Faszerowany pstrag lososiowyPorcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.1 pstrag lososiowy (1,5-2 kg),100 g szpinaku,1 peczek zielonej pietruszki,1 cebula,1 marchewka,1 por,200 ml bialego wina,100 ml smietany,80 g masla,1 duzy plaster sloniny,200 ml wody.Farsz:200 g filetow z ryby,200 ml smietany,1 jajo,30 g maki,sol, pieprz, galka muszkatolowa.1. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kostke. Zielona pietruszke oplukac. Filetyumyc.2. Pstraga rozciac wzdluz, wypatroszyc, wyjac osci i kregoslup. Do garnka wlacwode, wlozyc kregoslup, osci, obrane jarzyny i pietruszke. Posolic, gotowac30 min. Pod koniec gotowania wlac wino. Z ugotowanego wywaru usunac osci.Jarzyny zostawic.3. Przygotowac farsz: filety zmiksowac z jajem, maka, sola, pieprzem i galka.Zmiksowany farsz przetrzec przez sito, ochlodzic w lodowce. Dodac smietanei ucierac na lodzie.4. Szpinak umyc, sparzyc wrzatkiem. Wnetrze pstraga wylozyc liscmi szpinaku inapelnic farszem. Rybe zawinac w plaster sloniny i zawinac sznurkiem w odstepach 3 cm.5. Wlozyc pstraga do wywaru z jarzynami. Gotowac na malym ogniu 15-20 min wtemp. bliskiej wrzenia. Ugotowana rybe wyjac z wywaru, odstawic w cieplemiejsce. Wywar odcedzic i odparowac do 1/3 objetosci. Do odparowanego sosudodac smietane i maslo.6. Z pstraga zdjac slonine i usunac sznurek. Pokroic w dzwonka, polac sosem.Do pstraga podac ryz z szafranem i posiekanymi pomidorami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 66.
atavm