Zurawiny.doc

(14426 KB) Pobierz
Żurawiny z gruszkami do mięsa

Żurawiny do mięsa



1 kg żurawin, 1/2 kg cukru

 

Żurawiny przebrać, przemyć i wrzucić do rondla trochę rozgnieść łyżka. Smażyć na małym ogniu, a gdy puszcza sok wsypać cukier. Smażyć aż będą szkliste. Gorące nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Podawać do mięsa i drobiu, do surówek i sałatek. 

 

 

 

 

 

 

Żurawiny z gruszkami do mięsa

 

żurawiny 2,5 l, gruszki 1 kg, cukier 1,5 kg, woda 1/2 szkl.

 

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, włożyć do wody z odrobiną octu - żeby nie ściemniały. Z 1kg cukru i 1/2 szkl. wody na bardzo małym ogniu zrobić syrop, wrzucić jeszcze 1/2 kg cukru i gruszki. Smażyć na małym ogniu, doglądając cały czas, aż gruszki staną się lekko przeźroczyste. Dodać 1 l żurawin i smażyć od zagotowania jeszcze 3-4 min. Odstawić do następnego dnia. Następnego dnia wstawić konfiturę na mały ogień, pozostałe 1,5 l żurawin zmiksować i wlać do konfitury. Zagotować, potrzymać 3-4 min. na ogniu, odstawić do następnego dnia. Następnego dnia doprowadzić konfiturę do wrzenia, gotować 3-4 min. i składać do wyparzonych, gorących słoików, od razu zakręcać. Słoiki studzić "pod pierzynką", zimne odstawić do spiżarni.

 

Żurawiny z jabłkami i gruszkami

 


Żurawiny z jabłkami i gruszkami
50 dag żurawin, 25 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek, 25 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych gruszek, 2 łyżki soku z cytryny, 3/4 szklanki wody, 50 dag cukru, 1 łyżeczka suszonej zmielonej skórki pomarańczowej, 1-2 goździk

 

Żurawiny przebrać, opłukać, odsączyć. Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić na nieduże kawałki. Zagotować wodę z sokiem z cytryny, włożyć jabłka i gruszki, podgotować kilka minut, odsączyć. Do powstałego soku dosypać cukier, zagotować. Gdy się rozpuści, dodać żurawiny, jabłka i gruszki, wymieszać. Gotować do uzyskania pożądanej gęstości (30-60 minut). Mniej więcej kwadrans przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczową i goździki. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i włożyć pod kocyk do powolnego ostygnięcia. dodatkowe informacje W taki sam sposób można zrobić borówki zamiast żurawin.

 

Żurawiny z pomarańczami

 



1 kg żurawin, 3 pomarańcze, 40 dag cukru, 3 łyżki likieru pomarańczowego, łyżeczka nasion kolendry, 1/2 szklanki wody

 

Żurawiny umyj, przebierz, odrzuć szypułki i owoce zepsute. Dobrze osacz na sicie. Pomarańcze obierz ze skóry, grubo pokrój miąższ, usuwając wszystkie pestki i białe błonki. Kolendrę zmiel w młynku. Połowę cukru włóż do rondla, zalej wodą i ugotuj syrop. Włóż pomarańcze, gotuj na ma­łym ogniu 5-10 min. Następnie wsyp żurawiny i podgrzewaj. Gdy puszczą sok, dodaj resztę cukru, kolendrę i zagotuj. Gotuj na małym ogniu 20-25 minut, często mieszając. Na końcu dodaj likier pomarańczowy, wymieszaj i zagotuj. Gorącą masę nałóż do pełna do wyparzonych stoików i od razu zakręcaj. Odwróć do góry dnem do ostygnięcia.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin