Przepalanka.doc

(40 KB) Pobierz

Przepalanka

http://alkohologia.blog.onet.pl/0

Zestaw na 1 litr wodki.

 100 ml zaprawy do przepalanki,

 850 ml wodki czystej o mocy 40%,

 50 ml winiaku,

 20 g cukru.

 

 Zaprawa (ilosc na 5 l przepalanki):

 1 orzech wloski zielony (20 g),

 20 g migdalow slodkich,

 2 sliwki suszone,

 10 g rodzynkow,

 1/4 laski wanilii,

 500 ml wodki ze spirytusu o mocy 50%. 

 1. Sporzadzic zaprawe: 265 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 250 ml wody, dzieki czemu uzyska sie 500 ml spirytusu o mocy ok. 50%. Rozdrobnione na male kawalki surowce wlozyc do sloja, zalac rozcienczonym spirytusem. Macerowac 4 tygodnie mieszajac co drugi dzien. Po uplywie tego czasu zlac ciecz znad owocow, przefiltrowac przez wate i wlac do butelek. Pozostale w sloju owoce zalac niewielka iloscia wody, dobrze wymieszac, pozostawic na 24 godz, po czym wode zlac i dodac do zaprawy.

2. 100 ml zaprawy wymieszac z wodka i winiakiem, dodac rozpuszczony w lyzce wody cukier, wymieszac, zlac do butelek. - Przepalanke wyborowa mozna przyrzadzic dodajac zamiast winiaku 75 ml dobrego koniaku.

http://republika.pl/blog_fh_64311/660658/tr/przepalanka.jpg

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin