Zapiekanka
1 szkl. ryżu /ugotować/
3 pomidory
1/2 puszki groszku
1/2 kg mrożonych filetów ryby
cebula może być czosnek
sól, pieprz , vegeta , natka pietruszki
Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać czosnek, ugotowany ryż i smażyć dalej na małym ogniu. następnie dodać pokrojone w paski pomidory , wsypać groszek.
Dodać przyprawy /sól, pieprz, Vegetę / można włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na pół godziny.
Filety usmażyć i podzielić na kawałki, które będą włożone w zapiekankę.
Po wyjęciu zapiekanki wkładamy w nią kawałki ryby i z powrotem chowamy do piekarnika na 10 - 15 min.
Na wierzch możemy posypać natkę ,ale nie koniecznie.
Lazania
30 dkg makarony lazania / może być zwykły makaron np. świderki/
25 dkg pieczarek
10 dkg żółtego sera / może być więcej on się ładnie zapiecze/
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól, pieprz
sos boloński
25 dkg mielonej wołowiny
5 dkg wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
30 dkg pomidorów
1/2 szkl. wina czerwonego wytrawnego / może się obyć bez niego ja nie dodaję/
3/4 szkl. bulionu / ja rozpuszczam kostkę rosołową w 3/4 szkl wrzątku/
2 łyżki oleju
wykonanie
SOS - cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Boczek pokroić w kostkę i z warzywami smażyć na patelni. Kiedy boczek się zarumieni dodać wołowinę i smażyć do chwili aż mięso zmieni kolor. Następnie wlewamy wino i bulion, stale mieszamy .Gdy płyny odparują dodać sparzone, obrane ze skórki pomidory możemy je pokroić szybciej zmiękną dodajemy przyprawy. Dusimy ok. godziny na wolnym ogniu , od czasu do czasu mieszamy.
Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na patelni, gdzie wlewamy 2 łyżki oleju.
Makaron gotujemy.
naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami
makaron - sos boloński - żółty ser - pieczarki - makaron a na wierzch posypujemy też startym żółtym serem.
Zapiekamy to w piekarniku ok. 20 min.
Milka02