przepisy.docx

(12 KB) Pobierz

Zapiekanka

 

1 szkl. ryżu  /ugotować/

3 pomidory

1/2 puszki groszku

1/2 kg mrożonych filetów ryby

cebula może być czosnek

sól, pieprz , vegeta , natka pietruszki

 

Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać czosnek,  ugotowany ryż i smażyć dalej na małym ogniu. następnie dodać pokrojone w paski pomidory , wsypać groszek.

Dodać przyprawy /sól, pieprz, Vegetę /  można włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na pół godziny.

Filety usmażyć  i podzielić na kawałki, które będą włożone w zapiekankę.

Po wyjęciu zapiekanki  wkładamy  w nią kawałki ryby i z powrotem chowamy do piekarnika na 10 - 15 min.

Na wierzch możemy posypać natkę ,ale nie koniecznie.

 

 

Lazania

 

30 dkg makarony lazania / może być zwykły makaron np. świderki/

25 dkg pieczarek

10 dkg żółtego sera / może być więcej on się ładnie zapiecze/

3 łyżki oleju

1 1/2 łyżki masła

sól, pieprz

 

sos boloński

25 dkg mielonej wołowiny

5 dkg wędzonego boczku

1 cebula

1 marchew

30 dkg pomidorów

1/2 szkl. wina czerwonego wytrawnego / może się obyć bez niego ja nie dodaję/

3/4 szkl. bulionu / ja rozpuszczam kostkę rosołową w 3/4 szkl wrzątku/

2 łyżki oleju

sól, pieprz

 

wykonanie

 

SOS - cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

Boczek pokroić w kostkę i z warzywami smażyć na patelni. Kiedy boczek się zarumieni dodać wołowinę i smażyć do chwili aż mięso zmieni kolor. Następnie wlewamy wino i bulion, stale mieszamy .Gdy płyny odparują dodać sparzone, obrane ze skórki pomidory możemy je pokroić szybciej zmiękną dodajemy przyprawy. Dusimy ok. godziny na wolnym ogniu , od czasu do czasu mieszamy.

Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na patelni, gdzie wlewamy 2 łyżki oleju.

Makaron gotujemy.

naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami

makaron - sos boloński -  żółty ser - pieczarki - makaron a na wierzch posypujemy też startym żółtym serem.

Zapiekamy to w piekarniku ok. 20 min.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin