Pierś indycza smażona w cieście.doc

(20 KB) Pobierz
Pierś indycza smażona w cieście

Pierś indycza smażona w cieście

 

600 g piersi indyczej

250 g mąki

2 jaja

5 łyżek oleju

300 g pieczarek

150 g szynki

cebula

łyżka kwaśnej śmietany

½ szklanki bulionu drobiowego (z kostki)

3 łyżki oleju

sól czosnkowa

sól, pieprz

natka , tłuszcz do smażenia

 

Mięso opłukać i osączyć. Pokroić na niezbyt grube plastry. Lekko zbić tłuczkiem. Natrzeć solą czosnkową i pieprzem. Odstawić na 30 min do lodówki.

Mąkę i jajka zmiksować z 2 łyżkami oleju i 8 łyżkami wody. Odstawić na 30 min do lodówki.

Szynkę pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć. Pokroić w plastry.

Cebulę obrać, umyć. Drobno posiekać. Podsmażyć na pozostałym oleju. Dodać pieczarki, chwilkę podsmażyć. Zalać bulionem. Dusić ok. 5 min, przed końcem duszenia dodać szynkę. Doprawić solą i pieprzem i śmietaną.

Tłuszcz do smażenia mocno rozgrzać. Mięso maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać z sosem posypanym drobno posiekaną natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin