Sernik ciepło-zimny (faza I)
Skład: 250 g sera chudego 100 ml mleka 3 jajka 4-5 aspartamów lub płynnego słodzika (do smaku) 1 łyżeczka kakao Decomoreno (albo kawy) 2 op żelatyny w proszku Na patelnię wrzucamy 250 g serka chudego, rozgniatamy i mieszamy z 3 jajkami, podgrzewałac aż utworzy się jednolita masa, a jajko będzie ścięte. Przestudzic i do tego masy dodac 100 ml mleka chudego ze słodzikami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu). Dzielimy na 2 porcje - jedna zostaje bez zmian (można dodac kroplę aromatu waniliowego) a drugą podgrzewamy lekko na patalni i dodajemy kakao aż się trochę zetnie. Masy położyc na siebie i wstawic do zastygniecia do lodówki. Można ewentualnie na górę zrobic jeszcze galaretkę. --
Ptasiowate mleczko
Skład: -szklanka mleka 0,5% -2 jajka -żelatyna na 0.5 l płynu -kakao -serek wiejski light -aspartam Jajka roztrzepac, dodac do mleka, zagotowac. Do tego dodac rozpuszczoną żelatynę (opakowanie na 0,5l rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody). Jak masa przesygnie, dodac słodzik, chyba że mamy taki do potraw na ciepło, to można teraz. Dzielimy masę na 2 części - biała do foremki i do lodówki, do drugiej częsci kakao i łyżeczkę serka wiejskiego light. Masę ciemną wylewamy na masę białą i znowu do lodówki. Można dla smaku do mas dodac kroplę aromatu jaki lubimy (podczas mieszania składników)
Sernik na zimno prosty
Składniki: - 4 serki homo jak najchudsze(ok. 500-600 gr.) - 4 jajka - słodzik - 3-4 łyżeczki żelatyny - kilka kropli aromatu waniliowego Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na sztywna pianę, żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy. Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na końcu delikatnie mieszamy z pianą i do lodówki.
Budyń dukanowski (Faza I/II)
Składniki: -1 żółtko -3 łyżeczki słodzika w proszku (indywidualna sprawa) -1 łyżeczka mąki kukurydzianej -aromat waniliowy Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy do ostygnięcia.
Lody dukanowe (Faza I)
Składniki: -3 kopiaste łyzki serka homo 0% -2 żółtka -3 białka -słodzik -aromat waniliowy (1-2 krople) Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat, ubić pianę, wszystko wymieszać i włożyć do miseczek lub filiżanek/kubeczków i wkładamy do zamrażarki. --
Ciasteczka owsiano-pszenne (Faza I)
Skłądniki(Zjesc jednego dnia możemy 1/4 tej porcji, ze wzgl.na max.dzienną dawkę otrąb = 3 łyżki): -6 łyżek otrąb owsianych -6 łyżek otrąb pszennych -jedno jajo -jeden serek wiejski light -słodzik rozpuszczony w odrobinie gorącego mleka -2 łyżeczki kakao -trochę cynamonu -jogurt naturalny Mieszamy, rozkładamy na papier pergaminowy, pieczemy 12 min w 200st z termoobiegiem. --
Nutella Light (Faza I)
Skłądniki: -7 łyżek mleka odtluszczonego w proszku -1 czubata lyzeczka kakao odtluszczonego(np Decomoreno) -słodzik - 3 czubate łyżki -8 kropli aromatu orzechowego -2-3 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka plynnego -1 żółtko Mieszamy i smacznego
Muffinki Dukanowskie (Faza I)
Składniki (uwaga, dziennie można zjeśc 1/4 tej porcji): -4 łyżki otrąb pszennych -8 łyżek otrąb owsianych -4 zółtka -4 łyżki serka (ja daję homo) -1 łyżeczka słodziku ( ja daję 1 łyżkę) -1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia -jakiś aromat (np migdałowy) czy kakao Składniki wymieszać, ubić pianę z pozostających białek i dodac do masy. Delikatie wymieszac. Nałożyć do foremek na muffinki i piec 30 min w 180 stopniach
Herba(dukan)tniki (Faza I)
