwana maceracja obiegowa, polegająca na ciągłym ruchu
spirytusu, który wielokrotnie przenika warstwy surowca).
Likiery moŜna oczywiście przyrządzać przez kombinację tych dwóch metod.
Likiery bezbarwne sporządza się z nalewów destylowanych, z których odpędza się alkohol z
substancjami aromatycznymi, pochodzącymi z surowca.
Warto wiedzieć, iŜ niektóre szlachetne likiery ziołowe dojrzewają w beczkach przez wiele lat.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin