Paszteciki z tunczykiem (marokanskie)Porcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 35 min.12-15 platkow ciasta "ouarka" (przepis w "ogolne"),400 g tunczyka z puszki,1 cebula,1 zabek czosnku,1 peczek zielonej pietruszki,1 lyzka sklarowanego masla,1/2 lyzeczki mielonego bialego pieprzu,sol,250 ml oliwy do smazenia,1 cytryna, podzielona na czastki, do przybrania.1. Mieso tunczyka osaczyc i starannie rozdrobnic widelcem. Cebule obrac i drobno posiekac. Czosnek obrac i zmiazdzyc lub utrzec w mozdzierzu. Zielona pietruszke przebrac, oplukac i drobno posiekac.2. Cebule przysmazyc na sklarowanym masle na jasnozloty kolor. Dodac czosnek,osolic, doprawic bialym i czarnym pieprzem, po czym przesmazyc dalej na malym ogniu, mieszajac, przez ok. 3-4 min.3. Zdjac z patelni, polaczyc z tunczykiem, po czym farsz starannie wymieszac.4. Na kazdy z platkow ciasta nalozyc porcje farszu i rozplaszczyc ja lekko.Skladac w trojkat (jak nalesniki). Smazyc z obydwu stron na wrzacej oliwiena zloty kolor. Podawac od razu, przybrane czastkami cytryny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 20.
atavm