Składniki: -1 łyżka otręb pszennych, -2 łyżki otręb owsianych, -3 rozpuszczone tabletki słodzika, -2 białka -1 żołtko -aromat waniliowy Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Na blachę posmarowaną olejem parafinowym rozsmarowujemy całą masę na grubość ok 0,5cm. Wkładamy na kilka minut do piekarnika (ok 3-4 min)tak by wierzchnia warstwa zrobiła się troszeczkę twarda. Kroimy wtedy na kwadraty/herbatniki. Wkładamy znów do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu odłamujemy herbatniki i zjadamy --
Piernik a la Wielkie Bobo
PIERNIK 6/8 porcji : Przygotowanie : 10 minut - Pieczenie : 45 minut 8 lyzek otrab owsianych 8 lyzek otrab pszennych 2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku 1 opakowanie proszku do pieczenia (okolo 2 lyzeczek) 6 lyzek serka homogenizowanego 3 cale jajka + 3 bialka 2 lyzki slodzika w plynie 2 lyzki przyprawy do piernika Rozgrzac piekarnik 180° (th6) Otreby wymieszac z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodac serek i dobrze wymieszac, dodac cale jajka i bialka. Wymieszac do otrzymania jednolitej masy. Dodac przyprawe i slodzik. Blaszke przetrzec papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut, upewnic sie ze ciasto jest upieczone nakluwajac je wykalaczka – po wyjeciu powinna byc sucha. --
BISZKOPT
Składniki: -3 jajka - 6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku) - 1 łyżka stołowa aromatu waniliowego - 7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubic zółtka z aromatem i słodzikiem, potem dodac mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubic na sztywną pianę i dodac do masy, wlac do formy o srednicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzic poza nią. Można potem posmarowac jednym z kremów dukana, albo nutellą dukanowską --
SERNIK KOLEJNY DO PIECZENIA W MIKROFALI
Skłądniki: - 5 łyżek twarożku light - 2 łyżki mazeiny - 2 żółtka - 2 łyżki soku z cytryny - 3 łyżki słodziku (lub w/g smaku) - 5 białek jajka Ubic twarozek, mazeinę, żóltka, słodzik i sok z cytryny na gładką masę. Ubic białka na sztywną pianę i delikatnie dodac do masy. Wlac do formy na suflet, podgrzewac 12 min w mikrofalóce na średniej mocy. SPożywac na zimno. --
HERBATNIKI
Składniki: - 2 jajka - 1/2 łyżeczki słodziku w płynie - 10 kropli aromatu waniliowego - 1 łyżka otrab pszennych - 2 łyżli otrąb owsianych Wymieszac żółtka, słodzik, aromat, otręby. Białka ubic na pianę i delikatnie dodac do masy. Ciasto wlac do płaskiej formy (brytfanki) i piec około 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach.
KREM KAWOWY
Skłądniki: - 600 ml chudego mleka - 1 łyżeczka bardzo mocnej kawy lub kawy rozpuszczalnej - 3 jajka - 3 łyżki słodziku Mleko zagotowac z kawa, jajka ubic ze słodzikiem i dodac do nich mleko i kawę ciągle mieszając. Wlac masę do foremek i piec w kąpieli wodenj w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Podawac schłodzone.
KREM CZEKOLADOWY
Skłądniki: - 40 ml chudego mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 20 kropli aromatu waniliowego - 4 łyżki gorzkiego kakao bez cukru (decomoreno) - 4 łyżki słodziku - 4 jajka Zagotowac mleko z aromatem i cynamonem, dodac kakao i słodzik. Ubic jajka i dodac do nich schłodzone mleko. WLac do foremek, piec w kąpieli wodnej w piekarniku w 180 stopniach. --
KREM WANILIOWY
Skłądniki: - 2 szklanki chudego mleka - 3 jajka - 1/2 szklanki słodziku - kilka kropli aromatu waniliowego - szczypta zmielonej gałki muszkatołowej Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyc...
glajszmit